Duže vrijeme se očekivao događaj ‘Kako je punk ukrao Božić’. Desetljećima se punk okrivljuje za sve i svašta, tako ga se ove godine okrivilo za krađu Božića. Ako je netko nešto ‘ukrao’ ovih godina, to je onda sistem. Zabrana konzumiranja alkohola na javnim površinama stara je stvar. Takva glupost je prošla samo zato što se nitko nije bunio i takva glupost crna je mrlja Osijeka. Mlađu populaciju više nije moguće vidjeti u parkovima. Pojavila se nova pijavica u sistemu koja će mlađu populaciju isisati iz klubova umjesto u klubove. Naime, maloljetnici nisu imali slobodu pristupa u (ALTERNATIVNI KLUB) EPIC. Tko je krivac? Vjerojatno zakonodavac, ali tko je napravio pravi propust ostat će pravo pitanje. Brojni osječki klubovi s osmijehom otvaraju svoja vrata i mlađima od 16 godina. Brojni klubovi toče alkohol maloljetnicima. 
 
 
 
Uz sve silne zabrane i represije koje se serviraju novim naraštajima ostaje pitanje tko će nositi scenu na leđima? Sigurno neće ekipa iznad 30 godina! Alternativnih klinaca je svake godine sve manje i manje. Bit će ih još manje ako im se uskrati pristup ‘alternativnim mjestima’ kao što je npr. Epic. Opće poznato je da najbolje učimo dok smo mladi. Kako će ‘novi klinci’ učiti o raznim kulturama i subkulturama, kako će razmjenjivati iskustva, kako će upoznavati osobe koje su njima slične i kako će uspjeti odrasti bez serviranih modernih kapitalističkih senzacija koje im se plasiraju iz dana u dan? Zabrana pristupa maloljetnicima može rezultirati samo polupraznim klubovima što će rezultirati kad-tad zatvaranjem istih. Surova realnost je da na mladima svijet ostaje i da ti mladi na svojim leđima nose kulturu i scenu kojoj pripadaju. Uskoro će se starija ekipa ‘umiroviti’, oženiti i zaposliti. Kad se to dogodi, scena će zaspati zbog zakonodavca, a do tada mlađim naraštajima ostaju pokušaji…
 
 
 
 
Sam događaj je kasnio po običaju. To tako mora biti i tako će uvijek tako biti. Čim se ‘Saučešće‘ popelo na binu, koncertni prostor se počeo puniti. U tom trenu koncertni prostor se uspio podijeliti na dva dijela. Šutke nisu razlog podjele, već međugeneracijski jaz. Starija ekipa se povukla i prepustila prvih pet metara mlađima koji su cijeli nastup ‘Saučešća’ popratili skakajući, pjevajući i plešući popularni pogo. Bilo je predivno gledati ‘nove klince’ kako se vesele, bilo bi još ljepše vidjeti i one još mlađe koji nažalost nisu uspjeli ući. ‘Dugine boje i jednorozi’ najbolje opisuju atmosferu i izvedbu ‘Saučešća’ . Članovi ‘Mašinka‘, ‘Frakture Mozga‘ i ‘Pičke Vrište‘ koji su formirali spomenuti bend dobivaju iskreno saučešće za izvedbu.
 
 
 
 
 
Nakon njih na binu se penju dugo očekivane ‘Kurve‘. Koncertni prostor lagano se ispunjava i dolazi do međugeneracijskog miješanja. Sve popularnija rečenica ‘Kurve su bolje majke’ čula se malo-malo, ali čuli su se i komentari da su ‘Kurve’ bolje od ‘Saučešća’, što i je istina. ‘Kurve’ su doslovno razvalile Epic i pripremile publiku za ‘Mašinka’.
 
 
Sve popularniji ‘Mašinko‘ otopio je glečere čim se ekipa popela na binu. Razlika u godinama više nije bila bitna za one sretnike koji su uspjeli ući u klub. Erupcija sreće među publikom bila je na vrhuncu. Jedni pjevaju, drugi skaču, treći plešu pogo, četvrti nose djevojke na ramenima, peti se penju po bini i pjevaju sa Šulcem popularne tekstove… U jednom trenu je bilo petnaestak ljudi na bini koji nisu članovi benda. Već duže vrijeme takva atmosfera nije zabilježena u Epicu, a o pozitivno nabijenoj energiji da se i ne priča. 
 
 
Sve u svemu, kad se zbroji i oduzme sam događaj je bio i više nego dobar. Bio bi odličan da nije došlo do problema oko zabrane ulaska maloljetnicima. Nadamo se da će u skorije vrijeme ekipa iz Epica naći rješenje za maloljetne članove kluba koji će nastaviti nositi kuturu i scenu kojoj pripadaju.
 
 
Galeriju možete pogledati OVDJE , a razgovor s Šulcem iz Mašinka možete pročitati OVDJE.
 
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE