Vatra je virovitički rock bend koji je postao svojim djelovanjem sveprisutan na domaćoj sceni. Koncertno i diskografski aktivni, grupa je izdala u 15 godina rada sedam studijskih albuma te već aktivno radi na novom albumu koji je najavljen hit singlom Tango. Popričali smo s Ivanom Dečakom, frontmenom sastava o radu grupe.

 

Ove godine je 15. godišnjica od osnutka benda. Sjećate li se svojih neslužbenih i prvih ‘’službenih’’ dana? Kakve ste onda planove imali i jeste li bili uvjereni da ćete ostaviti velik trag na hrvatskoj glazbenoj sceni?

Sjećam se kako smo od samih početaka radili maratonske, svakodnevne probe. Možda ćete pomisliti da pretjerujem, ali prvih par godina svakog smo dana u našoj “rupi”, šest do osam sati brusili glazbene vještine, jedina iznimka bili bi dani kada smo odlazili na neku od gitarijada po Slavoniji i šire. U to vrijeme kao i sada, najbitnije nam je bilo napraviti najbolje moguće pjesme i snimiti album iza kojeg ćemo stati 100%.

 

 

Koji su vam najdraži, a koji najmrži osobni i glazbeni trenutci kroz ovih 15 godina? Prošle  godine došlo je do male promjene u sastavu benda. Za bas je došao Tomislav Šušak. Kako je došlo do dogovora te suradnje?

Najdraži trenutak svakako je snimanje prvog albuma i potpisivanje ugovora s izdavačkom kućom. Tada smo bili klinci, imao sam 18 i mislio sam da je cijeli svijet moj. Naravno, bio sam u krivu. Trebat će od tada odraditi još stotine proba, napisati more pjesama, nastupiti na stotinama koncerata da bi smo došli u fokus i stvorili svoju publiku te doći do mjesta na kojem danas stojimo. Tomislav na bassu u Vatri bio je sasvim logičan slijed u karijeri benda.

 

 

Koji izvođači su svirali u playerima članova Vatre te tako možda utjecali kada su se počeli praviti prvi glazbeni koraci, a što se danas nađe u playeru?

U tom periodu srednje škole i osnivanja Vatre slušao sam uglavnom psihodeliju poput Doors, Pink Floyd, u konačnici od tuda i ideja za ime benda. Ostali članovi imali su svoje ljubimce, od punka do brit popa. Danas mi je teško precizno odgovoriti što točno slušam, zapravo se i ne želim ograničavati, konzumirat ću sve što mi zaokupi pažnju i pobudi znatiželju!

 

 

Album ‘’VT’’ izašao je sa šest starijih autorskih pjesama u malo drugačijem aranžmanu. Prvi i najjači singl ‘’Bilo je dobro dok je trajalo’’ bio je pun pogodak za radijske etere. Otkud baš takav potez tad?

Tomislav je ušao u bend, a mi smo odlučili posvetiti određen period usviravanju za potrebe nadolazećih koncerata. Tomo se jako brzo uigrao i ostalo nam je dosta slobodnih dana pa smo se odlučili poigrati aranžmanima nekih starijih pjesama. Na kraju nam se to toliko svidjelo da smo one s kojima smo bili najzadovoljniji odlučili staviti na jedan kratkometražni album. “VT” je u konačnici hommage našem rodnom gradu iz kojeg je, sada već daleke, 1999. godine bljesnula iskra.

 

 

Album ‘Ima li budnih’ iznjedrio je nekoliko suradnji, najpamtljivija je ona s Urbanom na pjesmi ‘Tremolo’. Jeste li očekivali toliku primjećenost te pjesme?

Znali smo da imamo kvalitetnu pjesmu. Krajnji doseg nismo mogli predvidjeti, ali bez lažne skromnosti, znali smo da pjesma ima potencijala. Također, suradnja s Damirom bila je svojevrsno ostvarenje dječačkih snova, pošto su Lauferi bili dio moje srednjoškolske lektire, ali nismo ga pozvali zbog njegove karijere u Lauferima, već upravo zato što je Tremolo u konačnici prizivao Urbanovu interpretaciju i emociju. Zahvalni smo na njegovom odazivu!

 

 

Trenutni singl ‘’Tango’’ jedna je od najvrćenijih pjesama unazad nekoliko mjeseci. Jeste li mislili da će postići tako ogroman uspjeh? Odakle inspiracija za poprilično slikovit tekst?

Zapravo sam prvo napisao glazbu pa tek onda tekst za pjesmu. Odlučio sam nove pjesme skladati na klaviru, kojeg nisam taknuo dobrih dvadeset godina, točnije od kada sam završio glazbenu školu. Bila je to tipična odbojnost spram nečega što ti je manje-više bilo nametnuto. Danas sam zahvalan roditeljima što su me upisali u glazbenu školu i inzistirali da istu završim, ako zbog ičega, onda upravo zbog “Tanga”. Upravo me glazba za “Tango” povukla na ples pa sam u svojoj glavi iskonstruirao tu bizarnu plesnu pistu na kojoj bih plesao s osobom do koje mi je stalo. 

 

 

Kako to da dosad s Aljošom Šerićem (ex Ramirez, Pavel), dugogodišnjim prijateljem nemate nijednu vokalnu suradnju, ne brojeći neka ”uskakanja” na zasebnim albumima?

Vjerojatno iz razloga što niti jedan od nas ne radi planski pjesmu za suradnju. Jednostavno pjesma sama mora ili ne mora zatražiti određeni začin, bilo u obliku određenog instrumenta ili pak interpretacije i emocije određenog pjevača. Kada se takva pjesma dogodi, dogodit će se i suradnja kojoj se, siguran sam kako mogu govoriti i u Aljošino ime, već dugo veselimo.

 

 

Planirate li suradnje na novome albumu?

Odgovor na prijašnje, odgovor je i na ovo pitanje. Suradnje ne planiramo, pjesme ih zatraže same.

 

 

Vrlo ste koncertno aktivni, prisjećajući se nekih vaših prijašnjih turneja, broj publike varirao je od koncerta do koncerta. Je li se stanje promijenilo pa da recimo i u Slavonskom Brodu, Zagrebu i u Splitu imate otprilike jednaki broj klupske publike?

Naravno da nemamo jednak broj publike u Brodu, Splitu ili Zagrebu.Treba uzeti u obzir vise čimbenika zbog kojih je to tako; broj stanovnika spomenutih gradova,kapacitet klubova u spomenutim gradovima i platežnu moć žitelja spomenutih gradova. Kada sve to uzmeš u obzir, jasno je da niti jedan bend, pa tako ni Vatra neće imati jednak broj ljudi u Brodu, Splitu, Zagrebu itd.

 

 

Kako planirate ovu slavljeničku godinu iskoristiti do kraja?

Krenuli smo na slavljeničku turneju, dio datuma turneje već je objavljen na službenoj facebook stranici benda https://www.facebook.com/VatraOfficial. Pustili smo Tango koji je najavni singl sedmog studijskog albuma, upravo ulazimo u studio kako bi snimili gotove pjesme, a za jesen/zimu planiramo i veći koncert u Zagrebu. Naravno dnevno svježe informacije uvijek možete saznati na gore spomenutom mjestu, našoj Facebook stranici.

 

 

S kime biste voljeli dijeliti pozornicu od svjetskih bendova?

Ma iskreno ni s kim, pošto u tim situacijama dobiješ mali dio pozornice za koristiti, a meni je uvijek ljepše imati na raspolaganju cijelu.

 

 

Koji nastup Vam je osobno ostao u najljepšem sjećanju i postoji li neko mjesto gdje se uvijek volite vraćati?

Teško je odlučiti koji je koncert najljepši, pa volim reći kako je to baš onaj sljedeći. Slično je i sa mjestima na koja se rado vraćamo, pa tako kada dođemo u neki od gradova ja već jedva čekam da se u njega ponovno vratimo.

 

 

Ako se ne varamo, prošle jeseni ste boravili neko vrijeme u Londonu, mogli smo to primijetiti po fotografijama sa društevnih mreža. Jeste li možda snimili što u Abey Roadu ili nekom drugom glazbenom studiju ili možda dogovorili neku glazbenu suradnju?
 
Prošlogodišnji posjet Londonu bio je privatne naravi, dogurao sam tek do ulaznih vrata Abbey Roada i naravno “opalio” fotku na najpoznatijoj zebri na svijetu. Nije se dakle radilo o poslovnom putovanju niti o pokušaju osvajanja Britanije, osim ako se pod osvajanje i posao računaju višednevni obilasci londonskih pubova.
 
 
 
 
Što mislite o hrvatskoj glazbenoj sceni danas? Jeste li pronašli neke bendove ili solo izvođače koji su vas osvojili na prvu, pa tu i tamo, možda i potajice, poslušate njihove pjesme?
 
Glazbena nam je scena zasigurno puno bolja i poštenija od političke i da, poslušam mnoge pjesme domaćih izvođača i to nikako ne radim potajice. U nekima istinski uživam, a neke “spalim”  odmah nakon preslušanja.
 
 
 
Što biste poručili mladim bendovima na što da paze kada se odvaže krenuti na jedno ovakvo glazbeno putvanje koje traje godinama?
 
Ne postoje univerzalne upute za vožnju kroz svijet glazbe. Svi su početci manje više isti; skup istomišljenika započinje vožnjom u garaži, a kada im ista postane tijesna više ne vrijede pravila, odnosno pravilo je da pravila nema, stoga ne držite odstojanje i vozite po svom!

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE