Makar mi je već postalo dosadno pisati nekakve uvode o nastupima Kiše Metaka budući da sam ih sinoć gledao/slušao po četvrti puta u godinu dana, nešto ću kratko našvrljati.

Dakle, splitski gangsta trap kolektiv Kiša metaka, koji se u live formaciji sastoji od člana Dječaka, Vojko Vrućine, Vuka Oreba, Kreše Bengalke te DJ VRHA, sinoć je imao priliku premijerno rokati pred Vinkovčanima.

Warm-up za sve uglednije klupske goste u Hrvatskoj bio je mladi demo reper Antebiotik, uz beatbox podršku sveprisutnog Lil’ Beara, kojeg nikako ne možete omašiti na hip – hop priredbama u Vinkovcima. Njegov suputnik iz ‘Naše Stvari’ Siky nije repao makar je bio najavljen, nego je samo kratko bacio koji vers uz hype za Antebiotika i Lil’ Beara.

 

 

Što se tiče iščekivanijeg dijela večeri, on je počeo uz intro – puštanje najnovije pjesme Kiše metaka u suradnji sa Prti Bee Gee-om, ‘Apartman‘, dok su se članovi grupe pripremali za nastup, DJ VRH je zabavljao publiku svojim retro 80-s lookom i swagerskom pojavom.

Repove su započeli prvim singlom otkako je grupe, sablasnim ‘Konanom‘. Plusem se orilo ‘Past će Kiša metaka, svi će poginut od Kiše metaka’ dok se publika već približila bini i kvartetu. Moram napomenuti da nisam previše zadovoljan posjetom, klubom je cirkuliralo nekih 100-150 ljudi makar se radilo o premijernom nastupu Splićana. Vojko je zasladio spomenuti refren Konana svojim opernim sposobnostima nakon čega se krenulo dalje.

 

 

Swag je jedna od ključnih referenci što se tiče Kiše metaka, pa je stoga iduća po redu bila ‘Swag iznad svega‘, a nakon nje Orebova ‘Umjetnik erotike’. Kao prijatelji/fanovi rapidno rastućeg po popularnosti punk folk benda Brkovi, Kiša metaka (makar je Krešo odradio solažu) obradila je njihovu pjesmu ‘Ornela‘ u sklopu albuma Brkova nazvanog ‘Brkati gosti’.

Trojac se nakon tužaljke o Orneli vratio na repertoar sa prošlogodišnjeg albuma. Slijedeća stvar bila je ‘Model‘ u kojoj im se čak pridružio sveprisutni momak iz prvog reda, koji je bacio poneki back vokal uz repanje, za što je čak dobio pohvale od Vojka čijim se mikrofonom poslužio.

Singl sa predstojećeg albuma koji bi nam trebao ubrzo stići, ‘Crni fondovi’ prošao je bez nekog većeg odjeka u publici, da bi zatim ‘Swaguša‘ vratila stvari na svoje mjesto. Čak je gore spomenuti momak iz publike hrabro pokušao izvući vers od General Twoa koji je originalno ‘na stvari’ ali taj flow uz tekst je gotovo nemoguće izvesti osim ako niste General Two.

 

 

Ponovno vraćanje na swag uslijedilo je kroz ‘Swagonic‘, a potom se još jedan heroj popeo na binu. Batman 3000, inače svojevrsni affiliate Kiše metaka i Dječaka, na featuringu je u stvari ‘Skidaj gaće’ koju je i sinoć izvodio, a potom se uz Vojkovu šalu da ima ‘najneuredniji flow i najtvrđe govno Balkana’, uz veliki smiješak na licu i pljesak prisutnih vratio rutini ispijanja piva za šank.

Zatim se publika malo podigla uz ‘Mejaše‘, razlog zbog kojeg je Bengalka Rap MVP 2013. godine u Hrvatskoj. Čisti trap i ‘Daj pare’ održale su nivo zagrijanosti u publici, a nastavio ga je i ‘Pazar‘, koji je probudio onaj sitni narodnjački momentum u svakom, zahvaljujući zaraznom melosu. Koncert je kulminirao izvedbom možda i najvećeg hita sa albuma, ‘Drei Millionen’.

 

 

Kako im je bilo jasno da će publika zatražiti bis, momci su sami započeli sa povicima ‘Oćemo još, oćemo još!‘ bez da su se uopće maknuli sa bine, stoga je bis mogao započeti. Neslužbena anti-himna Ultra Europe festivala, još jedna solo stvar frontmena Kreše prigodno nazvana ‘Pljačkam turiste’ prethodila je ‘Komuni‘ nakon čega je uslijedila mala egzibicija za posjetitelje. Naime, kao jedan od top beatboxera Balkana Lil’ Bear bacao je beatbox a Vojko, Krešo i Oreb freestyle. Regularni dio završen je drugim izvođenjem ‘Swaguše‘ nakon čega su se uz puštanje ode njihovom omiljenom (valjda) splitskom klubu Kocki – ‘Namazan u kocki’ zaputili na svoju stranu.

 

 

Kako inače imam naviku posjetiti gotovo svaki obližnji rap koncert, pa si tako dozvoliti da mi nakon opetovanih posjeta neki reperi i grupe postanu toliko mrski, slučaj nije bio isti sa četvrtim koncertom Kiše metaka. Zaista mogu objektivno reći da sam se solidno zabavio, kao i mnogi te da se nestrpljenjem očekujemo sophomore album. Big ups!

 

Fotografirao: Mihael Španić
 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE