Osmo izdanje osječke koncertne organizacije Door Deal, održano u klubu Exit, donijelo nam je, kako sam naslov odaje, jednu lijepu manifestaciju u kojoj su se osim nastupa zagrebačke kantautorice Sare Renar publici priliku predstaviti imali i trojac pjesničkih nada, kao i mlada vokalistica Dora Vestić uz gitarističku pratnju Mateja Vidranskog.

 

No, krenimo lagano kronološkim tijekom večeri.

Kako sam naveo, večer je otpočela uz čitanje poezije, ne toliko čestu aktivnost na koncertima, ali zasigurno aktivnost koju treba njegovati te povremeno ubacivati u ovakve repertoare.

Redom su svoju pomno odabranu literarne uratke, po desetak pjesama, čitali Osječani Mislav Bartoš i Bruno Koić te Vinkovčanka Valentina Stantić.

 

Mislav Bartoš

Mislav Bartoš

 

Lagana koletečina po pitanju predgrupa u koju su Osječani upali tako je na neki način prekinuta ovim 45-minutnim programom, a i sudeći po reakcijama publike kao i mišljenju potpisnika ovog teksta, ponovit ću da bi se takav oblik trebao češće održavati u namjeri većeg zaživljavanja ovog oblika umjetničke ekspresije i eksponacija mladih.

 

bruno

Bruno Koić

 

Kako se dosad s književnom kritikom u bilo kojem obliku nisam imao susretati u dosadašnjem ‘stažu’ na portalu, kao što bi to eventualno zvučalo pomalo nepotistički obzirom na uključenost troje mladih ljudi u direktan rad i članstvo ovog protala,  nemam određenu sliku kako bih vrednovao rad bilo kojeg od troje mladih umjetnika/ce, osim da je hvalevrijedan kao inicijativa uz koju ide i pohvalna doza hrabrosti da se u ovakvom obliku prikažu, kao i svoj rad, svim prisutnima kojih je bilo 60-70 već na tom dijelu večeri. Ugodnim i pristojnim zahvalama, pokojom zdravicom i čitanjem svog rada, izmamili su nemali broj aplauza od svakog tko se u tom trenutku pronašao u Exitu uz minimalne, ali očekivane doze žamora i razgovora u publici, koji ovom prilikom nije ni približno eskalirao kao recimo na nedavnom splitskom koncertu britanskog trip-hopera Trickyja.

 

valentina

Valentina Stantić

Razumljivo, kako je večer proticala tako se i koncertni prostor podruma kluba ugodnije popunjavao iščekujući nastup Sare Renar kao svojevrsnog glazbenog headlinera, ali prije nego je ona došla na red, svoj dio timetablea za predstaviti se publici iskoristila je talentirana Osječanka, Dora Vestić, koja je nekoj široj sviti potencijalno poznata kao jedna od najuspješnijih kandidatkinja prošlogodišnjeg izdanja showa The Voice.

Ova mlada dama i dan ranije je nastupila u caffe-baru Mignon ali uz klavijaturističku pratnju Mislava Pavina, dok joj je ovog puta ‘instrumentalna desna ruka’ s lijeve strane svojim sviranjem gitare bio Matej Vidranski iz Valpova. Iako dvojac nije studijski ni vježbeno toliko uigran, to se nije dalo primijetiti, obzirom da je dvojac nizao poznate domaće i strane hitove koji su ljuljuškali prisutne, a na to su utjecale i sjajne vokalne sposobnosti spomenute glazbenice.

 

vesta

Dora Vestić & Matej Vidranski

 

Ona je koncem svog nastupa binu prepustila Sari, koja u startu svojom simpatičnom pojavom, kasnije prikazanim talentom i zavodljivim performansom privlači najveću koncentraciju ljudi, što je bilo, jasno, i za očekivati.

Njoj je jedina instrumentalna pratnja za klavijaturama na jučerašnjem koncertu bio Zdeslav Klarić, koji slovi za glazbenog doajena na domaćoj sceni obzirom na svoju aktivnost i djelatnost u popularnim ‘Pipsima’.

Kroz 45 minuta do sat vremena, Sara se u potpunosti posvetila svojoj intimističkoj scenskoj personi lagano se njišući u harmoniji s taktovima loopera koji je obvezni dio njenog nastupnog geara, kao i potezima na gitari, čime je privoljela posjetitelje da se na neki način poistovjete s njenim zavodnim poluplesom, pa su se mnogi neprimjetno okušali u svojoj varijaciji na temu takvog senzualnog plesnog pokreta. Njena glazba i jest idealna za ovakve lagane i intimne, prigušene i povučenije koncerte, ta mješavina stilova i taj akustični trip-hop koji je nekako najviše pristajao uz čitanje poezije.

 

sara renar

Sara Renar & Zdeslav Klarić

 

Setlistu su činile pjesme sa prethodna dva izdanja, longplejke Djeca i relativno svježeg EP-a pod nazivom Jesen. Red uglazbljene poezije našeg ponajvećeg pjesnika 20. stoljeća, Tina Ujevića, i njegovog Notturna, red hommagea Šarlu Akrobati otvarajućom Ona se budi, ne odveć bojnom za razliku od povijesne bitke nego više ohrabrujućom – Termopilom, mnogima već poznatih Jesen, Tišina, Bok, Djeca (koja je izvedena i na bisu, dakle dvaput), i tako je njen nastup, vjerujem, na mnogočije žalosti, priveden kraju.

Karizmatična i simpatična, kako kao glazbenica, tako i kao sugovornica, Sara se nakon razovora ugodnih uputila ka svom prenoćištu prije današnjeg puta na koncert u beogradskom Božidarcu, a kako je to njeno već četvrto (ili peto, bit će), gostovanje u glavnom gradu Srbije, sama ta informacija već dovoljno govori o kvaliteti ove, slobodno mogu zaključiti, uspješne i odvažne kantautorice.

U svakom slučaju, cijela manifestacija tekla je svojim mirnim tokom, od čitanja poezije mladih osječkih, slavonskih, usuđujem se reći – hrvatskih nada, pa do sjajnih vokalnih izvedbi Dore i Sare, zaista bi se u maniri najvećih cjepidlaka tražila igla u plastu sjena u namjeri da pronađete bilo kakvu manu ili neregularnost osmom Door Dealu.

 

Foto: Matea Marelja
Galerija fotografija dostupna je klikom OVDJE.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE