Dugih 20 godina prošlo je od zadnjeg puta kada su se Cannibal Corpse i  Zagreb mogli staviti u istu rečenicu.

Čast privremenog udomljavanja američkih death metal  legendi ovog četvrtka pripala je Vintage Industrial Baru. Vijest o njihovom dolasku  fanovi su dočekali kao brojne srednjoškolke diljem Hrvatske vijest o dolasku Justina Beibera u Zagreb. Iznimno emotivno s velikom dozom oduševljenja i blagom dozom nevjerice.

Približavajući se Vintageu postajalo je vrlo očito da se nešto „opako“ sprema u blizini. Kiša, hladnoća i sveprisutna tmurnost nisu uspjeli razbježati brojne metalce koji su se okupljali ispred svega što je imalo krov koji bi im omogućio da u miru popiju koje pivo prije nadolazećeg koncerta. Ulaskom u Vintage, ako je itko i imao sumnje što ga je očekivalo te večeri, više je nije mogao imati. Poklonici ekstremnog zvuka svih uzrasta lutali su klubom u potrazi za nekim poznatim licem s kojim bi mogli ubiti nešto vremena dok na pozornicu ne dođe neki  od popratnih bendova zaduženih za zagrijavanje publike za glavno jelo večeri, svemoćne Cannibal Corpse.

Izre6353635zak

Bendovi zaduženi za ovaj zadatak bili su talijanski Hideous Divinity i brazilski Krisiun.  Nažalost, propustio sam nastup Hideous Divinityja, ali sam stigao čuti Krisiun. Brazilski trojac svoj zadatak shvatio je ozbiljno i do kraja nastupa publika je htjela još. Još Kirisuna, još death metala, još naguravanja i još urlikanja ekstremnih tekstova pjesama na sav glas. Popratni bendovi učinili su svoje, publika je osjetila krv i htjela još.

Iz6355242rezak

Nakon zagrijavanja usljedila je brzinska izmjena instrumenata i na stage su došli basist i bubnjar glavnih aktera koji su iskoristili priliku pozdraviti publiku i priremiti se za nadolazeći kanibalizam. Kako su minute izmicale, koncertni prostor  Vintagea  odjednom je postao premali za sve uzvanike nadolazeće death metal gozbe.  Nekoliko minuta nakon zakazanog izlaska na stage svjetla su se ugasila, pozadinska glazba nestala i iz tmine su krenuli Evisceration Plague riffovi koji su nekako uspjeli još više nagužvati već prepun koncertni prostor. Paljenjem svjetla publika je izgubila razum i nije bilo potrebno puno za nastanak prvog mosh pita. Kako su pjesme odmicale publika nije pokazivala nimalo tragova umora i dosade s onim što je petorka iza Cannibal Corpse imena imala za pokazati.

Iz867635rezak

Popis pjesama uključivao je hitove poput Wretched Spawn, Stripped, Raped and Strangled, Pit of Zombies, Icepick Lobotomy, te neizostavne klasike poput I Cum Blood i Hammer Smashed Face. Svaka (teško razumljiva) riječ čovjeka kojeg krasi nadimak Corpsegrinder fanove je slala u ekstazu i ponašanje koje je na mahove podsjećalo na često opjevane žive mrtvace.

Ukupan dojam koncerta uglavnom je pozitivan. Cannibal Corpse odradili su ono što se od njih očekivalo, no nedostajalo je interakcije s publikom. Običan „hello Croatia“ , „nice to be back after 20 years“ ili bilo kakva vrsta interakcije s publikom bi bila više nego poželjna.  Ovako se dobio dojam da je Zagreb bio samo dio bendove statistke, koncert br.  453636664.

73635635Izrezak

S druge strane, momci iz Krisiuna su tokom cijelog nastupa bili u kontaktu s publikom i davali do znanja fanovima da cijene što su ih došli podržati.  Vintage je kao prostor bio pomalo skučen za ovakav događaj, no to nikako nije problem samog kluba već pokazatelj velikog interesa za ovaj koncert. Ni to ne bi bilo toliko sporno da  tijekom večeri netko nije mislio kako bi bilo urnebesno pustiti suzavac u klubu prepunom  ljudi. DJ je tijekom večeri i kasnije na afteru hranio potrebu fanova za još death metala te time održavao atmosferu živom. Kad se podvuče crta, mora se priznati da je ovo bio koncert za pamćenje unatoč sitnim zamjerkama.

 

Foto: Tena Abičić

Share.

About Author

Pišem posvuda. Stalkaj me na instagramu; /gogowantsgainz

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE