Dvadeset godina. Dvadeset godina otkako su se 1993. Filip Ivelja aka DJ Phat Phillie i Kristijan Frković DJ Frx odlučili pružiti hip – hopu u našoj zemlji danas najjači i najpoznatiji brand, Blackout. Od radijskih emisija do organizacije raznoraznih koncerata (OC & Big L, Jeru The Damaja, Method Man & Redman, Big Daddy Kane, Busta Rhymes, GZA, Ghostface Killah, Sean Price, Lord Finesse itd.) ekipa s radom nije stala te smo u subotu obilježavali 20. obljetnicu u čast Blackouta. Koncert su povodom toga održavali General Steele i Tek, dvojac poznatog brooklynškog underground rap sastava sa istim ‘stažem’ od 20 godina –  Smif ‘n’ Wessuna, zajedno sa DJ Logicom aka Mr. Nashom.

 

 

Program se, kako sam naveo, održavao u subotu, u malom pogonu Tvornice kulture. Sam početak nastupa donio je poprilično iznenađenje. Iako je to najavljeno njegovim gostovanjem u radijskoj emisiji Blackouta, posrnuli div hrvatskog rapa, Marin Ivanović Stoka pred okupljene, dijelom i iznenađene, izašao je u 23,30h. Kažem iznenađene, jer osim te najave na radiju, ni na jednom plakatu eventa niti igdje drugdje nije bilo navedeno tko će biti gost iznenađenja što je dodatno utjecalo na (pozitivno) iznenađenje publike.

 

 

Vesel i dobro raspoložen, Marin je nakon dugo vremena i liječenja u komuni u Barceloni, ponovno nastupio pred domaćom publikom. Određena količina treme, kako je sam rekao, bila je pristuna ali ne u tolikoj mjeri da bi pokvarila njegov, moram reći, odličan polusatni nastup. Izveo je Stoka neke provjerene klasike poput ‘Spremni za rat’, ‘Ja sam Zagreb’, ‘Don Stoleon’, ‘Za grad kojeg imam rad, te ‘Favele’ pjesmu koja je nastala za vrijeme boravka u Barceloni, gdje je Marin proučavao lokalne repere kako je u šali rekao. Nije propustio pohvaliti rezultat nogometnih reprezentativaca koji su se plasirali na svjetsku smotru te nekoliko puta tijekom nastupa Phillieja, Blackout te općenito čestitati rođendan cijelom projektu. Prisjetio se i nastupa ’97, na što su ga podsjetili čisti ručnici ‘za hitan slučaj’, kakav je bio spomenute godine. Po završetku nastupa pozdravio je domaću publiku i pozvao ju na povratnički koncert u Poshu 7.12. te na koncert ‘Ritam grada’ 20.12., a nakon toga je napustio binu uz ovacije i pozdrave publike.

 

 

Pauzu između nastupa Stoke i Smif ‘n’ Wessuna organizatori su kratili puštanjem stranih klasika rap glazbe dok su se Smif ‘n’ Wessun spremali za nastup. DJ Logic je prvi izašao među okupljene te ih ‘hajpao’ uz povuke poput ‘Make some noise!’, ‘Hands up!’, a pravi show je počeo njegovim povikom ‘This is Smif ‘n’ Wessun show, I’m your host tonight’ nakon čega su na binu izašli Steele a potom i Tek, uz, naravno, erupcije oduševljenja iz publike.

 

Dvojac koji se proslavio albumom ‘Dah shinin’ iz ’95 popraćen primjesima i utjecajem reggae jamajčanske glazbe, održao je zaista spektakularan nastup. Pohvalili su Zagreb epitetima prekrasnog grada, pričali su publici gdje su sve bili i na kojim mjestima, a konstantnu dobru komunikaciju sa pristunima imali su tijekom cijelog dvosatnog nastupa, nekima su se obraćali preko mikrofona, jedan momak se čak popeo na bini i ‘zarepao’ sa Steelom, koji je posebno odisao energijom za odličan live nastup, nešto mali više nego Tek, koji je također bio na razini. Momci su nekoliko puta tijekom večer Blackoutu poželjeli sretan rođendan, a također su se sjetili čestitati rođendan kolegi i bliskom prijatelju Buckshotu iz šireg zajedničkog rap kolektiva, njujorškog Boot Camp Clik. Također, iznimno hvalevrijedno od dvojca je i odavanje počasti nekim preminulim kolegama izvođenjem njihovih hitova, tako je izvedena ‘Shimmy Shimmy Ya’ od ODB-a, ‘Keep your head up’ od 2Paca, ‘Juicy’ od Biggieja, ‘DWYCK’ od Gangstarra za Gurua, a izveli su nešto i od još uvijek živućih Run DMC-a ‘Suckers MC’s’, ‘Next Episode’ od Snoop Dogga te ‘Welcom to Jamrock’ Damiena Marleya.  Najavili su nekoliko puta i svoj EP ‘Born and Raised’ koji bi trebao izaći 3. prosinca i za koji su prodavali vaučer po cijeni od 50 kn. Jedna od pjesama iz repertoara bila je i naslovna pjesma tog zdanja, ‘Born and Raised’, a između ostalih posjetitelji su mogli čuti i ‘Lets get it on’, ‘Monumental’, ‘Black Smif ‘n’ Wessun’, ‘Black Trump’, ‘Super Brooklyn’, ‘Spanish Harlem’, ‘Solid ground’, ‘Roses’, ‘Thats hard’, ‘Home sweet home’, ‘Sound Bwoy Burelli’, ‘Timez n hood’, a očekivano najveći feedback publike su doživjeli prilikom izvođenja najvećih hitova, ‘Wreckonize’ i bezvremenskog ‘Bucktowna’.

 

 

 U jednom trenutku su čak premjestili jedan kauč na sredinu bine, te ‘džipali’ po njemu uz Phat Phillieja u čiju čast su popriličan broj puta spomenuli kako Blackout već godinama radi izvrstan posao. Toliko energičan live nastup ne bi se baš očekivao od dvojca sa već 20 godina na sceni, no svakako nije na odmet, ispunjena Tvornica mogla je i morala biti zadovoljna viđenim. Po završetku koncerta, Steele se ostao strpljivo fotografirati sa fanovima te im potpisivati autograme, što biste dobili od malo kojeg MC-a takvog kalibra.

 

 

U svakom slučaju, provod dostojan dvadesete godišnjice, sve pohvale organizatoru Phat Phillieju i ostatku ekipe. Koncert nije imao niti jedan propust, sve je bilo u najboljem redu te možemo samo reći kako jedva čekamo dvadeset prvi rođendan Blackouta! I da, također sve najbolje cijelom projektu želi ekipa portala miXeta. Lijep pozdrav 🙂

 

Fotografirao: Marko Šuša

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE