Dugogodišnja je tradicija UFO-a (Urban fest Osijek) koji nam svake godine priredi nezaboravan show program. Istina je da je ove godine program bio nešto slabiji što se tiče headlinera, ali moramo uzeti u obzir kako je UFO namijenjen uglavnom demo bendovima.

I ove godine ulaz je bio besplatan, a lokacija je već dobro poznato dvorište „Vege“. Razlika između prijašnjih godina i ovogodišnjeg  UFO-a jest što se miris Autana nije širio, a nije bilo ni komaraca kao prije. Prvi festivalski dan oprala je kiša što je rezultiralo pomicanjem satnica i pravim kaosom za organizatore. Zbog zakona gradske uprave live svirke se mogu održavati do 02:00h što je zapravo katastrofalno za sve obožavatelje dobrog  live zvuka. Po planu i programu UFO su trebali otvoriti domaći dečki iz Black Flamea no zbog kiše i ostalih problema prebačeni su na sutrašnji dan. U 21:00 h UFO je službeno počeo, a otvorila ga je karlovačka ekipa Eclipse Of Time. Osim Black Flamea, prebačena je i satnica benda Elevation Fallsa koji su potegnuli čak iz Irske, kako bi sudjelovali na UFO-u. Odmah nakon Eclipse Of Time koji su svoju veoma zadovoljavajuću premijeru u Osijeku završili obradom We Are The Champions, pri čemu smo bili impresionirarni vokalnim manevrima pjevača i usviranim bendom, na binu se penju Whips & Chains iz Slunja nakon kojih će uslijediti Mortal Divinity. Mortal Divinity privukao je u prve redove veći broj metalaca koji su predvidljivo headbangali.

Pravi razlog za ispuniti dvorište Vege bilo je Zabranjeno Pušenje. Iako kiša nije prestala padati publici nije smetala što se moglo vidjeti iz priloženog. Veliki odaziv publike na svirku prvog headlinera dokazao je da kiša ne može uništiti dobru zabavu. Osim što je Zabranjeno Pušenje vojnički odradilo svirku, ni publika nije posustajala pjevajući u glas dobro poznate hitove (Yugo 45, Karabaja, Možeš imat’ moje tijelo, Lijepa Alma, Kad Sena pleše, Pos’o,kuća,birtija…). Sam kraj prvog festivalskog dana završen je izvedbom pjesme Boško i Admira.

 

 

Drugog dana pojavilo se sunce i sve je bilo lijepše i vedrije. Pomjerena satnica rezultirala je negodovanjem publike koji su htjeli poslušati Reset. Iako je Reset već dobro poznat osječkoj publici, publika ih uvijek ugodno isprati i poprati. UFO im je ovaj put odlično poslužio da se predstave i široj publici. Samo je prava šteta što su svirali tako rano i neposredno prije Black Flamea koji je svirao  odmah nakon Reseta. Black Flame nastupio je sa „zakašnjenjem“ pošto je planirano da sviraju dan prije i otvore UFO. Za domaću ekipu (Reset i Black Flame) imamo samo riječi hvale, ništa više, ništa manje. Nakon domaćina na binu se penju Donkey Hot, a nakon njih još jedan dobar bend Baltazar koji će odlično zagrijati publiku za Sinove. Nakon Sinova na red je došao energični Revolt X koji je publiku doslovno prodrmao. Našminkani revoltirani dečki izveli su i obradu Breathe (Prodigy). Prava poslastica i pravo osvježenje ove godine jestHolographic Human Element. Holographic Human Element potegao je iz Travnika i ispričao predivnu priču kroz glazbu, njihova glazba ne sadrži tekst, a ipak uspijeva puno reći. Nakon odličnog Holographic Human Elementa na binu se penje bend koji je u Osijeku svirao toliko puta da u najmanju ruku trebaju promijeniti adresu prebivališta. LET 3 je posebna priča, posebna vrsta glazbenika koji nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim. Odjevna kombinacija LETa 3 ni ovaj put nije izostala, samo je ovaj put podsjećala na kopiju stila kultnih The Adictsa. Osim prve kreacije, Mrle je u nekoliko navrata mijenjao svoje kombinacije, našle su se tu i neke štikle i neki halteri dok se u publici našla i neka bengalka. LET 3 Osijeku je poklonio premijeru pjesme Gladni. Osim na premijeri izdvedbe Gladni, koju skoro nitko nije znao pjevati, publika je uživala u izvedbama pjesama Kontinentio, 999, Vjeran pas, Prdni majko, Profesor Jakov, Mala Soba, Izađi mala, Omađijaj me, Riječke pičke, Kurcem u čelo, Drama, Izgubljeni, Droga, Nafta, Tazi tazi,… Dok je izvedba pjesme Sam u vodi ovaj put izostala.

 

 

Treći i posljednji festivalski dan obilježen je još žešće.  Pravi primjer kakav bend nitko ne treba osnovati i kakav bend ne treba postojati  jest Garaža 29. Garaža 29 je još jedan projekt Borne Borenovića koji će vjerojatno kao i ostali ostati nedovršen. Na svu sreću i sramotu nije bilo dovoljno ljudi da prisustvuju otvaranju trećeg festivalskog dana. Osim što Garaža 29 nije uvježbana, oni ne znaju ni tekstove pjesama koje izvode, scenski nastup obilježen je muškom plesačicom koji je čista refleskija stanja nacije. Muška plesačica je čak u jednom trenutku primila i udarac od Borne Borenovića koji je inače na gitari. Jedina svijetla točka Garaže 29 je petnaestogodišnji bubnjar. Marin Šantić koji je trebao predstavljati vokal nije znao ni jedan tekst pjesama koje je trebao izvoditi. Možda bi bilo najbolje da je Garaža 29 nastupila kao zadnji bend kojem je svrha rastjerati publiku u što bržem roku. Nakon fijaska Garaže 29 na binu su se trebali popeti Bdfuse, ali to se na žalost nije dogodilo zbog kvara na autu. Aztec i Bite nastupili su prije Raskida 13 koji je imao odličan nastup pred malobrojnom publikom. Od numera tu su se našle: Rehabilitacija, Tebe ne zanima, Stoka pijana.. Za Raskid 13 imamo također riječi hvale i radujemo se njihovim budućim gostovanjima. Odmah nakon Raskida na binu se penje bend koji je trebao svirati prvi dan, ali je zbog kiše odgođen. Elevation Falls dolazi iz Irske. Iako im je ovo prvo gostovanje na UFO-u, imaju samo riječi hvale, a ekskluzivno su nam i rekli da im je UFO najbolji festival na kojem su do sad svirali, nije im smetalo što su pomaknuti na nedjelju jer je bilo više publike i bolje im je bilo vrijeme. Iskazali su i želju za ponovnim dolaskom. Bad Mushrooms uveo je publiku u nastup posljednjeg headlinera koji je odjebao sve kretene i kišu. TBF kao posljednji headliner na ovogodišnjem UFO-u ispunio je dvorište Vege do kraja, osim što je Vega bila ispunjena publikom, ispunjena je i dobrim vibracijama i energijom. Mladen i ostatak TBF-a još su jednom oduševili posjetitelje.

 

 

 

Iza nas je 12 godina dobre UFO zabave, odličnog provoda i dobrih bendova. UFO je uz sve poteškoće prošao odlično. Jedine kritike koje imamo možemo uputiti publici koja nije ispratila sve bendove i Garaži 29 kao najgorem bendu u povijesti UFO-a. Posebne pohvale upućujemo organizatorima i bendovima: Black Flame, Eclipse of Time, Holographic Human Element, Raskid 13, Elevation Falls i Revolt X.

 

Galerija, prvi dan

Galerija, drugi dan

Galerija, treći dan

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE