Dan nakon što su posjetili Sofiu i dva dana nakon bukureštanskog koncerta, nizozemska hardcore dubstep-rap atrakcija Dope D.O.D. premijerno je nastupila i u glavnom gradu Srbije.

Pod ravnanjem sve jače organizacije iz Sofie – Phat Bridge Productiona, koji dovodi slične HC rap žanrovske izvođače u regiju (Onyx, Swollen Members, Necro,… ) kao i opće-popularne izvođače (Mos Def, Lauryn Hill), beogradski nastup Dope D.O.D.-a u MIKSER-u prošao je u ozračju kompletnog showa budući da je bilo više kvalitetnih izvođača, a sve je bilo u nekom dubstep hardcore štihu.

Da krenemo kronološki od početka:

Prvi je među publiku izišao domaći reper iz Beograda, Smoke Mardeljano. Publika, koja se tek skupljala, nije toliko popratila nastup repera kojeg također odlikuje pomalo krvoločno promukli glas, a repertoar asa iz LTDFM Music labela mogla je nedavno poslušati i osječka publika [REPORT].

 

Potom su pred sve masovnije mnoštvo, negdje oko 23h, sletjele četiri sove iz Velike Britanije.

The Four Owls (u daljnjem tekstu TFO) je old school rap grupa posebno koncipiranog nastupa, budući da sva četvorica (Verb T, B.V.A., Leaf Dog, Fliptrix) nose posebne ‘sova’ maske za vrijeme performansa. Inače, u Britaniji koja obiluje jednim oblikom rapa u kombinaciji s dubstepom – grimeom (Wiley, Skepta, P Money) ovo je jedna od kritički priznatijih grupa koje njeguju taj, za VB ne toliko karakterističan old school , i to kroz svoj label, High Focus, a čiji rad se često može live popratiti na manifestacijama bass glazbe koje su u organizaciji promotora iz VB. Jedna od takvih je i Outlook u Puli na kojem nerijetko nastupi cijela High Focus klika predvođena upravo ‘sovama’, Dirty Dikeom i sličnim imenima.

Ne mogu se oteti dojmu da, koliko god kvalitetan njihov rap bio, nekako mi je bio pomalo zalutao među publiku željnu kvalitetnog ravea i skakanja kakav od nekakvog old schoola pruža Onyx. Naravno, bilo je odličnog feedbacka na njihove poznatije singlove sa prvog albuma Nature Greatest Mystery iz 2011., a pogotovo za ovogodišnji album Natural Order i završnu numeru sinoć – Think Twice čiju produkciju potpisuje veliki DJ Premier iz Gangstarra, a čiji su hit Full Clip sinoć instrumentalno oživjeli kroz svoje repove. Zapanjujuće, prisutna je bila pojava manjih šutki, više spomena imena srpskog premijera Aleksandra Vučića i naravno, teško izbježne za boom bap ekipu (kao što su TFO) packe upućene enfant terribleu moderne (t)rap glazbe – zatvorenom Gucci Maneu. Dobar nastup, ali za drukčiju, opušteniju priliku i atmosferu.

 

 

Već poprilično popunjenim MIKSEROM orilo se klicanje Dope D.O.D.-u jer su prolazili ka backstageu u pratnji zaštitara, dok je binu potom u svoje ruke za potrebe polusatnog showa preuzeo domaći duet – Riot 87. Neobična kombinacija agresivnih dubstep instrumentala praćenih distorzijama i riffovima gitare postigla je povelik response od publike čime mi je dokazana teza da su ljudi ipak došli na koncert zbog dubstep rapa od Nizozemaca a ne toliko old school rapa koji su im pružili TFO, makar su zajednički bili najavljeni kao nekakvi headlineri.

Gost iznenađenja Kragujevačkom dvojcu bio je poznati srpski reper Bvana koji je u kombinaciji s njima izvodio neke stvari sa zajedničkom ostvarenja s Kandžijom/Bvandžijom  (Dvojezična ploča) kao i svoje solo stvari. Mogu reći da je spomenuta kombinacija tekla poprilično dobro i da su momci postigli pravi ‘riot’ na svoj način, prije nego su stage prepustili slavnim Nizozemcima.

 

 

Za vrijeme te izmjene na bini, publikom se očekivano orilo Dope D.O.D. a osim toga i ‘Vučiću, pederu!’ – Srbija zaista vjeruje u svoju vladu i njena nastojanja.

 

Prvo se prisutnima ukazao DJ – Dr. Diggles, koji je iza horidne maske Sinister izgleda pomalo jezivim ponašanjem pratio riječi i video sa posebnog videozida, a koji je očito označavao službene vizuale turneje, budući da je Dope D.O.D. u Beogradu u svrhu promocije poslijednjeg EP izdanja Ugly. To je samo moja pretpostavka koja nije toliko nagađajuća obzirom da je hororičan glas u obliku invokacije ponavljao riječi ‘Welcome to the Ugly show’. Na spomenutom videozidu  vrtjele su se razne slike jezivog sadržaja, prije nego je u crnoj fantomci naglo pred okupljene izletio Skits Vicious, do pola obrijan reper ekscentrične pojave koji je vjerojatno među mnogobrojnim fanovima najprepoznatljiviji član grupe iz Groningena.

 

 

Izmjenjivali su repertoar sa nekolicine projekata koje imaju u diskografiji, albuma Branded (2011.) za koji su osvojili posebnu nagradu, European Border Brakers Award, zatim Da Roach iz 2013., Master Xploder iz 2014. kao i najnoviji projekt, Ugly EP.

Spot za pjesmu Trapezoid vrtio se zajedno sa repovima, zatim su odrepali i Rocket, a meni je posebno u oko zapala nemala činjenica da Skitsu i Jay Reaperu fali treći član, arsenalovac Dopey Rotten. Skits je opravdao kolegu izjavom ‘He couldn’t make it’, ne znam točno zbog čega, ali uglavnom i Johnny tj. Dopey je dobio spomen a kasnije i kanonadu upaljača i flasheva iz publike na zahtjev Viciousa.

Izveo je trojac zatim Ridiculous, hit sa Master Xplodera, uz spot koji posebno aludira na film Fear and Loathing in Las Vegas, a kasnije je bio prikazan i spot za Ridiculous pt. II sa Redmanom. Počastili su publiku sipanjem alkohola u čaše posjetitelja iz prvih redova, nakon čega su odradili Prodigyjevu foru gdje su publiku spustili u čučanj a potom pred točku usijanja naglo podigli i to za vrijeme gore spomenute pjesme.

Također, mali omaž odan je i Cypress Hillu kroz pauzu za joint, uz taktove bezvremenskog hita Hits from the Bong.
Repertoar se nastavio s novijom Stanley Kubrick, kojeg kao redatelja očito iznimno cijene, budući da će kasnije izvesti pjesmu Redrum, koja nazivom a pogotovo zvukovno, tematski i sadržajno podsjeća na Kubrickov masterpiece, film The Shining. Jay Reaper pokazao je zavidno znanje srpskog uz povik ‘Šta ima pi*ko?!‘ na opće oduševljenje, nakon čega se krenulo dalje uz Dirty Dogs, Panic Room ali bez dijela od Stickyja i Fredre iz Onyxa naravno, dotaknuli su se spomenutog albuma Branded i prve, istoimene stvari koju su potom izveli. Uslijedila je spomenuta Redrum, dok su Psychosis sa Seanom Priceom i Gatekeepers ostale samo na spomenu.

 

 

Nakon grudnjaka koji je sletio na Skitsa, izvedena je Witness the Crispness, zatim Dark Age, spot i pjesma Godzilla sa Mefjusom, da bi se atmosfera posebno podigla u granice u kojima su šutke ogromnog razmjera u auditorijumu već bile normalna pojava, ali pogotovo uz najveći youtube hit grupe – What Happened, pjesme koja broji preko 18 milijuna pregleda.

Dvojac se zatim malo povukao na svojevrsnu pauzu, a publika je bila animirana isječcima iz poznatih filmova kao što su Apocalypto, serijala Evil Dead, Holy Mountain i sl. uz brojne isječke raznoraznih apokaliptičnih videa koji uključuju svakakve rituale, iluminatsku simboliku, ratove, eskplozije i nekakvu najhororičniju srž i pokvarenost čovječanstva.

Skits se vratio za ponovno izvođenje pjesme Ridiculous, kao i Jay, koji su zatim jedan za drugim napravili veliki stage dive među oduševljenom masom koja je ponašanjem odašiljala atmosferu sa raznih punk koncerata, što i nije toliko čudno budući da su, što se da zaključiti po nadimcima, Dope D.O.D. očito veliki poštovatelji kultnih Sex Pistolsa.

Izveli su prije kraja svog koncerta još jednu novu, Under Control, da bi zatim u publici izazvali poznati, za koncerte slične energetske eksplozije aspket uz šutke znan kao i wall of death, uz instrumental pjesama od S.O.A.D.-a, RATM-a i nedavnih kolega s turneje, Limp Bizkita.
Prepustili su zatim binu svoj DJ-u koji je nerijetko bio glavni zabavljač osim dvojca obzirom da se zaista radi o jednom od najaktivnijh DJ-eva koje sam u životu gledao, a on je puštao Action Bronsona, Biggieja, Busta i slične standardne izvođače za ovakve evente.

Binu su prema satnici preuzeli momci iz novosadskog kolektiva Drop Sensei, koje više nisam imao snage ispratiti.

 

Pohvale i same pohvale na račun praktički svih članova sinoćnjeg line upa, posebice Dope D.O.D.-u zahvaljujući odličnom koncertnom spektaklu i scenskom nastupu koji je bio odlično izrežiran uz odličnu MC-DJ suradnju, interAKCIJU s publikom te horrorcore rap kakav se rijetko viđa, a drago mi je što bih upravo u Zagrebu, 29. svibnja ove godine mogao posjetiti koncert Onyxa kao iznimno žanrovski sličnih izvođača. Nadam se da ovo nije zadnji spektakl kojem ću svjedočiti u režiji Nizozemaca, koji će idući put vjerojatno biti kompletni. Zahvaljujem momcima na dosadašnjoj podršci za portal koja se može očitovati u narednoj slici.
 


 

 Dobar koncertni vikend u Beogradu, ponovilo se!

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE