Sinoć se u osječkom Bastionu održao koncert umaške rock metal grupe Manntra i Osječanima dobro poznatih metalaca iz grupe Kymera. Ovo je bio prvi nastup Manntre u narodnjacima zaraženom Osijeku, gdje su, nakon pređenih 600-injak kilometara održali koncert pred svega 60-ak ljudi.

Ovo će na neki način biti tekst u obliku izvještaja, a također i svojevrsna kritika na pokušaj razvitka osječke glazbene alternativne scene.

 

 

Simbolična cijena od 30 kn za dva benda (trebalo je prošle subote biti tri, no Zoran Mišić je izgleda otpao) predstavlja ni manje ni više nego – bagatelu. Tko god kaže nešto suprotno, ili žestoko pokušava sakriti činjenice ili se nikako ne može složiti s tim da u Osijeku ipak s vremena na vrijeme postoje događaji koji nisu komercijalne prirode. No, s ovim problemom grad se nosi već duže vrijeme, tako da je ovo vjerojatno n-ti tekst koji govori o toj problematici, no toga nikada dosta. Za one koji ovo čitaju, a ne žive u Osijeku, nedavno su se zatvorila dva osječka kluba koja su promovirala ‘drugačiju’ glazbu – Big Ben i Klub Mini Teatar. Razlozi tome mogu se pretpostaviti, ali posljedice su ostale zapažene. Gotovo više ne postoji ni jedan klub u gradu koji može imati kapacitet za promociju alternativne scene, a koji je namijenjen samo za nju.  Možda se upravo zbog toga rješenja pronalaze u Bastionu ili u nekim drugim klubovima, gdje akustika prostora jednostavno nije za takve prigode.

Osijek također ima još jedan poznati sindrom – a to je neprestano kašnjenje publike. Koncert koji je zakazan za 21,00 sat počeo je dosta kasnije, a Kymera je održala svoj nastup pred 50 i kusur osoba. Ne predstavlja toliki problem brojka, brojke nikada nisu za glazbu pretežito relevantne, problem predstavljaju ostali osječki slušatelji (i naravno iz ostatka Slavonije) koji zbog nekih razloga nisu mogli doći podržati ova dva kvalitetna benda. A najviše frustrira činjenica da će ti isti ‘slušatelji’ kasnije po Internetu pljuvati kako se ništa ne događa i kako će Osijek propasti u tom smislu.

 

 

Da se malo osvrnemo na sam koncert:

Kymera već dosta godina praši po koncertima u Hrvatskoj i van nje, a nedavno je izdala i svoj prvi studijski album za Miner Recordings. Uigrana četveročlana ekipa prenijela je pozitivnu atmosferu publici, gdje se moglo naći i nekoliko headbangera i osoba po kojima se vidi da prate Kymeru od samog početka. Humor i opuštenost koju je pokazivao bend dao je naznačiti kako se osjećaju prilično dobro na pozornici, unatoč slabašnoj posjećenosti i nekim manjim poteškoćama. Oko 23,20 sati pjevač Pripo zahvalio se publici, premijeru Zoranu Milanoviću i ministru Slavku Liniću te je koncert posvetio nedavno preminuloj Dolores Lambaši i nakratko je predstavio Manntru i zatražio da je publika podrži.

 

Manntra zatim dolazi prilično brzo na stage, predstavlja se publici i pjevač Marko moli publiku da se približi pozornici. Prostor se popunio za još otprilike 10 osoba. Manntra je održala koncert od sat vremena gdje je promovirala svoj prvi album ‘Horizont’. Žestoke melodije, prizvuci etno zvuka i atmosferičnost su tri stvari koje su obilježile ovaj nastup. Kao i Kymera, i članovi Manntre bili su uživljeni i naizgled neopterećeni, a pjevač se neprestano zahvaljivao sada već uživljenijoj publici. Pjesme ‘Nebitna’, ‘Balkanska’, ‘Kiša’ te ‘Horizont’ publiku su unijele u trans, a bilo bi lijepo zamisliti što bi se dogodilo kada bi prostor bio popunjen. Neki zvučni efekti, instrumenti poput harmonike i sl. pušteni su na playback, a pjevač je neprestano pokušavao ući u malo prisniji kontakt s publikom govoreći im da upale upaljače, mobitele i iPhonove te da se približe, no publika se nažalost na te molbe oglušila. Koncert je efektno bio priveden kraju te je Manntra obećala kako će ponovno ubrzo doći (vjerojatno s izdavanjem drugog albuma).

 

Svaka pohvala ide prisutnima na koncertu kao i organizatorima, koji su odvojili novac za ovaj kvalitetan događaj i koji su podržali scenu i raspoložene Umažane. Iskreno se nadam da će se stanje promijeniti, a Manntru i Kymeru da ćemo opet ubrzo čuti.

 

Fotogaleriju s koncerta možete pogledati  OVDJE

 

Fotografirao: Danijel Grbić Čaruga

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE