Dok se sve velike grupe, grupice, orkestri, sastavi, magazini i ostali trude u Osijeku ostaviti trag, ali onaj pravi trag, ono nešto, nešto čeg’ se želimo sjećati, nešto što se ne zaboravlja, taj trag ostavio je jedan „mladi“ bend (koji slavi 25 godina više nego uspješnog rada) na čijem smo koncertu prisustvovali. U osječkom klubu EPIC održao se koncert grupe koja nam je u mladosti otvarala putove. Bend koji nije lokalni, bend kojeg ne možemo pronaći na karti „Evrope“, a TREBALI BI, iako smo trenutno „mi“ neka tamo „Evropa“ za koju skoro svakog od posjetitelja doslovno boli spolovilo i dupe, o tom bi bendu svi trebali znati da radi jedan od najboljih nastupa u bližoj okolici. Jedan od rijetkih bendova koji je nastupio ove godine, a da je vrijedan spomena, pamćenja i sjećanja je baš Atheist Rap.  Nije to neki veliki bend koji u startu na samo ime i naslov mora priuštiti spektakl, nije to bend koji traži nešto posebno, to je bend koji će jednako svirati u najvećoj vuko***ini, u najmanjoj sali i na najvećem festivalu. Jednostavno ostavljaju dojam da ih boli dupe i sav ostali popratni asortiman koji bi ih trebao boljeti. Iskreno da stavim ruku na srce, manivši patriotizam i ostale bakaraće, Atheist Rap jest jedini bend s područja bivše Juge koji jednako nastupa u „većim“ gradovima kao i u najvećim selima u koje ih pozovu. 

 

Kada shvatim da ću iduće godine napuniti 25 godina ozbiljno se zamislim, zamislim se i kada počnem nabrajati bendove koji sviraju 25 godina. Malo je takvih. Da analiziramo cijelokupno stvaralaštvo Atheista, nema trenutno baš nekog smisla, ali intervju koji smo nedavno odradili možete pročitati OVDJE.
 

Oko ponoći na binu se penje Dr.Pop i njegov vokalno instrumentalni ansambl. Koncert otvaraju s pjesmom „Ljubav“, nakon ljubavi publika je dovoljno zagrijana da se provoza „Trabantom“ do Rokvić Radivoja jer sve je stvar kompromisa. Dobro znani lik koji nikom nije dao svoje tajne recepte  „Deda Rada“ vjerojatno radi najbolje kolače, zatim na red dolazi „Radule“ i „Grill 13“. Koncert sve dinamičnije teče, lakše djevojke se penju na ramena i leđa mladića koji ih nose dok one uživaju. „Šutke“ su sve žešće, a energije ne ponestaje dok Atheisti sviraju „Odlazim“. Totalni raspašoj nastaje na prve taktove „Godine Kulture“, nakon čega slijedi prava „repčuga“ poznata kao „ORA“. „Tri jutra zemlje“ samo su uvod u obradu Brkova, ali „Usamljen oženjen“ kod publike baš i ne prolazi. Zato „Lopovi i Žace“ u kombinaciji sa „Sloterom“ dižu publiku i samu atmosferu taman za „Feličitu“. Nakon što se nabrojalo pola talijanske lige slijedi pjesma koja otkriva prave čari koje donosi „Tetoviranje“. Jedna od najdražih pjesama publici „Fatamorgana“ diže na noge i one koji su se sinoć slučajno našli u EPIC-u. Više ništa nije isto… „Ljetnji Hit“, „Zapadna Evropa“, „Drugo Pakovanje“ uvod su u vrhunac koncerta. Publika skače, pjeva, veseli se i nije svijesna da su Atheisti još ostavili „Car Core“, „Wartburg“, „Ne bi bilo fer“, „Štrikanje“ i za sam finiš „Pritilend“ „ Igraš grubo“ i neizostavni Dr. Pop označuje kraj. Svaki koncert traži BIS, jednostavno ne bi bilo fer da se bis izostavi. Sam završetak koncerta uz obradu KUD Idijota i njihovu nezaboravnu kompoziciju „Minijatura“ Atheist Rap manifestaciju privodi kraju. Članovi Gužve u 16ercu pomno prate koncert do samoga kraja iz „počasne lože“, a sama manifestacija se privela kraju onog trena kada je Dr. Pop najavio DJ-a Remba.

 

Koncert koji se pamti i sigurno jedan od najboljih koncerata u ovoj polovici godine. Osobno znam da Osijek cijeni i poštuje Atheist Rap i uvijek s nostalgijom sluša punk iz doba Juge. Atheisti nastavljaju s turnejom povodom obilježavanja 25 godina rada. Posjetite ih na turneji, nećete požaliti.

Ovaj izvještaj posvećen je Azri Damjanov koja nije mogla prisustvovati ovom nemilom događaju radi iščekivanja prinove. 

 

Fotografirao: Lukas Antičević

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE