Jedan od najrenomiranijih hrvatskih festivala alternativne glazbe ponovno nije razočarao. Po šesti puta u Orahovici, točnije na lokaciji orahovačkog odmarališta ‘Jezero’ održan je Ferragosto Jam, u organizaciji Kluba Dostave Zvuka. Odmaralište Jezero omiljena je ljetna destinacija velikog broja stanovnika Orahovice i okolnih mjesta, a uz jezero koje mnogima znači bijeg od ljetnih vrućina, velik šumski prostor omogućuje brojnim posjetiteljima festivala kampiranje, jer ima popriličan broj pridošlica iz svih krajeva Hrvatske i okolnih zemalja. Kada je situacija takva, da zbog velikog broja posjetitelja s ciljem zauzeća mjesta za kampiranje dosta ljudi dođe i dan ranije nego što bi festival trebao započeti, u organizaciji su, naime, pripremili zabavu za sve takve gošće. Umjesto da program počne u petak 2. kolovoza, organiziran je tzv. ‘predžur’ ili dan 0.

 

Tog ‘nultog’ dana manifestacije u restoranu Jezero na odmaralištu publiku su zabavljala tri benda. Los Explosivos, zanimljivi momci iz Meksika, koji sviraju garažni rock su nas se najviše dojmili, što egzotičnim izgledom, što činjenicom da se radi o gošćama iz daleke zemlje, no također ni svirka nije bilo nipošto loša. Ostala dva benda bili su domaće snage, sisački rock bend Pištolj na gumene metke te koprivnički bend Suho Grlo Nos koji je kombinacija punka i rocka. Osim navedenih bendova, puštala se i glazba gostiju festivala koji su svirali prošlih, i koji su svirali ove godine. Također, malo ranije puštane su projekcije dokumentarnih rock filmova Punčke, Kanal 103 – Ljubavno pismo alternativnoj kulturi i (On the quest for) Beograd Underground. Uz širok program takozvanog predžura, organiziran je i prijevoz putnika do lokacije održavanja festivala, točnije za putnike koji vlakom dođu na orahovački kolodvor u razdoblju od 17 do 17,30, što dovoljno govori o naporima organizatora da olakšaju boravak svim posjetiteljima. Kao i za nekolicinu festivala u Hrvatskoj, i za one ljude koji se zapute na Ferragosto osiguran je popust za putovanje HŽ-om.

 

 

Nakon što je preboljen mamurluk i druge pošasti koje donosi život po kampovima i festivalima, prvog pravog dana održavanja festivala zabilježen je, očekivano, dolazak velikog broja gostiju koji su preko dana vrijeme gubili na kupalištu, odmoru i smještanju, u iščekivanju nastupa prvih bendova na glavnom stageu, Pikniku. Prvi su koncert imali momci iz splitskog ska benda PleSka, koje ste čak imali priliku upoznati putem intervjua na našem portalu. Unatoč zanimljivom nastupu, publika se u značajnijem broju počela okupljati tek kasnije. Tako su nešto prije 20h nastup imali još jedni gosti našeg portala, punkeri iz Borova – Borovski Štakori, nakon kojih je uslijedio bend MTODE (Muscle Tribe od Danger and Excellence), rock-metal četverac iz Zagreba. Tri navedena benda nastupali su svaki po otprilike 45 minuta, a nakon njih uslijedio je nešto popularniji dio programa koji je otvorio bend Grupa Tvog Života, osječki punk četverac. Nakon što su i oni svoj nastup priveli kraju, nastupio je popularni rap kolektiv iz susjedne Srbije, beogradski Bad Copy. Trio je na sceni uz manje izmjene u postavi već oko 15 godina te su rutinirani momci unatoč ‘žanrovskim razlikama’ sa ostatkom line-upa, uspjeli u potpunosti zabaviti prisutne zanimljivim rimama i ponašanjem na stageu te opravdali svoju reputaciju jednih od najboljih live rap izvođača na ovim prostorima, što se posebno očitovalo za vrijeme pjesama kao što su stari hitovi ‘Idemo Odma’ ‘, ‘Uno Duo Tre’ te hitovima s novog albuma ‘Krigle’ poput ‘ ‘Esi mi dobar?’, ‘Đastin Biberi’ i ‘Metalac’ za vrijeme kojih je publika umalo potrgala zaštitnu ogradu. Na stageu su ih pred mnoštvom okupljenih oko ponoći zamijenili Ripper i njegovi Pips, Chips & Videoclips, rock velikani iz Zagreba koji su publiku doveli do usijanja hitovima poput ‘Poštar Lakog Sna’, ‘Htio bi da me voliš’, ‘Plači’, ‘Malena’ te drugim. Njihov posao samo su energičnim nastupom punim iznenađenja dovršili urnebesno odjeven Shamso 69 i njegov folk/punk sastav iz Zagreba Brkovi, koji su izvodili svoje uspješnice ‘Bolje da sam s frendovima pio rujno vino’, ‘Ja ne želim da budem ok’, ‘Cvjetalo je meni cvijeće’ te ‘Opasno se drogiram’ i ‘Vjetrovi tuge’ koje je otpjevao Biške iz benda Pero Defformero. Njihovim nastupom završen je program za petak na glavnom stageu koji je izvrsno vodio poznati reper Fil Tilen, a zabava se potom nastavila na DJ Stageu blizu ulaza na odmaralište drum ‘n’ base-tehno-rap partyjem u izvedbi DJ-eva DMT i Yesha iz udruge Chew the Fat! Croatia kojima se Tilen također pridružio u zabavljanju publike uz svog prijatelja, MC-a Tone Tuora, također pripadnika navedenog kolektiva. Nakon što su oni završili u ranim jutarnjim satima, većina se posjetitelja odlučila na počinak i iščekivanje novog dana i novih bendova.

 

 

U subotu su također mnogobrojni posjetitelji svoj spas od vrućina i mamurluka pronašli u kupanju u jezeru i drugim oblicima razonode, sve do početka programa. Prvi bend koji je izišao na stage pred malim brojem okupljenih bio je osječki rock sastav Crna Kronika, bend frontmena Minje Jovičića, nekada popularne teen zvijezde zahvaljujući svom tadašnjem hitu ‘Mali Mate’. Uz njih u tom još uvijek dnevnom i nepopularnom terminu nastupio je bend Za Đ. Punk snage na festivalu dodatno su podržali šesteročlani bend Mašinko iz Zagreba te osječki Debeli Precjednik.
Nakon njih zanimljiv koncert uz jedan donekle kontroverzan dodatak održao je electro – pop mješoviti sastav iz Hrvatske i Slovenije, predvođen Idom Prester. Naime, društvo na pozornici pravio im je kao od majke rođen muškarac, čije odvođenje su spriječili članovi benda uz Idinu konstataciju kako im se to često događa na nastupima.
Kvalitetan line-up nastavio je Antonije Pušić, crnogorski rock revolucionar poznatiji pod nazivom Rambo Amadeus, čija je pojava izazvala erupciju oduševljenja. Nakon njega koncert su održali s početkom u oko pola 2 ujutro vinkovački rokeri iz Majki, predvođeni uvijek zanimljivim Goranom Baretom. Uz kvalitetan repertoar ispunjen pjesmama poput ‘Teške boje’ i ‘Budi ponosan’ Bare je svoj oštar vokabular pokazao i verbalnim napadom na pojedinca iz publike, koji mu je nešto očito skrivio. Ovogodišnje koncerte na glavnom stageu okončala je punk grupa Pullover iz Osijeka, čiji se nastup prekidao penjanjem pojedinaca na binu. Njihov intervju s našim projektom također možete naći na portalu. Centar zabave također kao i dan ranije premjestio se na DJ stage i drum ‘n’ bass partyjem do ranih jutarnjih sati. Sutradan, u nedjelju, velik broj posjetitelja napustio je svoje šatore, vjerojatno zadovoljni onim što su vidjeli i čuli na ovogodišnjem izdanju festivala.

 


Ferragosto je ispunio sva očekivanja, uz minorne incidente koji su prošli manje-više neprimjećeno, svaki posjetitelj mogao je uživati u nastupima velikih imena ovdašnje alternativne glazbe. Organizacija je bila na vrhuncu, kao između ostalog i većina stvari. Nadamo se ovakvim izdanjima u Orahovici i ubuduće, a dotad pozdravljamo i ohrabrujemo organizatore da nastave s ovako kvalitetnim radom s ciljem promocije scene. Lijep pozdrav cijelom čitateljskom auditoriju!

 

Fotografirala: Vita Polančec

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE