Prva PANKPARADA održana u osječkom alternativnom klubu Epic ugostila je osječku HC skupinu Bugarsku Skupštinu i riječke Pase. Iako je prvobitno najavljeni varaždinski Fajrunt, zbog određenih okolnosti su morali otkazati svoj nastup, a u zadnji čas uskočila je ekipa iz Bugarske Skupštine. Sam događaj trebao je biti fijasko, no na svu sreću,  zapravo je bio pravi pogodak. Naime, cijena ulaznice na dan koncerta iznosila je 50 kn, što je dosta za punk koncert. Iako je cijena ulaznice bila relativno visoka, koncert je rasprodan, a Epic je bio pun kao šipak. Izgleda da cijena uopće nije bitna jer pametni znaju štediti.

Onog trena kad se Bugarska Skupština popela na binu, posjetitelji su zapravo mislili da se radi o tonskoj probi. Desetak ljudi stajalo je ispred bine, a ubrzo se taj broj pomnožio s deset i PANKPARADA je počela. Važno je napomenuti kako Bugari sviraju u izmijenjenoj postavi, ona stara postava nažalost više ne postoji, a nova je puna perspektive. Također je važno istaknuti, koliko god se postava Bugara mijenjala, Bugarska Skupština ostat će Bugarska Skupština dok god u njoj bude Bole, a kad on napusti bend (što je malo vjerojatno da će se dogoditi) Skupština će se raspustiti u potpunosti. Sjednica Skupštine završila je s pjesmom Osijek Hardcore. Pričali smo s bubnjarom koji je više nego zadovoljan s odrađenom svirkom.

 

 

Nakon Bugara uslijedila je kratka pauza, a nakon kratkog predaha na binu se penju Pasi. Iako su osnovani još davne 1996. godine Pasi odavno ne sviraju u izvornoj postavi. Zapravo, u sadašnjoj postavi ne postoji više ni jedan izvorno originalni član. Trenutno najstariji član Pasa jest bubnjar Garcia koji nije nešto posebno zadovoljan s odrađenom svirkom te kaže da su zapravo mogli puno bolje, al’ što je tu je. Laž bi bila kad bismo rekli da Pasi nisu zadovoljili publiku i da nisu odradili svirku kako treba. Publika je dugo očekivala najavljenu PANKPARADU, a kad su je konačno i dočekali svi su ostali oduševljeni. Svi posjetitelji imaju samo riječi hvale za organizaciju, za Bugare, a naročito za Pase. Nastup je otvoren s pjesmom ‘Iz kuta kruga’ s početnim tekstom ‘Evo nas opet u začaranom krugu, država u stečaju, narod u dugu, umorno, sneno zatvara vjeđe, poštenje se viđa sve rjeđe i rjeđe…’ što potpuno realno opisuje dugogodišnje stanje naše države. Zatim slijede ‘Filistarski pločnici’, atmosfera se sve više zagrijava, počinju šutke, pivo leti na sve strane, emocije pršte. Nastavlja se svirka pjesama s albuma ‘Reci mi da li te boli’ s pjesmom ‘Kapitulacija gluho-slijepih besjednika’ (KGB), dok ‘Debeo’ svim punašnijima stavlja osmijeh na lice. Odmah nakon pjesme Debeo slijedi naslovna pjesma istoimenog albuma, dok je ‘Najveći gubitnik ove hemisfere’ pravi pogodak. Nakon čega slijede ‘Oz’ i ‘U zabludi’ tu se već pomiču granice lijepog ponašanja na koncertu. Posjetitelji se počinju penjati na binu, dok oni najhrabriji se odlučuju na stage diving što će rezultirati hematomima. ‘Istina’ je bolja od svake laži, a istina je i da se provod nastavlja uz ‘Svoje ja’. Tko su janaci, a tko su ‘Junci našeg doba’ ostat će vječno pitanje na koje odgovor možda može dati ‘RRA’, a možda i ne.

 

 

Slijede jedni od najvećih hitova Pasa ‘Kada umrem’, ‘Prekrasan svijet’, ‘Pijuni’, ‘Degeneral’ i definitivno najveći hit Pasa ‘Jebo te Bog’ zbog čega se cijeli Epic ori i trese od pjevanja publike. Zašto ne volimo Boga, zašto ne volimo politiku, a toliko volimo Pase? Možda zbog ‘Eterle’ i ‘Oda’ jer ovo je ipak  banana država. ‘Lojalan’ i ‘Mizantropi’ posljednje su stvari od Pasa u njihovoj izvedbi, nakon čega je uslijedilo pjevanja s publikom na bini s nekoliko obrada. Poslije svih šutki i stage divinga, prolivenog piva i pokidanih glasnica došao je kraj ovom gala spektaklu.

No da ne bi bio pravi kraj, za after se pobrinuo Studio Pavijan koji je vještim klikom miša puštao domaće punk klasike, a zabava u režiji pavijana potrajala je do kasno u noć. Ako rezimiramo cjelokupni događaj dolazimo do zaključka da ulaznica ipak nije bila preskupa i da je vrijedilo potrošiti i zadnju kunu na odličan provod. Na idučoj PANKPARADI družit ćemo se Fakofbolanima iz Pule, do tad štedite za ulaznicu.

Dok skupljate novce za ulaznicu potražite se u GALERIJI!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE