Turban1

 

Jučer je u osječkom kinu Europa koncert održao karizmatični Riječanin Damir Urban sa svojom „četvorkom“, Lukom Tomanom, Markom Bradaschijom, Sašom Markovskim i Sandijem Bratonjom. Pod organizacijom agencije Luminis, koja nam je Urbanov koncert priuštila i prošle godine u veljači u istome mjestu, kino Europa bila je poprište gotovo neprestane dvosatne svirke ove glazbeno veoma dobro uštimane petorke. Koncert je počeo nešto poslije najavljena 22 sata, a trajao je (uz 15-minutni bis) sve do pola 1.

 

turban2

 

Urban & 4 četiri su puta posjetili Osijek u posljednje dvije godine, stoga možemo zaključiti kako je Damir Urban nekima uvijek dobrodošao gost, a nekima se možda popeo na vrh glave s čestim dolascima, jer je Osijek poznat po dovođenju nekih ustaljenih imena, no činjenica je da je Urbana uvijek lijepo za čuti, iako se sinoć dogodio vidno manji odaziv publike nego što je bio prošle godine. Osječani su jučer bili kao u nekoj kolektivnoj melankoliji, osim dvadesetak revnih plesača i poznavatelja svih Urbanovih pjesama, publika je uspješno reagirala samo na najveće hitove benda, no izostajao je nekakav oblik uspješne komunikacije u stankama između pjesama te se i sam Urban osvrnuo na neobičnu tišinu koja je nastala nakon pljeskanja, rekao je i da više voli čuti šuškanje i mrmljanje između pjesama nego misterioznu tišinu, kao da je publika imala manjak odobravanja za neke Urbanove poteze. Međutim, ispostavilo se da je uspavanost publike ipak bila prorijeđena kako je koncert dalje išao, a vjerojatno je i veliku ulogu igrala nemogućnost pušenja u dvorani. Sve u svemu, Urban & 4 znaju kako prirediti dobar, kvalitetan i sadržajan koncert i to će vjerojatno sve više pokazivati kako godine idu, a po Urbanu se u par trenutaka moglo vidjeti kako je super raspoložen (dijelovi kada prepričava neke događaje publici), a u nekoliko trenutaka se moglo primijetiti kako mu je svega dosta i kako bi najrađe napustio pozornicu zbog nekih grešaka s tehnologijom. Bend koji često zna ubaciti pokoju novu  staru pjesmu u repertoar rijetko kada može biti monoton ili bezličan, a to Urban & 4 često rade, što se vidjelo i po jučerašnjoj setlisti.

 

turban3

 

Koncert su neobično otvorili s „Astronautom“, nastavili s pjesmama „Ruke“, „Moja“, a nakon pjesme „Robot“ bend se prebacio na novije pjesme „Kundera (Atom)“ i njihovu najnoviju pjesmu za koju je snimljen i zanimljiv spot „Sutra ćemo pričati“. Urban se unaprijed ispričao ako bude nekih grešaka tijekom izvođenja pjesme, kao da je znao da će pogriješiti s looperom kojega je često koristio, a to se i dogodilo. Urban je i sam rekao kako je iz generacije gramofona tako da je valjda normalno da se pogriješi sa svim tim papučicama, svjetlima i tipkama. Na stranu to, bend je neprestano šaltao po svih pet albuma koje su dosad izdali, a odsvirali su i neizbježnu „Budi moja voda“ koju je publika zborno pjevala. Pred kraj koncerta publiku su usrećili s „Odlučio sam da te volim“, „Mjesto za mene“ i „Mala truba“, s kojom su prvi puta napustili pozornicu i brzo se vratili na solidan zahtjev publike. Za kraj su izveli „Glas jeka“ te „Aromu Satanicu“, pjesmu koju su svirali sigurno više od 10 minuta i s kojom se Urban naklonio publici i rekao kako je bilo jako lijepo, predstavio je bend i napustio binu.

 

turban4

 

Osim nešto slabijeg odaziva publike i mlake povratne informacije izvođaču, može se reći kako je Urban opet potvrdio status odličnog tekstopisca i pjevača, a da je njegov bend njegova šira obitelj. Nadamo se da će se posvetiti novome materijalu i da će sljedeći put (koji ne mora baš biti u sljedećih godinu dana) doći još bolji i spremniji. 

 

 

Popis pjesama:

Astronaut

Ruke

Moja

Robot

Kundera (Atom)

Nebo

Sutra ćemo pričati

Budi moja voda

Kasno je za ljubav (Ruske šume)

Magnet

Otporan na život (Dječji glas)

Ako se napijem do smrti (Mol)

Spelujem ti ispriku

Odlučio sam da te volim

Mjesto za mene

Mala truba

Glas jeka

Aroma Satanica

 

 

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE