Osim što se isključivo preko ljeta zalome neki veći žanrovski festivali kao što su Fresh Island, Outlook, ponekad Terraneo, domaćoj publici preko ostatka godine fali dobrih stranih rap koncerata. Na stranu isplativost toga, kad uzmete u obzir pasivnost domaće publike a opet spremnost da se sve popljuje, što se mene kao novinara a opet i laika koji aktivno prati rap, preko ostatka godine fali kvalitetnih rap koncerata.

Phat Phillie tu i tamo pokušava, zalete se u metropolu Method Man & Redman, Sean Price, Smif ‘n’ Wessun i drugi, ali uglavnom samo povodom godišnjice Blackouta, što uopće ne krivim, kada malo bolje razmislite koliko to ista ova pasivna publika zaslužuje. Ove godine, indirektno kao godišnjicu Blackouta a također i 18. rođendan Radio Studenta, ekipa iz Phat KSET-a te Mixtape Sessions odlučila je u suradnji sa Overstand agencijom  nešto napraviti, pa je povodom toga u Zagrebu u subotu, 22. studenog, nastupao legendarni njujorški MC, Jeru the Damaja. Imao sam sreću da sam bio akreditirani novinar i za vrijeme njegovog prošlogodišnjeg koncerta u Beogradskom ‘Parlamentu’ u režiji Just Classixa, tako da sam se nešto ranije nego drugi uvjerio u njegov stvarni skill kao MC-a a tako i zabavljača publike.

 

 

Opušten i razgovorljiv, ženama neodoljiv, Jeru mi se svidio i zbog činjenice da je bez ikakvih problema ‘cugao’ s ekipom u parku ispred zagrebačkog KSET-a, gdje se koncert održavao. Vrijeme je svima puno brže odmicalo uz akumulirane promile, pa je tako nešto prije ponoći došao red da svoje mjesto na bini zauzme orahovački reper sa riječkom adresom, DaMental Interpret. Bez predugačkog staža na sceni ali nekoliko godina u škvadrama kao što su K.L.U.B. te Dregermajster Crew, DaMental se tek nedavno samostalno afirmirao kao autor kraćeg LP-a pod imenom ‘Kuća’. Klasični manifest britkog boom bap zvuka prigodno je pripremao publiku za brooklynškog gosta, redom su se nizale ‘Do pola’, himna brojnih studenata ‘Komšiluk‘, suradnja sa mladom pjevačicom Yness ‘Fan’, ‘Djeca devedesetih‘, ‘Muzika‘, ‘U busu’ i ‘Pametnom dosta’. Društvo na pozornici, što kao back vokali što kao  gosti, na nekim pjesmama pravili su mu Zembo (‘Do pola’) iz Dregermajster Crewa te Toxara (‘Komšiluk’, ‘Djeca devedesetih’, ‘U busu’) iz Zlatnih Žbica, za koji label album i jeste izišao na free downloadu.

 

 

Publika se lagano pripremala, KSET se popunio, vjerujem po svojoj uvijek odokativno lošoj procjeni da je bilo nekih 350-400 ljudi, a Jeru the Damaja se, sa neizostavnom bocom Hennessyja i piva popeo na pozornicu. Rezident DJ Chill bio mu je za zagrebačku večer službeni DJ, a sudeći po broju pohvala i zatraženih ovacija tijekom samog koncerta za Chilla, i sam Jeru bio je zadovoljan višestrukim najboljim hrvatskim DJ-om. Na povećem platnu u KSETu publica je imala stalni slide-show sa coverima njegovih najboljih albuma, a show je otpočeo uz klasik sa The Wrath of the Math LP-a iz 1996. ‘99.9 Pa Cent’. Tradicija nalaže da se uvijek započne sa nekim mini-hitom, pa je tako bilo i u slučaju trećeg po redu zagrebačkog koncerta što se nekadašnjeg Gangstarrovog affiliatea tiče. Uslijedio je klasik sa još većeg LP klasika, The Sun Rises in the East albuma iz 1994., ‘D. Original’ po kojoj je Jeru dobio nadimak D. Original Dirty Rotten Scoundrel’, odmah potom i ‘El Presidente’ sa DJ Hondom. Konstante pošalice sa publikom, povici i interakcija sa svakojakim fanovima, muškim a i ženskim, obilježja su pravih MC-a, a kao što sam pisao za koncert u Beogradu, tom titulom se Jeru s pravom može pohvaliti. Redale su se potom singlovi ‘Crooklyn‘, ‘Da Bitches’, ‘Ain’t the Devil Happy’, zatim stvar od Gangstarra na čijem featuringu se on proslavio – ‘I’m the Man’, ‘Speak Your Clout’, ‘Mind Spray’, How I’m livin’, ‘So raw’, ‘The Hammer’ sa ovogodišnjeg EP-a, veliki hit ‘Can’t Stop the Prophet‘ u obračunu sa, ovaj puta, protivnicima iz Gangstarra u to vijeme. Zabavljanje publike, skandiranje Chillu, dobacivanje pojedincima te mješanje piva i Hennessyja obilježilo je i daljnji tijek koncerta koji se nastavio uz ‘Frustrated Nigga’, ‘Invasion‘, ‘The Crack’, ‘The Bullshit’, a najveći feedback prisutnih dobio je za ‘Ya Playin Yaself’ te naravno smash banger ‘Come Clean’. Priveo se još jedan veliki rap koncert kraju uz ‘Whatever‘, ‘Mental Stamina’, ‘Jungle Music’ te posljednju ‘Brooklyn Took It’. Prisjetio se također i prvog nastupa u Zagrebu, u Močvari 1999. kada ga je za ‘zabavu unajmio’ Phat Phillie kojeg je pred svima posebno pozdravio. Klasičnim komplimentima publici i gradu, klišejnim pozdravima, Jeru je napustio mikrofon ali se uhvatio ‘jedinice i dvojke’ u maniri pravog hip-hop entuzijasta kako bi prisutnima pokazao da i na DJ planu ima štogod pokazati. Kasnije mu je show sa ploča, kako satnica nalaže, preoteo Soul Bader uz čije tuneove se završila ova odlična prigoda.

Nije zbog ovakvih prilika teško ‘zapaliti’ iz Osijeka, vidjeti brojna poznata lica sa scene u publici, repere sa cypherima prije/poslije showa kada alkohol radi svoje a i dobro se zabaviti uz zvuke i instrumentale  koje znam još od mlađih dana kada nisu bili toliko lako dostupni, a k tome još u live obliku. Big-up, tko god da je odgovoran! Do slijedeće prilike u glavnom gradu… Prilike koju, nadam se, nećemo morati toliko dugo čekati.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE