Jučer je po peti puta na vinkovačkoj pješačkoj zoni Orion, povodom manifestacije Vinkovačkih jeseni održan ‘Hip – Hop na Orionu.’ Pod generalnim pokroviteljstvom Tonyja Cetinskog, krema slavonske hip – hop scene jučer se okupila pred zgradom vinkovačke gimnazije kako bi na prigodan način proslavila kulturu koju svi volimo.

 

Prvi su sa nastupima počeli break-danceri, oko 22h. Njihove nastupe i battleove obilježio je prilično velik posjet publike i znatiželjnika, a glavnu nagradu od 1,000 kuna osvojio je ‘Picek’ iz Velike Gorice u finalnom dvoboju protiv Blinda iz Osijeka. Program su sudili Don Kiki (polufinalist Supertalenta), 2nd Blind (pobjednik Red Bull BC One Cyphera) i Chiro, cijenjeni hrvatski ‘brejkeri’ i pravi nasljednici grane hip – hopa koju je kod nas proslavio prerano pokojni Goran Kolarek aka Flor Killah. Ne smijemo zaboraviti ni performans Plesne skupine ‘Rebus’ iz BiH kao ni nastup skupine ‘Sinovi’ iz Slavonskog Broda, čiji trener je Chiro. Oni su danas, od 13 do 15 sati vodili plesnu radionicu u rekreacijskom centru ‘Zara’ u Vinkovcima po cijeni od 30 kuna, za sve koji žele naučiti osnove plesne koreografije. Da se vratimo programu jučer, nastupe break-dancera vodio je Danijel Novoselac ‘Zmaj’ – član Original Skillz Crewa, Just Too Crazy, PS Shine, PK D&D te HNK Osijeka.

 

 

Nakon što su oni završili svoj dio programa, glavnu riječ preuzeli su MC-i. Nažalost, dobar dio publike napustio je mjesto održavanja manifestacije te su reperi nastupali pred osjetno manjim brojim ljudi.
Prvi su sa nastupom započeli proslavljeni reperi vinkovačkog Black Thing Crewa, Branko Brkić Brka & Dejan Starčević DeYo. O njima ne vrijedi trošiti previše riječi, članovi cijenjenih hrvatskih rap kolektiva, reperi sa dugogodišnjim iskustvom nastupa pred publikom i vrsni rutineri tijekom svog performansa izveli su pjesme ‘Bumerang’, ‘Takvi kao mi’, ‘Čarobna biljka’, ‘Prvi odozada’, ‘Ovo smrdi mi na rap’, ‘Ajmo brijat’ te ‘Future school’ kojom je Brka najavio svoj skorašnji album ‘Pita od govana’ koji bi trebao izaći krajem godine. Premda su izvedene pjesme većinom sa solo izdanja njih dvojice, odlično nadopunjuju jedan drugog, kako i dolikuje reperima takve reputacije.

 

 

 

U centar pažnje pred mikrofonima zatim su došli cijenjeni beat-boxeri, Mislav Medić ‘Lil’ Bear’ kao domaći dečko te Vanja Hrvoje Dražić iz Našica. Dečki su odličnim beatboxanjem rasplesali dio publike, a to se posebno odnosilo na simpatičnu baku koja je okolo skupljala ambalaže. Na opće oduševljenje publike, rasplesana baka pred dvojcem je izvodila svoju točku plesnih koraka nekih desetak minuta čime je izazvala aplauze publike uz salve smijanja. Da show bude još veći, jedan mladić iz publike joj se pridružio na improviziranom podiju no ni on nije mogao izdržati njen ritam te je ubrzo ponovno ostala bez plesnog partnera što ju nije ni najmanje spriječilo da u solo izdanju potpuno i neočekivano ‘ukrade show’.

 

Nakon što je baka nastavila dalje svojim poslom, Vanja & Lil’ Bear pozvali su MC-a Rimu, čepinskog O.G.-a da pokaže zašto je toliko poštovan u okvirima hrvatskog hip – hopa. Nakon par fristajlova za koje mu je teme davao Siky te kojima inače redovito nasmije publiku, i par autorskih stvari, napustio je improvoziranu binu nakon čega je mjesto za ‘majkovima’ prepustio zvijezdanom dvojcu večeri, Kandžiji i Toxari, ovaj puta nažalost bez DJ Pipsa i ostatka pratećeg benda ‘Gole žene’. Zaposleni dvojac koji je obilježio godinu hit albumom ‘Zlatne Žbice’ i jučer je odradio nastup za respekt unatoč malo skraćenom trajanju.

Najbolji freestyle balkana Kandžija te njegov vjerni pratitelj Toxara izvodili su uglavnom pjesme sa već spomenutog albuma, a nastup su otvorili istoimenom ‘Zlatne žbice’. Nakon toga, Kandžija je izjavio da se osjeća kao Eminem ’93 u skromnom ‘shelteru’ a potom su uslijedile ‘Duge Kandže’, ‘Trenerka i kožnjak’ nažalost bez Krankšvesterovog dijela, ‘Betmen’, ‘HŽ’, ‘Mađarska’, ‘Rodbina’ tokom koje su imali srdačan verbalni susret sa gospođama koje su prolazile izazivajući osmijehe publike te su u maniri ‘pravih repera’ nabili kapuljaču na glavu. Prilikom izvođenja singla ‘Klavir’ na bini im se pridružio i Rima budući da i inače gostuje na navedenom singlu na albumu.

 

Završetak službenog programa donijeli su naši nedavni gosti Batrljak Kru uz Josipa Džijana Sikyja te Domagoja Faraga L – Patrona koji im se kasnio pridružio na bini. Sve rutiniranija i poznatija vinkovačka škvadra zajednički je izvela stvari poput ‘Ljeto nam se vratilo’, ‘No brain, no pain’, ‘Masni Jazzy’, ‘Pazi na svinje’, ‘Sabili smo se’ te ‘Bombaklak’.

Za spomenuti je i kako je službeni ‘disc jockey’ bio DJ Max, koji se unatoč manjim poteškoćama za vrijeme nastupa Kandžije i Toxare dobro nosio sa jučerašnjim nastupima izvođača te breakera.

Afterparty se za sve željne hip – hopa nastavio u caffe baru ‘Plus’ uz open mic te opet breakdance cypher.
Vrijedi se dotaknuti i organizacije, pohvala svakom tko je sudjelovao, uz minorne probleme svi nastupi prošli su dobro, a u maniri pravog događaja organiziran je i HŽ popust od 40% za sve znatiželjnike željne vrhunskog hip – hop provoda.
Pozdrav za sve čitatelje!

 

Fotografirao: Danijel Grbić Čaruga

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE