U posljednjih nekoliko godina izrada i prodaja glazbenih izdanja u fizičkom obliku vinila znatno je porasla, dok CD polagano odlazi u povijest u društvu već prastarih kazeta.

Zamislite vinilni zapis koji ima 30% veći kapacitet, glasnoću zvuka, te duplo veću kvalitetu reprodukcije zvuka od današnjih LP izdanja.  Kako prenosi magazin Digital Music News, naredne tri godine mogle bi u velikoj mjeri promjeniti, odnosno “nadograditi” tržište vinila.

Naime, austrijska tvrtka Rebeat Digital  izdala je zahtjev za patentiranje projekta koji bi omogućio navedena poboljšanja u kvaliteti vinilnih zapisa. Kako navode iz tvrtke, spremaju se podnijeti patent i u SAD-u, kao i u drugim zemljama.

3D topografska mapa vinila

3D topografska mapa vinila

“HD Vinyl” proizvodio bi se metodom 3D topografskog mapiranja i upotrebom lasera, što dodatno ubrzava njegovu proizvodnju, čak do 60 posto. Upravo ove stavke utjecale bi na cijenu, za koju se pretpostavlja da će bi mogla biti i do 50 posto niža od one za vinil koji nastaje tradicionalnom metodom upotrebe preše. Ono što ipak posebno raduje je da će nove ploče zadržati kompatibilnost sa starim gramofonima, te slušatelji neće morati kupovati nove uređaje.

Guenter Loibl, izvršni direktor kompanije kaže: “Prilagođen je razmak između rezova, radimo na ispravljanju radijalne/tangencijalne greške, te na optimizaciji frekvencije. Baziramo se na topografskim podacima, što je potpuno drugačiji pristup”.

Realizacija ove nove tehnologije  mogla bi biti pravovremeni pogodak. Glazbena industrija svjedoči novi val vinilne potražnje u nekoliko posljednjih godina, gdje samo u SAD-u bilježi cvjetanje prodaje vinilnih izdanja u iznosu od 29,8%

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE