Još otkako sam putem društvenih mreža, većinom facebooka, primijetio promociju jednog izdanja slovenskog Rap peteka krajem prvog mjeseca, osjetio sam malu količinu žala.

Radilo se o zajedničkom nastupu ‘osječkog’ Krankšvestera i splitske Kiše metaka u kultnoj Gala Hali, a koji se na istom mjestu u isto vrijeme upriličio prvi puta (koliko ja znam) i to u Sloveniji. Možda samo u mojim očima poražavajuća činjenica, što i nije toliko čudno obzirom na kompetitivni karakter kakav i inače imam, da takve dvije uzdanice domaće rap scene nastupe na stranom teritoriju prije nego negdje ‘kući’.

 

Prvi hrvatski nastup oba kolektiva se, moram priznati, željno iščekivao. Oba sastava važe za domaće glazbene, na regionalnoj razini iznimno isplative i poželjne klupske atrakcije, a dodatnu žar i težinu toj konstataciji daje i činjenica da su u nekom nedavnom periodu obje grupe objavile svoj LP materijal. Tako je Krankšvester svoj treći album Krankšvester III predstavio publici 17. listopada, a Kiša metaka je svoj drugi folder, također simplificirano nazvan Kiša metaka II objavila putem Dječačkog web sitea 5. prosinca; dakle, uz svu količinu atraktivnosti koje spomenuti izvođači nose, novi materijal je uvijek dodatan mamac za publiku, makar je Krankšvester već četvrti put Osječanima sinoć izložio novi materijal, što može predstavljati zamor. Može, a i ne mora.

 

 

Program nazvan Swagalactica, u organizaciji hvaljenog osječkog kolektiva Epic Dub Session(1*), počeo je nešto iza 23h.

Kao dodatan razlog publici za posjetiti ovaj koncert bili su Krešo i Žuvi, već otprije poznati Osijeku koji pamti nastup 4. listopada prošle godine. Zaseban projekt jednog od frontmena Kiše metaka Kreše Bengalke je također na zavidnoj razini i nikako ne predstavlja kreativni promašaj, a to su još jednom dokazale pjesme kao što su Mirela Holy (zbog koje su čak odbili stranku spomenute političarke – ORAH), MegamasaGet FunkyZaboraviPaka i druge. No međutim, jedna pjesma isticala se u feedbacku publike, a to je bila Niko nema meda.

Obzirom na okolnosti i za domaće stonere već apokaliptično stanje, situacija empatijski nazvana ‘Suša 2015’ je uz trenutno najprimamljiviji singl u oba oblika bila veliki okidač za publiku, a pogotovo nedavno objavljena, remiksirana verzija uz instrumental starog hita zagrebačke grupe Neki to vole vruće – Teška vremena.

Nastup nije odveć odužio, što mi je sasvim odgovaralo. Krešo, Žuvi i DJ VRH su nakon 10-minutnog zagrijavanja stranim i domaćim trap pjesmama u režiji potonjeg prepustili binu domaćim miljenicima, Krankšvesteru.

 

 

Sett i 3ki Stil, nakon trostruke ‘promocije’, ponovno su častili Osječane fragmentalnom reprodukcijom trećeg albuma. Započeli su sa slavljeničkom, u slavonskom štihu – Majko, ženiš sina. Dalje su se nastavili bangeri PNPTvoje dupe govori 100 jezika za čiji spot je nedavno objavljen teaser, bilo je tu crossovera sa starijim albumima  u vidu pjesme Znam ko te jebe, zatim Sotona itd. Uslijedio je ‘stari’ klasik, Mama zovi dilera, da bi se ponovno prebacili na posljednje izdanje s A jesi blesavMuška kurvaZa bembare i saundsistemeSasha Grey, potom Seri daljeParadaShimmy Shimmy Yavore, da bi regularan nastup polagano završavali uz Polarnu jebačinuDisko rakaRužne ribe jebu se ko zmajevi Liz Taylor.

DJ Oliver, rezident Epic Dub Sessiona je pošteno odrađivao svoj već uvježban posao standardnog DJ-a Švestera, a publika je bila nešto brojnija nego na nastupu Kreše i Žuvija, makar je poveća koncentracija ljudi tumarala kroz oba floora Epica cijelo vrijeme.

 

Za kraj, uslijedila je Kiša metaka. Splitski kolektiv uistinu ne treba previše predstavljati osim da su u dvije godine i nakon dva albuma (iako je situacija bila takva i nakon samo prvog albuma) ostvarili nešto što brojni glazbenici nisu u čitavoj estradnoj karijeri, a to su rasprodani brojni koncerti kao i velika fan baza, za podneblje kao što je domaća rap scena. U Osijeku je sinoć također bilo tako, Epic je bio grotlo vulkana u kojem je na trenutke bilo pomalo zagušljivo zbog silne mase okupljenih i polupijanih ljudi.

Vojko, Krešo, Oreb i VRH bili su raspoloženi i pristupačni te su se mnogi mogli fotografirati s njima, a u iščekivanju svog nastupa su bez trunke prepotencije ili zvijezdane arogancije mirno stajali sa strane ispijajući piće.

Osječani su uživali u velikom repertoaru pjesama koje su Splićani pripremili za njih, a fotografiju cjelokupne setliste možete vidjeti u donjoj fotografiji.

 

 

Hvalevrijedna manifestacija bila je ova Swagalactica. Rap sezona u Gradu na Dravi polako odlazi u smiraj, ali treba spomenuti koncert Mikrija i Bvane u Exitu 24. travnja kao i još jedan Epic Dub Session uz Elemental 8. svibnja. Okrećemo se novom tjednu i novim radnim pobjedama.

 

(1*) – I ovim putem iskazujem sve pohvale EDS ekipi za organizacije mnoštva koncerata, koji svaki zasebno predstavljaju rizik pred osječkom publikom, obzirom i na recesijsko stanje kao i posebno istančan ukus.

 

GALERIJA S KONCERTA

 

 

Fotografirao: Damir Časar

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE