UFO traje i dalje, dan je drugi, iako je četvrtak. Ove godine organizatori su pomjerili satnicu početka svirke na 20h kako bi publika mogla bolje popratiti bendove. Oko 19:30 prostor Vege je prazan, ispunjen je volonterima, organizatorima, šankerima, press-om i osiguranjem. Vrše se zadnje pripreme kako bi sve prošlo u najboljem mogućem redu. Nešto sitno nakon 20h na binu se penju Božje Ovčice, ali bez basistice. Odaziv publike je slabašan, ali Božjim Ovčicama to nimalo ne smeta. Sviraju kao da nas je petsto. Vokal komunicira s publikom na kajkavskom, nema baš nekog feedback-a. Dio malobrojne publike uopće ga ne razumije. Monolog o pobačaju od strane vokala uspio sam zabilježiti: “Jedino što vam se može roditi jest dete, lepo dete, ne monstrum“. Jasno izlažući stav o pobačaju/abortusu stigmatizira njihov meni nepoznat žanr. Pjevač je apsolutno u pravu, znamo svi koje mogu biti posljedice snošaja. Što se tiče njihovog žanra kojeg možemo definirati kao kršćanski punk dolazimo do razvodnjenih stajališta punkera. Djelu publike nastup Božjih Ovčica se iznimno svidio dok se drugom dijelu gadio. Zanimljivo je kada toliki bendovi pjevaju o svakakvim boleštinama, budalaštinama, onda je to sve ok, ma to je normalno, kao, zafrkancija, ne misle oni to tako, nego samo da šokiraju. Prije ili kasnije morao se pojaviti netko „drzak“ da pjeva o nekom Kristu, koji oslobađa, tješi, hrabri, uzdiže itd. Onda takav bend nije normalan. Nismo li u punku svi različiti i svi jednaki? Nije li baš to ljepota punka da svatko može izraziti svoje mišljenje i stav kroz glazbu? Tko bi rekao da će se pojaviti grupa ljudi koja će promovirati Boga kroz snažnu i agresivnu glazbu? Tko bi rekao da će baš te Božje Ovčice  odsvirati najbržu i najkraću pjesmu u Crust aranžmanu na UFO-u? Vjerojatno nitko. Sve u svemo pohvale ekipi iz „Ovčica“ na zanimljivom iznenađenju. Nadam se da je sva ta propaganda religije i crkve šala i neki bunt. U takvoj vrsti glazbe baš i nema mjesta za politiku i religiju. 

 

 

Nakon Ovčica na binu se penju Šveđani Take No Prisoners. Broj posjetitelja se utrostručuje. Publika je mahom statična osim par metalaca koji „headbangaju“ i nekoliko punkera koji drmuckaju. Nakon već druge pjesme broj posjetitelja se opet udvostručuje vjerojatno zbog dobrog glasa koji prati Take No Prisoners. Publika počinje reagirati i aktivno sudjelovati, počinju i lagane šutke (pogo). 
 
Šveđane na pozornici zamjenjuju Bugari. Wartime ostaje zabilježen po prvim kvalitetnim solažama drugog dana UFO-a. Odlično zagrijavanje za Cold Snap.
 
Bina je prazna, na video zidu se vrti reklama s Janom Kerekešom, frontmanom Cold Snap-a. Dok zavjese s logom benda skrivaju binu postava Cold Snap-a postepeno se penje na binu. Jan najavljuje Cold Snap kao da su vrhunski bend koji priređuje spektakl gdje god da se pojavi što i nije daleko od istine. Broj publike nemjerljivo raste, slijevaju se  posjetitelji iz skoro svih dijelova Hrvatske: Osijek, Varaždin, Đakovo, Slavonski Brod, Beli Manastir, Zagreb, Virovitica,… Jan je tradicionalno uniformiran, na svakom nastupu nosi identične hlače s prišivcima raznih bendova. To mu je već nekako postalo i zaštitni znak.  Repertoar je uglavnom načinjen od pjesama s njihovog posljednjeg albuma „World War 3“. Odlična komunikacija Jana i ostatka Cold Snap-a  rezultira Mosh pit-om i Circle pit-om. Iako im je ovo četvrti put da nastupaju u Osijeku, Jan Kerekeš uzima si za pravo da nahvali publiku i posebno pozdravlja punkere te im posvećuje pjesmu. Reakcije publike su odlične, skoro svi su oduševljeni kvalitetno odrađenim nastupom, odličnom atmosferom i erupcijom energije koju je Cold Snap poklonio publici.
 
 
 
 

Odaziv publike se smanjuje prilikom nastupa We Create. Znatan broj posjetitelja napušta prostor Vege prilikom nastupa Zagrepčana.

Domaći teren najplodnije je tlo za jedan od najpoznatijih osječkih bendova Gužva u 16-ercu. Publika ih naprosto obožava. Gužva se penje na binu oko 01:00h, a Muto (vokal) iznosi do sad baš i nepoznatu informaciju. Naime, prvotna ideja jest bila da se nazovu Grupa D Seljak, ali Muto kaže da ta ideja nije prihvaćena od strane ostalih članova benda te da su osobu koja je to predložila „ispizdili“ –  to su riječi Mutine. Nakon Mutinog monologa Gužva u 16-ercu počinje svoj nastup, a otvaraju ga s novim singlom „Arene“.  Nakon predstavljanja  novog singla uživo publici poklanjaju i „Sebe vidim samo u raju“ s posljednjeg albuma „Je ne regrette rien“ (kojeg je skoro pa nemoguće izgovoriti), nakon što se Gužva vidjela u raju stiže i „Zapad“, iako je mrak već odavno pao i sunce je zašlo, Muto pjeva „Vani je sivo“. Gužva u 16-ercu uvijek je bila odlično prihvaćena na domaćem terenu, a vjerna publika uvijek nagrađena od već spomenute grupe. Tako je Muti vjerojatno dosadilo čitati popis pripremljenih pjesama te je odlučio pitati publiku: „Ima li neka koju bi baš htjeli čut’?“.  Iz sveg glasa publika počinje pjevati „…ja bi da letim…“. Gužva prihvaća signal publike i uzvraća sa starim hitom „Zijevanje“. „DJ Materijalista“ publiku dodatno motivira na euforično skakanje, pjevušenje i šutke, ali to je samo zagrijavanje jer slijedeći hit na repertoaru je „Kifla“. Vječna pitanja zašto „Kemo pegla“ ženu i zašto stari jugonostalgičari padnu u trans kad čuju „Brigade“ ostaje nepoznanica. S posljednjeg albuma izvlače se i noviji hitovi kao što su „Misli Lake Riječi Teške“ i „Stare Stvari“ što rezultira divljanjem publike od sreće, a redari moraju po prvi put reagirati i opominjati sve nas iz prvog reda koji se odlično zabavljamo. Nisam siguran ima li reakcija redara veze s izvedbom laganice „Šupak“ ili ne. Redari su tijekom cijelog nastupa gužve i UFO-a bili fer i korektni. Ni jedan incident nije zabilježen od strane publike, redara i slučajnih posjetitelja.  Za sve buntovnike i oni koji će to tek postati Gužva im poklanja „Pravo Glasa“, a zatim slijedi „McDonalds“ i dobra stara priča o piti od jabuka i ostavljanju novca po raznim trgovačkim lancima. Godina 2012. očito je bila plodna hitovima pa se tako tu našla i pjesma „ Reci Da Ostaješ“. Od silnog napora, drmuckanja i skakanja Muti je očito vruće te skida jaknu/košulju, a publika već tradicionalno viče :“Skini se“, njemu to ne smeta te im uzvraća neka se i oni skinu, ali prvo žene. Pjesma koja ima vjerojatno neku skrivenu poruku „Mene Više Nema“ dodatno simulira publiku na energični ples (šutke/pogo) i pjevanje iz „petnih žila“ te pripremu za jedan od najvećih hitova „Vođa Plemena“. Vidno zahvalan Muto pozdravlja oduševljenu publiku i odlučuje ponovno izvesti jednu staru pjesmu kodnog imena „Kifla“. Nakon ponovljene izvedbe starog hita Gužva u 16-ercu se povlači s bine. Publika zahtjeva bis i povratak Gužve na binu. Gužva ponovno na bini, gužva ispred bine, gužva u srcima, gužva u sjećanju…

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE