Koncert Krankšvestera, koliko god da je brojan pojam u mom ‘novinarskom’ opusu u ove tri godine portala, još me nijednom u svom praktičnom djelovanju nije iznevjerio.

Nije tako iznimka bio ni jučerašnji slučaj, koji su zajedno kroz tri bloka odradila dva omiljena ćelavca domaće alternativne i kontrakulturne scene, 3ki Stil i Sett, zajedno sa srbijanskim im femino pandanom, doajenom ondašnje porno rap scene – Sajsi MC.

Dugoočekivani zajednički nastup pred osječkom publikom, prvi i zasad jedini nakon što su se ova dva akta spojila na posljednjem, trećem albumu Krankšvestera, uslijedio je nakon što su popularni Švesteri zajedno sa Sajsi ‘plašili’ zagrebačku publiku na Noć vještica u Tvornici kulture.

Vrata osječkog Epica, u koncertu pod organizacijom same grupe, otvorila su se u 22h a moja malenkost je na mjesto događanja, uzimajući u obzir da koncert gotovo sigurno neće tada i započeti, stigla tik pred početak koncerta (otprilike 23,45h), na sam kraj trap twerk seta DJ Olivera koji poslovično nikada ne razočara.

Švester Očenaš je otpočeo novu ‘misu’ ove tročlane ekspedicije, a za prvi blok setlista je, kao uostalom i treći blok pjesama, imala raspon od pjesama iz 2010. (prvi album), s ponekim povratkom na dubstep/grime-Švester (drugi album, 2012.) ali je očekivano većinski sadržavala najviše pjesama sa posljednjeg, po osobnom guštu i najboljeg albuma grupe (Krankšvester #3, 2014.) više orjenitranog ka trap glazbi, narodnjačkim melosima i uglavnom namijenjenog ne za slušanje u depresiji nego općenitu baziranog na klabing zabavu, što i jeste jedan od razloga zašto su koncerti Krankšvestera jedan od rituala koji nastojim upražnjavati neovisno o brojnosti istih.

Nakon što se kraju priveo prvi dio nastupa Švestera (redom: Majko ženiš sina, Mae Geri, Disko Rak, Vrum Vrum, Majko zovi dilera, Nakon šore, Ružne ribe jebu se ko zmajevi, Parada, Ligalajz Mufalajz, Motovun, Pa ti radi vani uz osječkog repera Lesa na bini, Nema veze, A jesi blesav, Sasha Grey) pozornicu su prepustili srpskoj reperici Sajsi MC, za njen blok pjesama.

Doduše, nikad mi nije bilo točno jasno u glavi definirano spada li u Sajsi samo Ivana Rašić, ili je Sajsi zapravo tročlani kolektiv (DJ BKO, koji je i jučer bio reperskoj ‘kraljici burleske’ službeni DJ, zatim Ivana Rašić i njena sestra, Tijana Rašić, u funkciji pratećeg vokala), ali u svakom slučaju, sama pojava Sajsi na pozornici (pod Sajsi ću odsad podrazumijevat Ivanu Rašić) plijenila je pažnju ispunjenog auditorija još prilikom ‘feata’ na pjesmi Sasha Grey – jednostavna a pritom dovoljno izazovna odjevna kombinacija koja ne otkriva ali i ne skriva previše dala mi je povoda za razmišljanje kako je Sajsi jedna od rijetkih žena koje bi mi bile seksualno napete i u nekom najbezazlenijem izdanju, dovoljno je samo da se podsjetim spota za Antifa kučke.

Dodajući k tome njen erotičan glas, zavodljive poteze i polu-softcore striptiz na bini, teško je zapravo pratiti onaj pjevački dio i usredotočiti se na isti.

Dijelom je to tako i zbog činjenice što osim par ostvarenja (tipa pjesme Mama, Nadrkano hodanje, spomenute Antifa kučke, možda još kojeg uratka) i ne znam cjelovito njenu diskografiju, pa sam se stoga tih 45 minuta prepustio više vizualnom nego akustičnom užitku.

Kasnije, kako je obećano, na pozornicu su se vratili 3ki i Sett uz Olivera kako bi publici pružili više još više cjelokupnog užitka jer je slijedeća pjesma za njihov, ukupno u večeri treći blok nastupa, bila Liz Taylor, upravo u suradnji sa Sajsi – inače pjesma koja je za vid srpske reperice pridobila na stranu mnoge osječke fanove. Dalje su uslijedile ostale uspješnice, što nove što stare, poput Sotona, Znam s kim se jebeš, Moj kurac je odavno prekinuo s tobom, Polarna jebačina, Shimy Shimy Yavore uz bengalke u publici, Ljetna shema, Tvoje dupe, PNP, Bembare i Saundsistemi, a za potpuni šlagerski, evergreen ugođaj, pobrinuli su se Švesteri izvedbom pjesme Kru’ti.

Još jedan zajednički izvedbeni pozdrav izvođača nastupio je nakon što su po drugi puta u večeri izvedene Liz Taylor i Sasha Grey, poslije čega su hodajuće nakupine testosterona i estrogena polagano počele napuštati prostor Epica, uz još jednu velebnu freudovsku pobjedu erosa nad thanatosom i to zahvaljujući Švesterima i Sajsi MC.

Galeriju fotografija sa koncerta možete pogledati OVDJE

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE