Gdje da počnem? Prljavo Kazalište je u subotu 30.5.2015. napravilo vremeplov u kojem su nas vratili u 17.10.1989.g.  Zašto taj datum? Dame i Gospodo, toga dana je Prljavo Kazalište napravilo nešto neviđeno, nešto vrijedno sjećanja i obilježavanja. Napravili su bespalatan koncert pod pokroviteljstom Benstona kako bi priveli kraju turneju kojom su promovirali svoj tadašnji najnoviji album „Zaustavite zemlju“. Te noći se preko 200.000 ljudi okupilo na tadašnjem Trgu Republike i okolnim ulicama kako bi sudjelovali na tom događaju koji će se kasnije službeno nazvati „Voljenom Gradu“ dok je neslužbeno poznatiji pod imenom „Zabranjeni Koncert“. Jučer se povijest nikako nije mogla zaobići. Na Šalati sam naišao na štand Hit Records-a koji je prodavao isključivo „jugoslavenske“ albume Prljavog Kazališta (u periodu od 1979. do 1990.) po promotivnoj cijeni od 50 kn. U publici sam naišao i popričao s nekadašnjim članom Prljavaca Marijanom Brkićem koji je bio gitarist u bendu od 1979.g. kada je naslijedio Zorana Cvetkovića, do 1989.g. kada ga je naslijedio današnji gitarist Damir Lipošek-Kex (gitarist od 1989.g., upravo je on bio gitarist na „zabranjenom koncertu, do 2001. g. i od ove godine je novi-stari član). Čak je i Mladen Bodalec nosio sako kako bi evocirao uspomene na 1989.g. kada je nastupio u odijelu s kravatom.

 

Jučerašnji koncert je započeo oko pola 10 s pjesmom Radio Dubrava, dok je originalni koncert započeo pjesmom Loš Dan. Zatim su svirali svoje „skočne“ hitove poput Crno bijelog Svijeta ( u kojemu su se sjetili njihovog prvog pjevača Davorina Bogovića), Pisma Ljubavna, Sve je lako kad si mlad pa nezaobilazne Kao ja da poludiš i taj blok je zatvoren pjesom Kiše Jesenje. Ne trebam ni pisati da je mnogobrojna publika pjevala cijelo vrijeme s Mladenom. Nakon toga su uslijedile rock balade od kojih ćemo izdvojiti novu pjesmu Djevojka od milijun dolara dok na ostale pjesme poput Na badnje veče i Ma kog me Boga za tebe pitaju ne trebam trošiti riječi. Nakon dugo vremena u Zagrebu je odsvirana pjesma s istoimenog albuma iz 1996. S vremena na vrijeme koja je lagano pala u zaborav. A kad smo već kod zaboravljanja, Jasenko Houra se pobrinuo da publika ne zaboravi pjesmu koju je izvukao iz „naftalina“ koja se zove Dan za danom. Inače pjesma je objavljena na albumu „Zlatne godine“ iz 1985. Nakon toga je glavnu ulogu preuzeo basist Dubravko Vorih koji je odsvirao vječni evergreen „Stand by me“ od Bena. B. Kinga. U sklopu melodramatičnih pjesama poput Korak po korak, Ipak kao šlag na tortu najbolje je došla zlatna izvedba Hourinog Heroja Ulice.

 

 

Jučerašnji se dan ujedno i obilježava kao Dan branitelja Grada Zagreba te je njima u čast odsvirana pjesma Lupi petama… na kojoj se nažalost dogodio incident. Jedan neimenovani idiot je zapalio baklju te pogodio unesrećenu djevojku iz publike u glavu, na što su promptno reagirali redari iz Bilić-Erić Securityja koji su bili zaduženi za osiguranje reda na koncertu. Već užarenu atmosferu Prljavci su dodatno zapalili s pjesmom Mojoj majci.. tj. Ružom Hrvatskom koja je centralni dio 25. obljetnice originalnog koncerta te je na velikom video-zidu prikazana izvedba te pjesme u 1989.g. Stariji dio publike koji je prisustvovao koncertu iz 1989.g. ponovno su se prisjetili Bodaleca s neprikosnovenom fudbalerkom, Houre s najmodernijom spitfire-icom, Kexa kao novajlije u bendu u bijelom odijelu i naravno legendarnog Tihomira Fileša koji već 38 godina svira bubnjeve u bendu. Ta četvorica su i danas stalni članovi benda dok je na basu Ninoslava Hrasteka zamijenio Dubravko Vorih, a na klavijaturama je jučer bio Jurica Leikauff umjesto Mladena Roška koji je nastupio 1989.
Na izvedbi pjesme Mi pijemo Houra je pozvao dečka iz publike da odsvira umjesto njega istoimenu pjesmu. Naravno mladić je rasturio i „pobrao“ ovacije cijele Šalate. Koncert je priveden kraju Marinom kojom je prethodila Dinamova himna koju je Bodalec poveo na opće oduševljenje prisutnih Bad Blue Boysa koji su se uz brojne djevojke popeli na pozornicu i tamo otpjevali „Marinu“.
Pogađate, bio je bis koji je elegantno odsviran pjesmom Zbogom dame, zbogom prijatelji. Uz zadnje taktove ove pjesme mnogobrojna publika na Šalati krenula je prema svojim domovima s jednom bogatom uspomenom i nadom da ćemo doživjeti još koju obljetnicu poput ove.

Koncert je organiziran od strane „Fakat – events & rental“ u sklopu turneje „Pantastic Tour“ kojemu je sponzor Pan.

 

Fotografirala: Nikolina Ćosić

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE