Dragi čitatelji, pred vama je intervju sa sve poznatijom rock grupom ‘Keops’. Što su nam priredili i koji su im planovi za budućnost i što su nam novoga o sebi otkrili, pročitajte u razgovoru.

 

Grupa Keops djeluje pod tim imenom već 18 godina, ove godine ste punoljetni. Opišite ukratko neke oscilacije unutar grupe koje su se u tom periodu događale te tko sad svira u grupi.

Službeno je 18 godina, ali realno to je ipak malo kraći vremenski period. Naime, bend se okupio dok su još bili klinci iz ulice,  ja sam došao puno kasnije, tako da je bilo nekako normalno da će se s vremenom mijenjati članovi, otpadati oni koji ne misle ozbiljno ili oni koji se u životu ne vide u glazbi. Mijenjali su se uglavnom bubnjari i basisti, a vokal se promijenio tri puta. U samim početcima pjevala je i jedna djevojka. Zadnju i ujedno najtrajniju postavu čine Petar Jelušić, Vanja Matejčić, Mirjana Mičetić, Bruno Mičetić i Toni Šuperina.

 

Zašto ‘Keops’?

Pa eto, naš gitarist Bruno, bio je svojedobno pod velikim utjecajem benda Iron Maiden koji su tada imali dosta egipatske simbolike na svojim naslovnicama i od toga je proizašla ideja. Trebalo je nešto jednostavno, lako pamtljivo i upečatljivo, tako da se ime “KEOPS” činilo najpodobnijim, pogotovo iz razloga što je bend tada bio u nekakvoj heavy metal fazi i radile su se pjesme na engleskom jer se ciljalo na strano tržište.

 

Kako se Mirjana (klavijature) nosi s ostalim muškim članovima u grupi? 😀

Nosi se jako dobro, toliko je dugo s nama muškima u bendu da je i sama pokupila neke muške karakteristike. U zafrkanciji znamo reći da je upravo ona jedino muško u bendu. (smijeh)

 

 

Keops bi se mogao opisati kao plod prave rock glazbe s ponekim pop i hard izričajem. Što članovi Keopsa slušaju?

Mi smo uglavnom odrasli uz hard rock glazbu, uz bendove 80-ih i 90-ih. To je period iz kojeg uglavnom vučemo našu inspiraciju te je nastojimo prilagoditi ovom našem vremenu. Od bendova su nam svima zajednički Whitesnake, Iron Maiden, Europe, Bon Jovi; to su naravno bendovi s kojima smo krenuli. Danas, neki od nas uz rock slušaju i nešto “ozbiljniju” glazbu pa je tako Bruno jako vezan za jazz glazbu kojom se i aktivno bavi uz Keops.

 

Vaša glazba neumoljivo može podsjetiti slušatelja na hard rock osamdesetih. Nedostaje li vam to vrijeme kada su se neprestano nizali bendovi sličnog stila i na našim i na svjetskim prostorima?

Pa naravno da može, kao što sam već i rekao, odrasli smo na glazbi iz tog razdoblja pa je valjda nekako i prirodno poprimiti ponešto takvog zvuka. Naravno da nam svima to vrijeme nedostaje, ono je definitivno bilo najplodnije za rock glazbu, nastajali su najveći rock hitovi, rock glazba je tada bila izuzetno pitka, slušljiva ne samo rokerima vec i široj publici, puno se više ulagalo u nju i onda se sve to najedanput raspalo, po nama i prenaglo i rokeri su pali u neki drugi plan, no bilo kako bilo, mi se ne damo.   

 

NA VRIJEME

 

Vaša popularnost sve je jača, singlovi se nižu, publika se povećava. Vidite li se jednoga dana na nekim poznatijim pozornicama?

Lagao bih kad bih rekao da nam to nije velika želja, a mislim da je to želja i većine glazbenika, no mi se ipak ne zanosimo, više se koncentriramo na naš rad i to da napravimo dobre pjesme pa sad ako se dogodi da postanemo “veliki” super. (smijeh)

 

Možete li izdvojiti neke od anegdota s vaših koncerata?

Pa prvo čega se sjetim je nastup u Delnicama u jednom klubu, davno je to bilo, uglavnom, odradili smo odličan nastup, ljudi koji su nas slušali tada su nas nahvalili, osjećali smo se kao prave zvijezde…sve do onog trenutka kada smo trebali spakirati stvari i krenuti kući, tada je Vanja (basist) koji nas je i vozio, došao do nas i rekao da kombi ne želi upaliti pa su onako umišljene “zvijezde” zasukale rukave i pred publikom, barem onom koja je ostala ispred kluba, krenule gurati kombi, mislim da je čak bilo i po snijegu tako da smo se dobro oznojili po drugi puta te večeri. (smijeh)

 

Vokal pjevača Tonija Šuperine često se uspoređuje s vokalom Pere Galića, frontmena Opće Opasnosti. Ima li neke poveznice u glazbenom stvaralaštvu između ove dvije grupe?

Poveznica je ta da je Opća Opasnost jedan od naših rijetkih uzora s ovih prostora i njihova glazba je ostavila traga na našem izričaju,a tu je i ta slučajnost da ja i Pero imamo sličnu boju glasa pa se tako nerijetko dogodi da nas zamjene, što meni ne smeta, prije mogu reći da mi je kompliment.

 

 

Dosad je skoro svaki vaš singl bio popraćen video spotom. Koliko bitnim smatrate spotove u današnje vrijeme i može li i bez njih neka pjesma uspjeti?

Mi smo trenutno u poziciji da nam je bitna svaka vrsta promocije, budući smo se tek sada ozbiljnije pojavili u medijima. Mnogima smo novi bend iako Keops postoji već dugo, tako da praktički krećemo ispočetka i iz tog razloga je važno da se pojavimo u što više medija, između ostalog i na tv-u. Naravno, s čim drugim bi se najbolje promovirali nego sa video spotom pa eventualno s još kakvom svirkom uživo, a neću kriti ni da se volimo vidjeti na tv-u, u našim sve boljim spotovima. (smijeh)

 

Svira li se  u zadnje vrijeme? Navedite neke skorašnje koncerte.

Svira se naravno, odradili smo proljetnu turneju i sada lagano zatvaramo ljetnu, zadnje smo svirali u Zadru, Novom Vinodolskom, otocima: Krku, Pagu i Rabu, iduća je na Rabu 13.09. Raspored svirki možete pronaći na našoj web stranici www.keops.com.hr ili na facebook stranici Keops Band.

 

Uz nekoliko demo uradaka, tek ste se 2012. godine odlučili na prvi studijski album pod izdanjem Croatia Records-a. Kako to?

Ukratko da kažem, strah od neiskustva, od toga da nam pjesme nisu dovoljno zrele, financije i naravno svoj danak su uzele i izmjene članova tijekom godina.

 

Probajte u tri riječi opisati vaš prvi album.

Čvrsto, melodično, pitko.

 

Odakle autoru tekstova potreba za ljubavnom tematikom?

U ljubav se nekako svi „kužimo“ pa zato i pišemo takve tekstove, na neki način ih je  najlakše uklopiti u ovaj stil glazbe iako iskreno, želimo napraviti i tekst koji nema veze s tom tematikom, ali eto, valjda se još nije dogodio taj moment inspiracije da se napiše nešto drugačije, što ne znači da već na idućem albumu neće biti nešto takvo.

 

KAKO DA TE PREBOLIM

 

Možete li izdvojiti nekog favorita s debitantskog albuma?

Dvoumimo se između “Kako da te prebolim” i “Na vrijeme”.

 

 

Nekako je do publike, barem po meni, najviše doprijela pjesma ‘Od kada je otišla’, koja je s albuma već peti singl. Kako je poteklo snimanje spota i tko je zaslužan za njega?

Mogu vam reći da je singl “Od kada je otišla” izdan onako usputno. Nismo nikako ciljali na hit, jednostavno smo htjeli izbaciti još nešto s našeg albuma prvijenca. Prvo smo izdali one pjesme koje smo smatrali bitnima pa smo na kraju čak i fanovima dali da na našoj stranici izglasaju koja im se pjesma čini najbolja za sljedeći single i eto, ispalo je da se ljudima sviđa baš ta, “Od kada je otišla”, koja je na naše iznenađenje postigla najveći uspjeh, kad smo najmanje očekivali.

 

OD KADA JE OTIŠLA

 

Što Keops sada planira, radi li se na novome materijalu?

Ono što Keops planira i na čemu radi je upravo novi materijal, nedavno smo snimili demo za 6 novih pjesama, sada ulazimo u studio sa 4 pjesme koje smo izdvojili i za koje smatramo da su dobre za album, planiramo i nešto malo “jačeg” zvuka, nećemo bitno mjenjati stil, ali nastojat ćemo napraviti korak naprijed od našeg prvog albuma, što će ispasti od svega, vidjet ćemo na kraju.

 

Kako gledate na današnju rock scenu u Hrvatskoj? Popravlja li se stanje kod broja bendova, raste li potražnja za svirkama?

Hm…rock scena u HR…pa mislimo da je u hrvatska rock scena poprilično uspavana, neki pomaci i iznimke se događaju, međutim još uvijek to nije ni blizu onome što je nekada bilo. Bendova oduvijek ima, samo je stvar u tome što se mali broj tih bendova ozbiljno bavi glazbom. Jako malo njih izađe iz garaže i snimi singlove, album ili spot, što je posljedica slabog interesa publike za rock glazbu i naravno toga da mediji publici serviraju “sve drugo”.

 

Za kraj, što možete poručiti mladim i neafirmiranim bendovima i našim čitateljima?

Keep on rocking! Njegujte rock, svirajte rock, uz trud dolazi i rezultat, ne očekujte previše, ali ako svirate s guštom i svirate ono što volite ni ne treba vam previše. Slušajte i svirajte glazbu koja vam paše i koju volite, ne podliježite trendovima!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE