28. travnja bio je rezerviran za još jedan koncert Rundek Cargo Trija u Osijeku, ovoga puta povodom promocije aktualnog albuma „Mostovi“ objavljenog u svibnju prošle godine.

Tri godine nakon posljednjeg koncerta u gradu na Dravi, Darko Rundek, Isabel i Dušan Vranić Duco došli su s novim materijalom u osječko kino Urania, gdje je koncert organiziran u sjedećem ambijentu, što nekako najviše i odgovara Rundekovoj glazbi otkako se raspustio Cargo Orkestar, iako Cargo Trio zna nastupati i na festivalskim pozornicama pred velikim auditorijem.

Koncert je bio zakazan u 20,00 sati, a počeo je oko pola 9. Popunjeno kino nagnalo je organizatore da omoguće i dodatna stajaća mjesta na balkonu, iako je vidljivost tamo bila slabija, odaziv je potvrdio koliko Osijeku nedostaje doza Rundekovog bogatog glazbenog opusa. Nekako se uvijek osobno pribojavam sjedeće atmosfere, budući da se na taj način rjeđe može postići uspješna komunikacija i prisnost s publikom, no Rundek Cargo Trio je i u tome uspio, iako u nekim situacijama djelomično. Koncert je počeo s najneočekivanijom pjesmom za start, a riječ je o pjesmi Tranzit s Rundekovog albuma Apokalipso iz 1996. godine, pjesmi koju dosad nisam čuo uživo, a jedna zanimljivost je ta da je Rundek svoj posljednji koncert u Osijeku 2013. godine završio recitirajući stihove: Ova noć je još mlada, stvari ne idu po zlu…a sada je počeo koncert s istom pjesmom, gdje je izmijenio stihove u „nisam znao da ću tako brzo opet biti u Osijeku“, što je posve razgalilo prisutne.

13120359_10206295686726931_639106125_o

Cargo Trio svirao je prilično neobičan set pjesama. Logično, promocija Mostova predoredila je dominaciju novih pjesama i to je nešto što sam posebno očekivao, pa smo tako mogli čuti (ne tim redoslijedom) Džaba, koju je publika odlično prihvatila, Rundekovu posvetu sinu (za kojeg je rekao da je trenutno na Karibima i plovi Atlantskim oceanom) Vidova, čuli su se zvuci Indije u aktualnom singlu popraćenim videospotom Indijska, a čuli su se i sada već priznata Don Juan, zatim nas je Rundek uputio govorom u nastanak naslovne pjesme albuma Mostovi, da bismo čuli i uspavanu, ali prekrasnu Ne zaboravi me, aktualnu i pomalo aktivističku Ima ih te pomalo eksperimentalni komad odlične Clouds. Čak osam pjesama s aktualnog albuma – to se zove promocija bez podilaženja publici. Naravno, između svih ovih nabrojanih pjesama mogli smo čuti hitove kao što su Ruke, Uzalud pitaš, Bi mogo da mogu, Ay Carmela (na koju je publika potpuno pošizila), a dogodile su se i neke neobične numere (osim Tranzita) kao što su vesela Hiawatha i melankolična Znak.

Dogodio se set pjesama kojega ne možemo toliko često čuti (i to je razlog zašto je svatko tko je platio 100 kn za koncert trebao biti zadovoljan), no međutim, vjerojatno 80% publike nije došlo primarno da čuje pjesme s Mostova, već da čuje Rundeka općenito. Taj, po meni većinski dio publike mogao se blago i ušuškati u udobne stolice bez ustajanja ili pjevanja jer se nisu čule pjesme poput Šejna, Šal od svile, Ena, Grane smo na vjetru ili Puta u sumrak. No, zanemariv dio cjelokupne elegantne atmosfere, koja se primakla kraju nakon posvete nedavno preminulim glazbenim veličinama (Prince, Bowie, Lemmy, Dedić i Divljan) kroz pjesmu EKV-a Kao da je bilo nekad te ekstatičnog Apokalipsa.

Osijek je još jednom pokazao veliku ljubav prema Rundekovoj poeziji i stvaralaštvu, njegova simpatičnost i ponašanje vječnog dječaka, uz karizmatičnu Isabel na violini i majstora multiinstrumentalista Duce, koji tijekom koncerta „spašavaju“ pušače 20-minutnom pauzom i žicanjem cigareta iz publike te neprestanom komunikacijom, daju na znanje kako se sljedeći koncert Rundek Cargo Trija stavlja na čekanje, mjesecima, godinama, ali to čekanje će se nekako uvijek isplatiti.

Poslije koncerta razgovarali smo s kratko, ali ugodno s Darkom, intervju možete pročitati OVDJE

Setlist iz Osijeka:

  1. Tranzit
  2. Džaba
  3. Vidova
  4. Indijska
  5. Don Juan
  6. Ruke
  7. Uzalud pitaš
  8. Sanjala si da si sretna
  9. Mostovi
  10. Hiawatha
  11. Ne zaboravi me
  12. Bi mogo da mogu
  13. Ay Carmela
  14. Znak
  15. Ima ih
  16. Clouds
  17. Kao da je bilo nekad
  18. Apokalipso
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE