Počelo je!

Sinoćnjim nastupom Rick Rossa, konačno je započeo treći po redu hip – hop festival, Fresh Island, na otoku Pagu, ili preciznije – ekskluzivnoj plaži Zrće. Za one koji nisu toliko upućeni u sam event, njegovu povijest i kratak rezime ovogodišnjeg line – upa, predlažem da pročitaju najavu koju sam napisao povodom održavanja festivala – FRESH ISLAND

Program je zapravo otpočeo tzv. nultim danom, meet ‘n’ grind partyjem za sve goste koji su ranije stigli, i koji se odvijao u klubu Kalypso. No pravi show, ono što su, vjerujem svi veći fanovi rap glazbe na ovim prostorima željno iščekivali, započeo je sinoć.

Prvi dojam po ulasku u kompleks plaže Zrće bio je fantastičan, hrpe ljudi, masa raznolikih što zabavnih (bungee jumping i sl.), što ugostiteljskih sadržaja (fast foodovi, restorani, shopovi) i velebni izgled kluba Papaya, koji je bio središte zbivanja.

Prije nego je sve startalo po unaprijed određenom timetableu, dogodila se jedna kontroverza. Naime, jedan od headlinera, reper Pusha T, znan kao član dvojca Clipse a u novije vrijeme sve više i kao samostalan reper, otkazao je nastup iz još uvijek nepoznatih razloga. Njegovo otkazivanje podiglo je dosta prašine na facebook eventu festivala, ali sam mišljenja da je malo onih koji su zažalili sadržajem prvog dana.

 

 

 

Prema spomenutom timetableu prvog dana kao što možemo vidjeti, DJi su se izmjenjivali u prostorima klubova Aquarius (gdje je trebao nastupiti Pusha T) i Papaya (gdje je nastupio Ross). Prije opisa jednosatnog koncerta Rick Rossa, htio bih još istaknuti britanskog radijskog voditelja i DJa Tima Westwooda, kao počasnu gošću festivala. Tim Westwood važi za jednog od najvećih hip – hop promotera u Europi, njegov youtube kanal, timwestwoodtv, bogat je brojnim sadržajima kao što su freestyle dionice, intervjui i drugo u izvedbi najvećih glazbenih megazvijezda današnjice, a na Fresh Islandu će za svoj kanal intervjuirati sve headlinere. Budući da radi i kao DJ, publiku je prije Rossa publiku podizao rap i trap hitovima.

 

 

 

 

Nakon njegovog dugotrajnog hajpanja i najavljivanja već dotad opijene publike koja se po mom sudu odlično zabavljala, negdje oko pola 2 napokon se dogodilo očekivano: nakon svog back vokala, na binu je pristigao teškaš iz Miamia. Kojim riječima opisati takvu pojavu, 150kg teškog tamnoputog repera, bivšeg policajca, navodno bivšeg kriminalca i ‘narko bossa’ (barem repa o tome)?

Jedna od najsjajnijih zvijezda na današnjem estradnom nebu nije održala dugačak koncert, planiranih sat vremena Ricky je ispoštovao, i premda je svatko htio još barem koju pjesmu više, sumnjam da je itko bio nezadovoljan. Zvijer, kako pojavom, tako i energijom koju prenosi na live nastupu, opravdao je sva očekivanja kao možda i najveći headliner. Za hrvatske i regionalne pojmove grandiozan koncert otvorio je pjesmom ‘B.M.F.’, dok su se iza njega na velikom ekranu prikazivali razni sadržaji koji se odnose na popularnog Rozaya, uz veliki ‘RICK ROSS’ natpis, a i ‘ringtone’ njegova slavnog labela Maybach Music Group (MMG) odzvanjao je nakon skoro svake izvedene stvari. Nakon otvarajućeg singla, uslijedila je ‘Hold me back‘ a publiku je konstantnu podršku tražio povikom ‘Can I get a Rozay?!‘. Uspješnica sa Jay – Z-ovog ‘Magna Carta Holy Grail‘ – ‘Fuck wit me you know i got it‘ je uslijedila, nakon čega je Ross pozdravio svog prijatelja Jiggu. Pozdrav je od njega tijekom sinoćnje večeri zaslužio i egomanijak, Kanye West, a kontroverzna pjesma te videospot ‘Devil is a lie‘ koju izvodi sa Westom, bila je iduća. Možda je Bruce Springsteen ‘Boss’ ali ego kakav većina današnjih repera ima Ross je potvrdio i publici sinoć, izjavom da je ‘biggest boss in the game’ kao što to često radi, a njegov label MMG ‘on top of the game’. Nijedno nije daleko od istine.

 

 

 

 

Kako bi došao do današnjeg statusa superzvijezde, Ross je, po američki, ‘hustlao’, što je detaljno opisao u pjesmi ‘Hustlin“, nakon koje je započeo sa izvođenjem dueta sa poznatim zvijezdama, mahom i štićenicima njegova labela – ‘Pop that‘ sa French Montanom, Drakeom i Lil’ Wayneom. Zatim je odao počast svom velikom prijatelju i pulenu Meek Millu (za 25. rođendan, Ross mu je kupio Range Rover), koji se suočava sa zatvorskom kaznom. Duet ‘I’ma boss‘ sa njim bio je slijedeći na repertoaru. Obalu, plaže i prirodne ljepote Hrvatske Rick je pohvalio uzvikom ‘legendary’ te istaknuo da je po prvi puta u ‘Lijepoj Našoj’. Show must go on, gostovanje Lil’ Wayneu u stvari ‘John‘ izveo je iduće, nakon čega je odao još jedan simpatičan shoutout, i to za, citiram ‘My nigga Westwood’. Klasični klupski trap banger ‘Bugatti‘ koji izvodi sa Ace Hoodom i sinoć je probudio mase, nakon čega su počeli razni pripjevi, ovaj puta sa drugim bliskim izvođačem, DJ Khaledom – ‘I’m so hood‘, ‘All I do is win‘ te ‘I’m on one‘. Zatim se Rozay vratio na svoje autorske stvari sa njegovih izdanja, ‘Stay Schemin‘ i ‘Diced Pineapples‘, a potom je uz prigodnu pjesmu ‘The Boss‘ nastala slika sa stagea za njegov praćen instagram profil. Ponovno se nakon izvedene ‘9 piece‘ vratio na problem Meek Milla, izjavom ‘FREE MEEK MILL’ uz dodatak hashtaga, naravno, nakon čega je puštena stvar od spomenutog repera, ‘Dreams and Nightmares‘. Poznati hook već spomenute pjesme ‘John‘ – ‘I’m not a star‘ označavao je polagano privođenje odličnog koncerta kraju, do kraja je izveo ‘New flame‘ iz dueta sa problematičnim Chrisom Brownom, ‘100 million‘, ‘Walkin on air‘, pozdrav još jednom posrnulom velikanu, košarkašu Lamaru Odomu uz istoimenu pjesmu čime se spektakl, nažalost, priveo kraju. Velik na albumima, velik na live nastupima, Ross je zaista zaslužio svaku pohvalu. I za interakciju sa publikom (koja je, ne moram ni isticati, ispunila prostor Papaye) – posipanje šampanjcem, dodavanje loptom, i za kompletan dojam.

 

Ispunjen euforijom i srećom zbog koncerta kakav se ne doživljava svaki dan, poslušao sam još i Dja Jayceeoh, čiji je trap i EDM dodatno rasplesao većinu koja nije napustila prostor Papaye, poslije čega sam odlučio, zadovoljan viđenim, napustiti prostore kluba.

Danas su na rasporedu slovačke supergrupe Kontrafakt te H16, i naravno veličanstveni blunt brothers – Method Man & Redman. Čitajte portal i sutra, jednako iscrpan izvještaj Vas čeka!

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE