Sinoć je u pregrađenom velikom pogonu zagrebačke Tvornice kulture održan prigodan koncertni domjenak u režiji portala Hip Hop Unity kako bi se nagradili aktivniji djelatnici domaće hip – hop scene u nekoliko kategorija, za prošlu godinu. Hvalevrijedan pokušaj spajanja scene kao i organizacijski horror, i ove godine je privukao dosta ljudi i znatiželjnika kako bi se otkrili laureati za 2014.

Program je otpočeo gotovo kada je i trebao po timetableu što je iznimno pohvalno za bilo kakav koncert/nastup danas. Voditelji programa, Ivan Vedak Roffelos i Tin Spiljak Sukre izašli su na pozornicu te kratkim uvodom pozdravili prisutne uz klišejne zahvale. Najavili su dvočlanu grupu DPS kao prve u plejadi izvođača koji su na neki način obilježili godinu da izvedu nekoliko svojih stvari, budući da nastupi nisu zamišljeni u obliku dugometražnih koncerata jer su se između svačijeg nastupa proglašavali dobitnici za neku kategoriju.

 

Reperi Tibor i Kali, koji zajedno čine DPS (Dreger Puhačka Sekcija) izveli su za otvaranje Lejzi mjuzik, singl sa prošlogodišnjeg EP-a Dim i to kao i Kikes jedan, dok se publika tek polako počela skupljati.

 

 

Prva kategorija za koju je sinoć dodjeljena nagrada, prekrasna statua Hip Hop Unityja u izradi Medarde Pack, bila je Festival/event godine a koju je u konkurenciji brojnih događaja i festivala osvojio Ferragosto JAM 7. Nagradu su prihvatili Ivan Šišuljak i Marko Nemec, organizatori događaja iz Kluba Dostave Zvuka uz kratki govor zahvale publici, organizatoru i svima koji su podržali događaj, kako je otprilike izgledao i svačiji zahvalnički govor.

 

 

Nakon njih, na binu su izašli Želko i Badžo, duet ‘prasaca za mikrofonom’ – Fetbojsi, koji su repali stvar za koju je nedavno snimljen i spot, Space Cookies. Također, sa suradnje Želka i producenta Tripia povodom albuma Gamacid odrepana je stvar Rođeni da rolamo.

 

 

Potom je, od strane autorice kipova Medarde, dodjeljena nagrada za Live izvođača godine, koju je osvojila peteročlana zagrebačka grupa, već svima poznati High5. Momci su se (po prvi puta) pojavili u punoj formaciji na bini te uz prigodan govor zahvalili prisutnima i glasačima.

 

 

Izvođači koji su pritom zabavljali sve mnogobrojniju publiku bili su showmani iz Dregermajster Crewa, uz izostanak nekolicine članova, poglavito Zembe kojeg su pozdravili sve do Amsterdama. Poznati reperi, inače članovi brojnih drugih sastava, izvodili su svoje stvari  kao što su 1000€Pit, srat i jebat mat’Šta je bajoSlang like thisNajgori i €vriday. Također, ne smijem zaboraviti DJ Noleta i DJ Katza, rezident DJ-e Hip Hop Unityja koji su sinoć kroz cijelovečernji show naizmjenično obavljali dužnost službenih DJ-a uz manje tehničke poteškoće koje ću kasnije spomenuti.

 

 

DJ godine bila je slijedeća nagrada, a Remi iz Elementala dodjelila ju je DJ Chillu, višestruko nagrađivanom domaćem DJ-u koji od ove godine, zahvaljujući uzastopnim pobjedama (4 put) ulazi u Hall of Fame te više neće moći biti biran za tu kategoriju.

 

 

Još jedna supergrupa bila je na rasporedu za nastup, a to su bili ONI, u sastavu Jantar, Kali i Scriptor, bez producenta/DJ-a KolAKa. Inače, reperi sa dugotrajnim stažom i višestrukim projektima iza sebe (Dregermajster Crew, DPS, Nas 5, Shizo, Sinestet itd.) pripremaju nam album Lajtmotiv koji obzirom na vještine trojca MC-a predstavlja jedno od iščekivanijih izdanja 2015. godine. Njihov hardcore, gotovo battle rap, nastavio je manifestaciju uz već ugodno popunjen veliki pogon Tvornice kulture.

 

 

A nakon njih, dodjeljena je od strane hvaljenog domaćeg producenta i MC-a Kooladea i nagrada za Grupu godine koju je ponovno osvojila zagrebačka petorka, High5.

 

 

 

Gosti iz Splita, Krešo i Žuvi bili su slijedeći na repertoaru. Prošlogodišnji kolaboracijski album Brokva učinio je od njih regionalnu koncertnu atrakciju, a zašto je tome tako, objasnili su nam izvodeći uspješnice poput Niko nema medaMirela HolyPaka i Zaboravi. Odjednom, na bini se uz taktove pjesme Mješano meso, inače s drugog albuma Kiše metaka, pojavio Vuk Oreb te uz oduševljene prisutnih odrepao, zajedno s Krešom i Žuvijem nekolicinu hitova Kiše metaka – Crni fondoviPljačkam turisteMegamasa (s Brokve) te naposljetku Mejaše, uz manje probleme sa zvukom i DJ-em koji su se pojavili u dva, tri navrata, obzirom da se uglavnom radilo o pjesmama koje nisu prvotno bile namijenjene za nastup.

 

 

Dobitnik nagrade za DJ-a godine, Chill, dodjelio je potom nagradu za Producenta godine, koju je osvojio mladi istarski producent Flowdeep, inače momak sa sve većim priznanjem od scene sa nekoliko hvalevrijednih projekata iza sebe.

 

 

Uslijedio je potom nastup dvojca iz kolektiva 40Industry, Pendreka i Doktora Bolesti. Zajednički album Set za brijanje pokupio je pred kraj godine dosta pozitivnih reakcija, a nešto noviji zvuk o odnosu na što smo navikli od Industryjevaca prikazali su i sinoć izvedbom pjesama Set za brijanje, bengera John Wesson koji je dosta zagrijao publiku te Ultraljubičasti snovi.

 

 

Djelatnica HHUnityja, Margarita Jurišić dodjelila je zatim nagradu za Album godine, koju je ponovno osvojila grupa High5 i to za EP Triestri koji je od njih učinio instant zvijezde na glazbenom nebu Balkana.

Njihovi blisku suradnici i prijatelji iz tzv. Triestri bande, također rapidno rasteći u popularnosti, trojac Hilj$on Mandela, Goca RIP te Def Kluny iz KUKU$ Klana, popeo se zatim na binu uz odobravanje Tvornice koja je u tom trenutku bila potpuno ispunjena. Oni su svoj nastup, za vrijeme kojeg im je društvo na bini pravio i slijedeći po satnici akt, High5, započeli singlom Pimpluminati, uslijedio je Cypher Gramatik na beat slovenskog producenta Gramatika a još jedan benger, za koji je snimljen sjajan spot u suradnji sa Scanteom – Pare, bio je slijedeći. Njihov nastup zaključen je uz izvođenje koleboracijskog singla s High5 klikom, Epilepsija, pjesmom na beat Harryja Frauda.

 

 

Potom je Riđi Riđ, član High5a, dodjeljivao nagradu za Spot godine, koji je osvojio gore spomenuti KUKU$ Klan sa gore spomenutim hitom Pare, koje i po mojim mjerilima u potpunosti zaslužila nagradu jer je snimljeni spot doslovna kopija američkih spotova sličnih trap pjesama.

Kao što sam najavio, slijedeći na bini je bio vjerojatno najiščekivaniji izvođač večeri – High5. Svoj opus započeli su sa ‘obradom’ američkih Migosa, istoimenom Versace. Potom se izvodila Iembi crnac, nakon nje najpopularnija stvar grupe Cheez, ponovno Epilepsija koja je prekinuta da bi se bacio maleni fristajl koji ipak nije bio toliko kvalitetan pa se setlista završila otvarajućim singlom njihovog Triestri EP-a – Ponekad repamo.

 

 

Nagrada za Životno djelo bila je pretposljednja po redu nagrada ali za nju nije bilo glasovanja putem lajkova na stranici i facebooku Unityja kao sa ostalima, nego je to uredništvo jednoglasno dodjelilo velikom promoteru hrvatskog hip – hopa na međunarodnoj razini kao i jednom od organizatora Fresh Island festivala, DJ-u Filipu Ivelji aka Phat Phillieu, čiji program Blackout već 21 godinu dovodi u Hrvatsku velika međunarodna imena i čiji radio promovira skoro svakog utorka u emisiji Blackout Rap Show nove radove s područja domaćeg rapa.

 

 

Još jedan gost iznenađenja, uz dio Kiše metaka, bio je proslavljeni domaći producent Koolade. Sve učestaliji kao reper, što je prikazao izvođenjem singlova poput Ostavit ću te i Vazda odmazda, ipak je popularniji kao producent koji je, između plejade ostalih, dospio do velikih imena međunarodne scene kao što su Masta Ace, Sadat X, Styles P kao i do pojedinih članova najpopularnijeg rap sastava današnjice, Wu – Tang Clana i to Masta Kille i Ghostface Killaha.

 

 

Zadnja nagrada na repertoaru bila je nagrada za MC-a godine, inače nagradna za koju je bilo najviše glasova, bila je rezervirana za Žugija, člana High5-a, a koju je dodjelila Medarda Pack uz pomoć moje malenkosti.

To je bilo sve što se tiče nastupa, party se preselio u mali pogon Tvornice gdje je DJ Chill puštao razne kombinacije old schoola, do ranih jutarnjih sati.

Što se tiče priredba i koncerata, nemam posebnog prigovora na organizaciju koja je bila zaista kompleksna u što sam se mogao uvjeriti u prvom licu. Jedino zamjeram publici koja se, nakon što su završili KUKU$ i High5 dobrim dijelom pokupila ne isprativši eventualnih 20ak minuta do kraja manifestacije, što bi dovelo do zaključka da su mnogobrojni došli poslušati samo nastup spomenutih aktova ne ispoštovavši time ostale grupe i izvođače. Posjećenost, profesionalnost, kao i drugi parametri koncerta koji su po mojim ocjenam mjerljivi, bili su na zaista visokoj razini te ću s veseljem dočekati novi party povodom dodjele nagrada u režiji Hip Hop Unity portala. Budite dio kulture i dogodine!

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE