No Sleep Novi Sad, kultna pozornica EXIT festivala koja promovira nezavisnu elektronsku glazbu i suvremenu kulturu, u petak 8. srpnja ugostit će berlinsku techno instituciju Tresor. Turneja kojom se obilježava četvrt stoljeća rada jednog od vodećih europskih klubova i izuzetno utjecajne izdavačke kuće, nakon Amsterdama, Londona, Detroita i Sydneya, stiže i na Petrovaradinsku tvrđavu. Listu izvođača predvodit će ikona elektronske glazbe i osnivač suvremenog berlinskog zvuka Moritz von Oswald, dok će ga u stopu pratiti lideri nove europske techno scene Zadig, Dasha Rush i Psyk! Domaće boje branit će naši producenti koji među rijetkima na ovim prostorima imaju iza sebe nastupe u Tresoru, Miloš Pavlović, kultni beogradski producent koji živi i radi u Berlinu, a kojeg tamošnja scena odlično poznaje pod pseudonimom Regen te novi favorit beogradske scene i rezident kluba Drugstore, Filip Xavi.

 

Moritz von Oswald, neprikosnoveni kompozitor elektronske avangarde, uvijek je bio u samom vrhu inovacija u svijetu moderne glazbe. Plemić iz kuće čuvenih Bismarcka, von Oswald je klasično učeni perkusionist koji je rano krenuo s istraživanjima mogućnosti koje nudi, tada još nova elektronska glazba. Služeći kao most između pionirske techno scene u Detroitu i Berlina kojem je ovaj zvuk bio privlačan, upravo je von Oswald jedan od pionira današnjeg berlinskog zvuka i same etikete i kluba Tresor. Pokrenuo je neke od najeminentnijih sastava u povijesti suvremene umjetnosti: Basic Channel, Maurizio, Rhythm and Sound, kao i famozni Moritz von Oswald Trio, gdje su još i Tony Allen te Max Loderbauer. Zajedno s Juanom Atkinsom čini duo Borderland, a upravo su objavili i novi album za koji su prvi recezenti već naveli da se radi o jednom od najboljih izdanja ove godine. Inspirirao je mnoge i postavio standarde svojim transformiranim zvukom koji se karakterizira kao posebna fuzija minimala i dub-techna. Suradnje sa Carlom Craigom na reimaginaciji klasičnih djela Ravela i Musorgskog te s poznatim norveškim jazz trubačem Nillsom Petterom Molvaerom dovoljno govori koliko duboko i daleko Moritzova strast prema glazbi seže.

 

Na EXIT dolazi i kultna ruska producentica Dasha Rush, jedna od najintrigantijih ličnosti na suvremenoj techno sceni. Čuvena po svojoj izdavačkoj kući “Fullpanda” te izuzetno autentičnom zvuku koji nastaje iz rijetke sposobnosti brisanja žanrovskih granica između nebrojenih stilova elektronske glazbe. Njeno ime danas je neizbježno na vodećim elektronskim događajima kao što je pariški Weather, meksički Mutek ili berlinski Atonal, a njen poslednji album “Sleepstep – Sonar Poems for My Sleepless Friends” donio je nepodijeljenu pažnju glazbene javnosti, dok su njena dva DJ miks izdanja “Intense Vertical” i “Sleepless Horizontal” savršena priprema za beskrajno širok zvuk koji nas očekuje u petak, 8. srpnja na No Sleep Novi Sad pozornici.

 

Jedno od vodećih imena nove pariške scene, Zadig je među zaslužnima za vraćanje „grada svjetlosti“ na mapu suvremene techno glazbe. Prvo izdanje po imenu „Vision“ mu je otvorilo vrata ka mnogim izdavačima, među kojima se našla etiketa Sino, čuvenog dua Technasia, koji ga je otkrio svijetu. Njegova Construct Re:Form etiketa pokrenuta je 2011. da bi kasnije dobio rezidenciju u kultnom Rex klubu, gdje kroz promociju jača scenu i surađuje s kultnim figurama poput Antigone, Voiski, Birth of Frequency. Stalan je gost svjetski poznatih klubova Tresor, Concrete te francuskog Weather festivala.

 

Madriđanin s beskompromisnim stavom, Psyk vrijedi za jednog od najtalentiranijih producenata posljednjih nekoliko godina. Njegova izdanja su našla mjesto među velikanima elektronskog izdavaštva poput etiketa Minus (za koju je izdao sa samo 19 godina), Drumcode, CLR i Mote-Evolver, zbog kojih ga često kultni umjetnici Oscar Mulero i Robert Hood navode kao i trenutno najinteresantnijeg producenta. Talent i naporan rad, donijeli su mu uspjeh s izdanjima poput “Lowdown” i “Eclipse” te “Arcade” koji je dostigao sam vrh top liste prestižnog Resident Advisora! Stalan je gost vodećih europskih klubova Fabric, Tresor i Concrete, dok ga ovog ljeta očekuje dosad najveća svjetska turneja i proboj u sam vrh današnje techno scene.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE