Nije sve, nije sve tako sivo – nije sve tako sivo, kad imaš s nekim otić’ na pivo – a kako je tek onda ‘šareno’ kada imaš s nekim otići na ‘Hladno Pivo’ i to na koncert kojima punk – rock legende iz Gajnica slave svoj 25. rođendan? Što reći za koncert kojeg je Mile Kekin okarakterizirao kao top 3 u svojoj karijeri? Osim da je bio maestralan, naravno. Tek onda shvatite da nije sve sivo.

Povodom regionalne IT Konferencije – ‘The Geek Gathering 2013’ jučer su u osječkom Kinu Europa odličan provod svim prisutnima pružili u dvosatnoj rapsodiji frontmen Mile Kekin u svoju prateću ekipu koju čine gitaristi Zoran Subošić – Zoki i Krešimir Šokec – Šoki, bubnjar Mladen Subošić – Suba te klavijaturist/harmonikaš Milko Kiš – Deda.

 

 

Spektakl u spomenutom Kinu Europa, u izvrsnoj organizaciji agencije za organizaciju događaja Luminis započeo je prvim singlom sa trećeg albuma ‘Desetka’ – ‘Nema više’ u točno 10,20h.

Nakon toga, Mile je poručio prisutnoj publici (petstotinjak ljudi) kako će večeras ”bit svega”  nagovještavajući već tada odličan provod, ili kako se on točno izrazio – ”neslućeni audio-filmski užitak”. Uslijedila je zatim ‘Pjevajte nešto ljubavno’ a istoimeni je film poharao hrvatske kino-blagajne 2007. godine. Tko zna, možda se baš taj film emitirao u prostoru Kina Europe dok je ono još bilo kino u punom smislu riječi. Nekoliko puta se tokom večeri Mile Kekin osvrnuo na izgled i prostor Kina za koje je imao samo riječi hvale, kao i za izgled pozornice koja je velebno izgledala pod svim tim reflektorima i svijetlima.

‘Ne volim te’ bila je slijedeća na repertoaru ekipe, a nakon nje Mile je poručio prisutnima da će se tijekom koncerta otkriti “tko je pravi fan, a tko tatin sin koji ide na svaki koncert. “

Kako je koncert tekao, redale su se uspješnice ‘Kaži stari šta nam fali’, ‘Biološki sat’, ‘Sreća’, ‘Pravo ja’, a zatim je poručio da će malo stati s hitovima, jer su oni kao ”hrana s fast fooda – kratkotrajno dobra a kasnije imaš mučninu od nje.”

 

 

HP je zatim izvelo pjesmu ‘Evo mene na ručku’ a Mile je još jednom odlučio pjesmu slikovito predočiti usporedivši je sa ”dovođenjem partnera/ice na nedjeljni ručak kod roditelja kojima partner/ica ne odgovara.”

Zatim je uslijedila ‘Trening za umiranje’ a nakon nje publici su pružili malo jazza povikom ‘It’s time for some jazz tonight’ uz pjesmu ‘Šamar’ i Miletovu konstataciju da mnogi vole jazz te je pozvao publiku da podignu ruke u zrak svi koji vole jazz. Potom je objasnio publici kako su oni zapravo trebali biti žestoki jazz band no to se s vremenom, kako vidimo, promijenilo. Prvo primjetnije usijanje publike bilo je upravo za izvođenja ove pjesme, a u jednom trenutku ga je publika zamijenila pri pjevanju pjesme na par sekundi. Poznati ćelavac hrvatske estrade je publici objasnio kako ”oni nisu nasilni” iako to pjesma nagovješćuje. Zanimljivost je spomenuti i tri otvora kraj pozornice kroz koje je izlazila vatra, što je uveliko pridonijelo atmosferi i žestini koncerta, a Deda je čak pokušao na toj vatri ‘ispeći’ veselu papirnatu ogrlicu kakve je bilo podosta širom u publici.

 

 

Bend je potom izveo ‘Supermen’, ‘Jednim osmjehom’, ‘Pijan’, ‘Debeli’ dok je publika sve više zapadala u ‘ekstazu’. Mile je upitao prisutne na što ih asociraju riječi ‘ljeto’, ‘plaža’ te je za ”sve homoseksualce i one koji se tako osjećaju” odsvirao pjesmu ‘Ljetni hit’ o lijepim muškarcima na lijepim plažama.

Za vrijeme izvođenja te pjesme prvi puta su u publici primjećene šutke, koje su zabavile mlađe posjetitelje, a kako je publika bila raznolika, stariji su na to gledali sa čuđenjem i negodovanjem.

‘Zimmer frei’ je bila iduća pjesma koja je zabavljala rasplesane ljude, a nakon nje ‘Konobar’. Mile je upozorio Zokija da pripazi da mu ne bi obrve bile spaljene zbog sve učestalije vatre kroz spomenute otvore, a i ako se to dogodi, barem će znati ”da je koncert bio dobar”. Osvrnuo se Mile i na mnogobrojne balone te je u šaljivom tonu prokomentirao ”Crni baloni? Kako morbidno, obično su baloni šarenih, jarkih boja.” izazivajući smijehe okupljenih.

Tada je bend po prvi puta ostao bez ideje, pa su publici prepustili odabir pjesme. Netko je viknuo ‘Fur immer punk’ a Mile i ekipa su navedeni i izveli. Uslijedila je potom pjesma o „malim građanima, ne o malim gradovima“ – ‘Kirbaj i kotlovina’.

 

 

Dotakao se potom energični Kekin i situacije kako je nedavno bio u Grazu i kako „više ne možeš kao prije carinicima sa guštom kao prije reći kako nemaš što prijaviti na granici“ te je izveo ‘Carstvo Pasea’. Slijedeća je bila ‘Soundtrack za život. Nešto „completely different“ je očekivalo publiku, ‘Pitala si me’ izvedena je iduća a nakon nje ‘Samo za taj osjećaj’ a potom za grupu Miletovog života pjesma o apsolutnoj sreći i dobrom društvu ‘Nije sve tako sivo’.

Tada se bend prvi puta zahvalio posjetiteljima te ‘zaključio’ koncert. Publika je podivljala u pozitivnom smislu te su se izmjenjivali uzvici ‘Hoćemo još!’, ‘Mlohava ćuna’ (ime pjesme koja na žalost pojedinaca nije izvedena) i ‘Jaaaavi se!’. Dakako da su se javili, Hladno Pivo se potom vratilo na pozornicu a Mile je nastavio svoj show. Žalosno – smiješnu kombinaciju stanja u državi prokomentirao je nizajući riječi ‘Štimac’, ‘latinica-ćirilica’, ‘Milanović’, ‘Karamarko’, ‘Linić’, ‘fiskalne blagajne’ aludirajući na glavne teme u medijima u posljednje vrijeme. Izveo je pritom prigodnu pjesmu ‘Na ovim prostorima’.

Pjesma ‘Može’ bila je iduća, a započeo ju je Deda solažom na harmonici. Prije drugog ‘završetka’ koncerta otpjevana je još ‘Ezoterija’. Povikom „ Slavonci i Slavonke, hvala vam za večeras!“ po drugi puta Mile je zaključio koncert. Skinuvši slušalice iz ušiju, i čuvši ponovne vapaje okupljenih za još jednim bisom, šaljivo je dodao „Sad ne mogu reći da nisam čuo da tražite bis.“ Nakon što su se vratili na još jedan bis, otpjevali su, po njihovim riječima „najgoru pjesmu“ – ‘Buba-švabe’ a dvojac gitarista akrobativno su stavili gitare oko vrata i svirali bez gledanja izazivajući salve oduševljenja u publici, što je Mile popratio riječima „Virtuozi, Virtuozi, dragi moji!“. Izveo je zatim pjesmu o „masnoj slavonskoj hrani“ – ‘Roštilj’ a Deda je svoj dio odradio prislonivši mikrofon i usnu harmoniku na usta pri čemu je izazvao pohvale i aplauze publike.

 

 

Koncert je završen hitom ‘Planeta’ te majstorijom Sube na bubnjevima, nakon čega se fantastična petorka okupila na sredini pozornice i naklonom pozdravila publiku, zahvalivši im se na podršci.

U svakom slučaju, više riječi ne vrijedi trošiti, koncert kakav priliči jednom legendardnom bendu, što se više može reći? Za kritike ovaj puta uistinu nema mjesta, osim samih riječi pohvale za sve aktere jučerašnjeg koncerta. Za kraj, kao potpisnik ovog teksta i veliki ljubitelj hip-hop glazbe, rekao bih samo kako bendovi poput Hladnog Piva ‘lome’ one žanrovske barijere te kako vas, ako ste istinski ljubitelj glazbe, ništa ne bi trebali spriječiti da pohodite koncert ovih glazbenih velikana, istinskih glazbenih velikana! Lijep pozdrav, do idućeg puta.

 

Fotografirao: Danijel Grbić Čaruga

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE