Iako nažalost bez radijske emisije, rođendan Naše Stvari nije bio ništa manje kvalitetan. Tri godine emisije, puštanja kvalitetnog rapa svim slušateljima i organizacijom raznoraznih koncerata domaćih izvođača u Vinkovcima (Krankšvester, Kandžija, Toxara, Dregermajster Crew itd.) prigodno se proslavilo prvijencem među nastupima u Vinkovcima što se tiče zagrebačkog crewa 40Industry.

Šesteročlani kolektiv koji važi za, po mnogima, najperspektivniji rap sastav u državi došao je u peteročlanom sastavu, koncert u Vinkovcima, u rock caffeu Walkow, morao je propustiti DJ & glavni producent BeroZmay, kojeg ovim putem pozdravljamo, no to očito nije previše sputalo njegove suradnike da predstave kolektiv u što boljem svjetlu na još nepoznatom terenu.

No 40Industry nije bio jedini koji je nastupao jučer. Domaći dečko, Petar Ćosić Rope bio je svojevrsna predgrupa, a tri – četiri pjesme bile su dovoljno da polagano pripremi publiku na dvosatni nastup već spomenutog ‘Fortyja’. Rope je svoje odrokao, pošteno i kvalitetno, a zatim je predao mikrofon u ruke Pendreku, bEndIcOdu, Lobjeu, Bolesti te Šoletu.

Oko 23:30h ‘zvijezde večeri’ započeli su repat svoj prilično velik repertoar stvari. U početku im publika nije davala neki kvalitetan feedback, no kako je vrijeme teklo, pod utjecajem alkohola ili čega već, okupljeni su počeli pokazivati znakove života. Najveći hit kolektiva, ’25ica’ iz 2010. bila je izvedena dvaput, na zahtjev Nevena Veselog, a dvaput je još izveden i ‘El Bahattee’, svojevrsni Pendrekov shoutout za Stiva Kahlina – El Bahatteeja, koji ima pjesmu ‘Pendrek’.

 

40Industry nije klasičan kolektiv koji svaku pjesmu radi zajedno, nego više predstavlja nekakvu vrstu labela, 40recordz, koji izbacuje što solo što zajedničke uratke članova. Veći poznavatelji prilika u Hrvatskoj pronašli bi neke usporedbe sa Sinestetom, nešto poznatijim underground sastavom, osim po principu djelovanja a također i po zvuku. Bero kao producent Fortyja i Tripio kao producent Sinesteta rade sjajne beatove, preporuka svakome. Kad smo već kod Tripia, on i bEndIcOd prošle su godine izbacili zajednički LP ‘Trokut’, koji je jučer bio prisutan prilikom izvođenja stvari ‘Crvotočina’, ‘Oči duplje’, ‘HC ili ništa’. Samostalan prošlogodišnji EP od Lobjea ‘Na terasi’ također je bio djelomično izveden jučer, a pjesme su bile bengalica na beat od Sister Nancy – Bam Bam ‘Bam bam’, ‘Lete rakete’ te ‘Terasa’ te sa demo albuma iz 2011. ‘Grad i ja’ pjesma ‘Baklja’. Da ova godina ne bi bilo neradnička, potrudio se Bolest te izbacio svoj hvaljeni LP ‘Bolesničko pomazanje’ te je par pjesama i sa njega bilo izvedeno, a to su ‘HAM 1’, ‘HAM 2’, ‘Pljuvačka’, ‘PR’, ‘666 RMX’, ‘Najjača’ te ‘Di si nest’o?’. Pendrek, koji također sprema izdanje i koji je jučer bio ‘najaktivniji’ na bini, izveo je ‘ZG Coffee Shop’ u čast njihovom omiljenom okupljalištu, ‘Totalna budala’ te ‘Trn’. Šole je bio malčice uspavan, izveo je svoju pjesmu ‘Maska ceste’ nakon čega su momci izvodili neke od svojih zadnjih stvari, malo više u tonu zajedničke kolaboracije – ‘Tatrane’, ‘Borg’ (pjesmu s Doki Dokovog rap sessiona) i ‘Track 3’ što bi bilo sve od njih jučer. Nekoliko puta su pozdravili svog producenta Beru, koji polaže ispit za pilota, na što se Pendrek našalio kako će i 40Industry imat svoj privatan avion. Shoutout su dobili već spomenuti Tripio i Sinestet, kao i cijela publika, organizatori Filip Meštrović te Mislav Medić Lil’ Bear, vlasnik Walkowa Tomislav Oršolić Oxi i DJ Josip Džijan Siky koji je sačuvao par stvari za kraj, kako bi show bio potpun.

 

U prijateljskoj atmosferi, on i Pendrek su ‘zabetlali’ a unatoč činjenici da je bilo na domaćem terenu pred domaćom publikom ne možemo se oteti dojmu da je zasluženo dobio betl, ako ništa drugo, barem zbog pohvalnog punchlinea na račun autora ovog teksta – „najzgodniji u Walkowu je – Marko Kaselj! ”. Hvala na komplimentu Siky, ja se u potpunosti slažem s tobom. 🙂 Također, najavljen je i koncert Stoke u Walkowu 21. prosinca, pa ako ste u blizini, svakako naletite.

 

Što se još ovog koncerta tiče, svatko tko nije bio, treba zažaliti. Pohvale još jednom od miXete za sve aktere, organizatore, možemo samo reći kako se veselimo idućem rođendanu Naše Stvari. E da, također, sretan roćkaš momcima i od nas! Lijep pozdrav 🙂

 

Fotografirala: Josipa Maksimović

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE