Intervju sa čovjekom zahvaljujući kojem je osječka rap scena u svojim počecima imala respektabilno mjesto u hrvatskom rapu, dragi čitatelji – Berislav Lesinger Les!

 

Kada ste počeli svoj glazbeni put i kada je nastao Les u onom smislu kakvog ga danas znamo?

Svoju prvu pjesmu sam snimio 2000-te godine pa bi se moglo reći da je tada započeo moj glazbeni put ali tome je naravno prethodilo dugogodišnje, ponekad fanatično, uživanje u samoj glazbi. Što se tiče nastanka Lesa, to je bio dugi proces počevši od samog imena koje je u početku bilo Leskone pa sve do promjene u trenutno,  Les ( ako može Sean Combs mogu i ja 🙂 )  i naravno izgradnja u „repera“ kakav danas postoji. 

 

Kako je bilo u ranim danima, jeste li sve sami radili ili ste se okružili ljudima sličnog ili istog glazbenog izričaja?

Back in tha dayz je bilo dosta nezgodno, za razliku od sada! U gradu je bilo „sedam repera“, niko to nije razumio, nije bilo emisija, nije bilo partyja, odjeće, obuće, mikrofona, studija… Glazbu i produkciju za moju prvu pjesmu su radili dva stara rokera (što se i primijeti), tek sam kasnije upoznao BalkanskOG špijuna, B-Vibe-a i Setta s kojim sam radio ostale pjesme.

Les – Krokodilske suze

 

Kakva je bila osječka hip hop scena u danima kada ste vi počinjali?

Kao što sam rekao, bilo nas je malo. Tada smo u gradu jedini aktivni mc-i bili 3ki, Sett, Krivično Djelovanje i ja. Bilo je par break – dancera, writtera, dj-a i svi zajedno smo razvijali hip hop scenu u gradu, polako ali sigurno. Bilo je dobro, bilo je novo i zanimljivo. Rado se sjetim tih vremena i drago mi je što sam bio dio nečega što se tek rađalo u gradu Osijeku. 

 

 

U skladu s tim, kako gledate na hip hop scenu u Osijeku danas?

Drastično se razvila i mislim da pripada u jednu od respektabilnijih u regiji. Reperi starog kova su postavili standarde i svojim radom privukli brojne slušatelje a opet mladi reperi, kojih na svu sreću ima, grizu, gladni su i žele nešto napraviti od sebe i od glazbe. Drago mi je zbog njih što sad imaju puno više mogućnosti za stvaranje i promoviranje svojih pjesama i rada uopće.

 

Poznate su vaše suradnje s osječkim hip hop „veličinama“ kao što su Sett, 3ki Stil, Kandžija i dr. Kako je došlo do tih suradnji i imate li suradnji s nekim drugim hip hop „veličinama“?

3ki, Sett i ja smo kroz druženje i razgovore dolazili do dogovora za suradnje. Držali smo se zajedno i radili nešto što volimo. Sa Settom sam prvo surađivao po pitanju beatova pa smo onda snimili i neke vokale, kako solo tako i sa njegovim prvim bendom ‘Tar pit’ a sa 3kijem sam konzumirao pinokio i pivo pa smo onda i snimali ( daljnji komentar je nepotreban 🙂 ) . Kandžija se tek kasnije pojavio. Počeli smo se družiti, vidio sam njegov interes za „bacanje rima“, zvao sam ga u studio sa mnom da snimi neke refrene i backove. Onda sam ga zvao da snimi i cijeli vers na pjesmi koju sam planirao sa Targetom a onda smo snimili ‘Legende’, pjesma koja je na obojicu bacila malo više pozornosti! Od ostalih, već spomenuti Target zatim Remi, Dooplee, Tracktor,
Toxz, Shomy, Bulldovla, Sokol…

Kandžija ft. Les – Legende

Les – Napuštajući Osijek

U periodu nakon demo albuma prestali ste se aktivno baviti glazbom, uz par iznimki u vidu par snimljenih pjesama. Možete li reći zbog čega ste se odlučili na takav potez?

Nemam neki jedinstveni i jednostavan odgovor.  Bilo je malo zasićenja, malo razočarenja, malo nekih privatnih i osobnih poteškoća. Smatrao sam da u glavi više nisam tamo gdje bi trebao biti po pitanju glazbe.

 

 

Nakon stanke ste se bacili na posao te je vaš album ‘Samo za odlikaše’ ugledao svijetlo dana kroz Croatia Records. Kako je došlo do te suradnje?

Nakon  što sam zgotovio album, ali onako kompletno, sa omotom i cijelom pričom oko albuma tako da imam kompletan „proizvod“ poslao sam ga svim izdavačima u Hrvatskom. I onda, nakon višednevnih poziva i razgovora s njima i slušanja raznih i ponekad čudnih i besmislenih razloga za odbijanje, iz Croatia Recordsa sam dobio pozitivan odgovor. Iako, potpisali smo ugovor samo za digitalno izdanje, ali meni je svejedno čast i privilegija jer sam na neki način ostvario svoj dječački san. Bez obzira što više diskografija ne postoji!

 

Kakva je prije bila, a kakva je situacija danas s nastupima što se Lesa tiče?

Prije je bilo puno više nastupa i bio sam puno aktivniji nego sada. Nakon što sam izbacio ‘Samo za odlikaše’ bilo je par nastupa i malo promocije ali na tome je i ostalo. Do daljnjega…

 

 

Imate li neke anegdote s koncerata?

Jednom sam imao nastup, mislim da je bio u Novoj Gradišci, kada mi je između pjesama došao lik i pitao me da izvedem pjesmu ‘Revoltiran’. Na to sam mu odgovorio da mi ta pjesma nije u repertoaru. On meni ajd molim te, ta pjesma mi je zakon i ja mu kažem da ću ju možda izvesti kasnije, na kraju nastupa. Kaže on meni da neće biti do kraja jer se mora vratiti! Ja rek’o, pa gdje se moraš vratiti?! Kaže on, na psihu, malo je pobjegao od tamo!!! Ja sam ostao bez riječi i pomislio sam: Jebote, pa kakve to pjesme pravim kad su mi slušatelji na psihijatriji ?!?!?

Les – Revoltiran

 

Kakvi su vam planovi za budućnost, nastavljate li u istom tonu?

Imam ideju i koncept za novi album samo se čeka realizacija! Volio bi napraviti nešto u drugačijem tonu. Nešto novo. Nedavno sam razgovarao sa 3kijem i rekao mi je da trebam napraviti upgrade beatova. Mislim da je u pravu. Ja još uvijek živim u nekom ol’ school svijetu i trebao bi malo svoj mentalni sklop protresti i prebaciti na nešto novije. Vidjet ćemo hoću li uspjeti u tome.

Les ft. Kandžija – Hostese
 

 

Bavite li se nečim osim glazbe?

Bavim se i uvijek sam se i bavio. Stalno u radnom odnosu, pa je bio fakultet, uvijek u nekom sportu i onda još sve to istovremeno. Možda bih bio uspješniji u glazbi da sam se samo, i samo njoj posvetio ali nisam. Šta da kažem, svestran sam. 🙂

 

 

I za kraj, želje i pozdravi? 🙂

Pozdravio bih sve ljude dobre volje, a želje? Želim mir u svijetu i upoznati Nelsona Mandelu!

Želimo da Vam se te želje i ostvare, svakako. Sve najbolje u daljnjem radu od ekipe miXete! 🙂

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE