Nakon prvog osječkog nastupa većeg dijela triestri bande početkom desetog mjeseca prošle godine, red je došao da se uz High5 i Borea Balbou publici u najvećem slavonskom gradu predstavi trojac iz KUKU$ Klana.

Bez previše duženja u uvodu, spomenut ću samo da je najveća promjena u odnosu na prvi nastup povećanje setliste, odnosno High5 je početkom ovog mjeseca plasirao svoj album prvijenac zvan SCHENGENGANG na bandcamp i youtube, a koncert u petak bio je premijerna prilika da se po prvi put u Gradu na Dravi posluša FLEXIKON, mixtape KUKU$ Klana koji im je, između ostalog, zaradio mjesto u postavi ovogodišnjeg Ferragosto JAM-a. Uz standardan support šibenskog germanologa Bore koji je na najnovijem albumu Visoke petorke u dva featuringa pojasnio stvari, show je mogao započeti.

 

Prigoda dosjetljivo nazvana Swagučilište, obzirom da je swag kao nekakvo stanje uma/pokret/nešto treće jedan od temeljnih motiva početne jedanaestorice (da, djevojke, Mladi Kizo Manjača i Uncle Denz su bili tamo) domaćeg trapa.

Započelo je snažno. Momci koji se identificiraju kao ’33 (Triestri) banda’ i funkcioniraju zajedno kao jedan veliki klan/kolektiv, to su i pokazali izvedbom pjesme 33 banda, koja je originalno Žugijeva (inače, najbolji MC 2014. godine). Obzirom na spot i lako pamtljiv refren, ova trenutno po youtubeu najpopularnija pjesma bande pomalo je uzburkala strasti u publici koja je u Epicu ipak bila u nešto manjem broju od očekivanog.

 

 

Nastavio je KUKU$ i to sa Kuc Kuc pokucavši na osječka vrata, da bi standardno izmjenjivanje nastavio Bore svojom pjesmom Lito.

Zajednički se izvela stvar koja je kao nekakav sajfer na beat Harryja Frauda – Epilepsija, lovilo se po osječkim savanama uz Žene gazele, zasad najpopularniju stvar SCHENGENGANGA, a kako stvari funkcioniraju kad imaš Tozla objasnili su zajedničkim snagama Bore i KUKU$.
Iako su neke od pjesama u izvedbi samo Borea, KUKU$-a ili High5-a, međusobno bek vokaliziranje je na takvoj razini da to na live nastupu uopće ne biste primijetili, obzirom da svi sve podržavaju za slučaj bilo kakvog falša ili zaboravljenog teksta.

Dalje se nastavilo s pobjedom Young Kize  sa SCHENGENGANGA – Pospi Blunt, zatim su Goca, Hilj$on i Def Kluny dobili malo prostora za izvedbu Kao Ja i Pimpluminati, High5 se vratio na svoj EP Triestri rokanjem svoje verzije Versacea, nastavili su s Jackie Chanom, KUKU$ Han Solom gdje se potom Bore uključio na FREEGUCCI FREERADE.

Stalne rošade u setlisti stvorili su dojam kao da se zapravo radi o jednom izvođaču, nekakvom Wu-trap Dregermajster Crewu – odrokala se i Katy Perry, dosta nezgodna numera obzirom na krizna vremena; Bore je dobio svojih par minuta pa su redom pale Nemaš blage veze i Koka Kola, da bi nastavio svoj vers iz Rick Rojsa. Ponovna kulminacija nastupa uslijedila je za vrijeme pjesama Iembi Crnac, Putin i Parice.

 

 

Nastup se pomalo primirio uz Outro High5 albuma, pjesmu Doktori, da bi se potom ambijent trap koncerta zakucao s Cheezom, najvećim bengerom EP-a i ultimativnim hitom bande.

Drugo predavanje bande u Osijeku na novootvorenom swagučilištu zatvorili su Daj novca, San Andreas i FLXM a za daljnju atmosferu zaduženi su bili DJ Oliver (Krankšvester/Epic Dub Session) i DJ Distinctive (Ferragosto JAM) koji su rasplesali one koji nisu napustili Epic odmah nakon koncerta.

Nemam posebnih zamjerki na nastup jedanaestorke (i pojedinaca iz publike koji su dobili priliku repati s momcima), radilo se o rutinskoj izvedbi sve poznatijih stvari domaće scene, ali svakako ću iskoristiti priliku spomenuti i organizatore – momke iz Epic Dub Session ekipe koji u zadnje vrijeme u Osijek dovode svakojaka imena i time pružaju šansu bilo kakvom glazbenom pluralizmu protiv narodnjačke mase koja, kako sam primijetio, uzima sve više zamaha u osječkoj Tvrđi. Next stop – Postolar Tripper, ponovno u Epicu.

 

Fotografirala: Doris Ivić

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE