Rock Marinfest, nazvan po tragično preminulom gitaristu Marinu Pokrovcu, ove godine se održao osmi puta za redom u klubu Vanilla, u Vinkovcima, točnije 28. prosinca sa početkom oko 21:30 iako su se vrata kluba za posjetitelje otvorila u 20 sati. Ove godine se Rock Marinfest održao u nešto drugačijem izdanju, umjesto dva dana trajao je samo jedan dan i iako nam razlog toga nije poznat nadamo se da kroz naredne godine organizatori neće potpuno odustati od ovoga rock događaja koji je i prijeko potreban, makar to bilo i jednom godišnje, gradu koji je preplavljen narodnjačkom šund glazbom koja se mladima u današnje vrijeme sve više nameće. Rock Marinfest, koji se održava od 2008. godine, smatra se jednim od najboljih festivala istočne Hrvatske koji podupire domaću alternativnu scenu (koja obuhvaća i ex yu izvođače), a organizatori su i ove godine to još jednom potvrdili dovevši nam poznate bendove S.A.R.S. i Zabranjeno pušenje, mladi bend Silente u usponu koji se sve više probija na hrvatskoj glazbenoj scenii „stare“ vinkovačke legende iz Septice i The Karambol-a. Također je trebao nastupati još jedan vinkovački bend Neću žvake oću kusur za koji smo tek tijekom večeri saznali da ipak neće nastupati.

995774_692319314236697_1587392795263426933_n.jpg

 

Kao što je spomenuto, festival službeno počinje oko 21:30 kada na pozornicu dolazi The Karambol sa vidno raspoloženim frontmenom i osnivačem grupe Vladimirom Bakarićem. Događaj otvaraju vinkovačkom himnom Što mi život nikad nije dao koju su snimili u suradnji sa navijačkom skupinom Ultras Vinkovci. Nakon polasatne svirke The Karambola i njihovih hitova pozornicu preuzima vinkovačka ekscentrična Septica koja iz godine u godinu jednako energično pjeva, svira i zabavlja publiku svojim pjesmama od kojih su nama najzanimljivijebile Bodyguard i Janja.

Zatim na red dolazi dubrovački pop/rock bend Silente koji su po prvi puta nastupali u Vinkovcima i nadamo se da će im ovaj koncert i vinkovačka publika ostati u dobrom sjećanju. Publika je bila mnogobrojna, na nekim pjesmama malo tiša, na nekim glasnija, ali definitivno su svi „poludjeli“ na hitove Terca na tišinu i Još jednom kojima je bend i zaslužio prvotnu popularnost, iako nije izostalo ni poznavanje ostalih pjesama Čudna ili čudesna, Zaboravi nas, Rekla si da nikada nisi voljela ovako, Sinoć su vatre bile jake, Morski ljudi, morske žene, Neobranjivo od kojih je dosta njih sa novoga albuma „Neće rijeka zrakom teći“. Članovima benda možemo jedino poručiti da se nadamo kada sljedeći puta dođu u Vinkovce da će svirati barem malo duže.

 

 

874_692320560903239_1206577324269815627_n.jpg

Nakon Silente nastupa svima poznati srpski bend S.A.R.S., sa Žaretom na čelu, koji su već stari znanci u Vinkovcima i na Marinfestu. Vinkovačka publika jednostavno voli njihov reggae, ska zvuk pomiješan sa obilježjima tradicionalne srpske glazbe. S.A.R.S. je odsvirao svoje klasične hitove Ti, ti, ti, Debeli lad, Buđav lebac, Rakija, To rade, Mir i ljubav, Perspektiva, Lutka, a i pjesmu sa novoga albuma iz 2015. godine pod nazivom Proleće. S.A.R.S. je zagrijao publiku za zvijezde večeri, jedan od najpoznatijih punk/rock bendova iz Bosne i Hercegovine, Zabranjeno pušenje, čije pjesme, barem one najpoznatije znaju svi, od naših baka i djedova do mlađih rođaka. Trenutni članovi benda su: Sejo Sexon (Davor Sučić), Robi (Robert Boldižar), Toni (Antun Lović), Trak (Branko Trajkov), DJ Pavo (Paul Kempf) i Klo (Dejan Orešković). Na trenutke se činilo da smo se vratili u prošlost, u vrijeme plesnjaka, dok smo svi složno bez obzira na dob u jedan glas pjevali Pos’o, kuća, birtija, Karabaja, Balada o Pišonji i Žugi, Pišonja i žuga u paklu droge, Možeš imat moje tijelo, Lijepa Alma,  himne Yugo 45 i Zenica blues koje su publiku, tj. „raju“ bacile u trans. Sve to je trajalo skoro do 3 sata u noći, i uvjereni smo da su svi otišli kući zadovoljni, organizatori su se potrudili da zadovolje svačiji glazbeni ukus, a što se tiče kvalitete zvuka i rasvjete i za taj dio su se profesionalno pobrinuli kao i svake godine.

 

10660163_692320720903223_8038607377282467069_n.jpg

Rock Marinfest je postao svojevrsni zaštitni znak Vinkovaca na kojem je nastupilo više od 200 glazbenika iz svih krajeva Hrvatske i susjednih država, a pozitivna strana festivala, uz dobru glazbu, je što sav prihod s koncerta ide u u korist Udruge osoba s invaliditetom „Bubamara“ iz Vinkovaca s oko 1300 članova. Jedino što još možemo pridodati je da Rock Marinfestu želimo još dugi niz godina djelovanja, dobru organizaciju i kvalitetne izvođače kao i do sada, a nadamo se i neka nova glazbena lica hrvatske pop/rock/punk scene koja još uvijek nisu previše eksponirana u javnosti, a nalaze se na listi kvalitetnih mladih izvođača.

 

 

Fotografirala: Iva Martinović

 

Share.

About Author

CLOSE
CLOSE