Štovani čitatelji, u goste smo doveli sve poznatiji rock band Manntru. Što nam je zanimljiva družina ispričala o svom djelovanju, otkrijte u nastavku razgovora!
 

Prvo i osnovno pitanje, dajte nam osobnu iskaznicu grupe Manntra, tko ju čini, kako ste se našli?

Zoltan: Tako nešto mi je policajac rekao prije koju večer kada me zaustavio. 🙂 A Manntru čine 4  prijatelja koja su odlučila malo drndati po opremi.

Marko: Tako nekako kako je Zoltan rekao.

Andrea: Bravo Zoltane! Sjedi 2!

 

Odakle ime benda?

Zoltan: U djetinjstvu sam naišao na Swamija koji mi je rekao proročanstvo: „Mantra će biti tvoja!“ i tako je to sve i počelo. 🙂

Marko: Opet pričaš gluposti? (smijeh) Iskreno, otkud ime Manntra sa 2n je tajna i nećemo ju odati još duuugo.

 

Nastali ste prije dvije godine, a u kratkom vremenu ste postali popularni po cijeloj regiji, možete li sami pretpostaviti koji je uzrok toga?

Marko: Ne znam, možda jer proizvodimo drugačiju glazbu od ostalih bendova trenutačno? Sve je to subjektivno, teško je suditi samome sebi po čemu si zanimljiv publici, to bi trebali oni odgovoriti.

 

Druga vaša priča veže se uz metal grupu Omega Lithium, odnosno Manntra bi bila svojevrsni ‘potomak’. Opišite tko je iz Omege osnovao Manntru i kako se rodila ta ideja?

Zoltan: 2 člana Manntre, pjevač Marko i ja smo također svirali i u OL-u, no želja nam je bila napraviti drugačiji bend, bend koji će se fokusirati na hrvatsko tržište, pa je tako i nastalo sve ovo.

Marko: Shvatili smo da pjevanje na stranom jeziku ne može biti iskreno i da ne možemo prenijeti ono što smo zaista htjeli, pa pošto smo radili i u inozemstvu stalno rotiranje producenata, ideja diskografa dovodi do toga da ustvari postaneš  jednoličan izvođač što nismo htjeli, i samostalno smo krenuli ovdje u regiji, a gdje će nas put odvesti kasnije, to nitko ne zna.

Pure: Shvatili su da na kraju ipak više vole janjetinu nego pizze i Mc’Donaldse.

 

U nekim trenutcima vaša glazba prelazi u folk metal zvuk, makar se vi volite predstavljati kao balkanski rock. Kako to?

Marko: Ja u Manntri ne vidim ni M od metala ni F od folk-a kao takvoga. Naravno, imamo utjecaje iz hrpe žanrova, ali smo definitivno rock band. To što ljude buni žešća gitara i onda to povezuju sa metalom mene osobno ne dira i ne tjera da radim te poveznice. Žestoki  bend jesmo, ali u 2013. stavljati bandove u neke žanrove osobito kada imaš toliko utjecaja je malo blesavo, ali neka svatko kaže ono što osjeća i što vidi, to je poanta glazbe, nije li? Manntra je Manntra i sviramo nešto što je jedinstveno za nas, na naš jedinstveni način.
 

 

 

 

Sve je počelo sa singlom ‘Kiša’. Uslijedio je i videospot koji sad broji gotovo 300 000 pogleda. Kako ste zadovoljni prijemom te pjesme?

Zoltan: Odlično, bit će da ljudima ipak nismo mrski. 🙂 Naravno da nam je drago, i to nam je poticaj da nastavimo dalje.

Marko: Zadovoljni smo, naravno. Nismo ništa očekivali, jednostavno smo na neki način skočili sa litice i pali u toplu ugodnu vodu.

Andrea: Gle Marko, meni na snimanju spota nije bilo baš toplo (smijeh). Slažem se sa Markom, ovdje stvarno nismo postavljali nikakva očekivanja nego smo jednostavno krenuli u to i sad guramo sve to dalje!

 

Uslijedili su brojni koncerti i sudjelovanja na festivalima, kako publika reagira na vaš rad?

Zoltan: Skaču, plešu, pjevaju kada mi zaboravimo stihove, u načelu odlično.

Marko: Često zaboravljam stihove pa me prvi red redovito gleda zbunjeno.

Pure: Marko ne zaboravlja tekstove već mu je Mišo Kovač uzor. 🙂

Andrea: Meni koncerti više manje ostaju u maglovitom sjećanju, ali znam da se publika zabavlja! Pa mislim, tko se ne bi zabavljao kada je Zoltan ispred vas!

 

Sve je to prethodilo vašem prvom studijskom albumu po imenu ‘Horizont’. Ukratko publici predstavite album.

Marko: Prvi album, mlad, žestok, gnjevan u trenucima, ali na kraju krajeva jako iskren. Svaka pjesma je istinita priča i neki komad nekoga od nas.

Pure: Mi smo vrlo ponosni na ovaj album, pogotovo zbog ovoga što je Marko rekao. Naše priče su kroz njega ispričane i ima dio svakoga od nas u “Horizontu”

 

Odlučili ste album učiniti dostupnim za besplatno skidanje, što mislite o takvom načinu rada? Kako ste zadovoljni prodajom?

Zoltan: Prodaja nam nije bitna, tu je samo kao ponuda za kolekcionare. Odlučili smo ponuditi ljudima glazbu besplatno jer je naplata glazbe izmišljotina modernoga doba i zlog kapitalizma.

Marko: Treba platiti račune nekako, ali mislim da sa druge strane danas nije bit prodaja glazbe nego da ti ona nešto znači, pomogne i kaže. Mislim da je elektro scena koja je prešla u mainstream ubila glazbu, sve zvuči isto, a cilj je samo lopatom izdavati singliće i prodavati. Mi ne radimo tako niti ćemo ikada, osim ako se neke stvari u industriji ne promijene do temelja.

 

Znam da je vrlo teško izdvojiti favorita, pogotovo s prvog albuma, no možete li reći u kojoj ste se pjesmi najviše ili najbolje ‘prepoznali’?

Zoltan: Ja se osobno prepoznajem u pjesmi „Nebitna“ s obzirom na sva prošla iskustva sa vezama i curama. 🙂

Marko: Hmmm.. Ja bih najviše volio kada bih se mogao prepoznati u pjesmi „Monstrumi“ ,ali ne mogu…još.

Andrea: Veći dio ekipe će se prepoznati u pjesmi ‘’Nebitna’’, ali ja sam se najviše prepoznao u pjesmi ‘’Balkanska’’.

 

Folk elementi učinili su vas na neki način posebnima na ovim prostorima. Unatoč tome što svirate svjetski poznati stil glazbe, uveli ste i neke tradicionalne prizvuke. Što vas je privuklo tomu?

Zoltan: Takva glazba je u krvi ljudi sa ovih područja, pa tako i u našoj. Prirodan tok je da se izrazimo i kroz takve elemente.

Marko: Balkan je tvrd, surov i humorističan. Kao da jedeš sirovi komad mesa sa odličnim začinima dok te krezubi susjed nasmijava tragičnom pričom. Nažalost, Balkan se danas pretvorio u narodnjake i ostala smeća koja haraju ovim prostorima.

 

Kako napreduje turneja albuma ‘Horizont’?

Marko: Super! Evo idu i ljetni festivali upravo i onda zadnji dio klupske turneje na jesen/zimu!
 

 

 

 

Gdje vas možemo vidjeti preko ljeta? Pretpostavljamo da će biti radno.

Marko: 26.7. Ljubuški (BiH), 27.7. Split, 16.8. Koprivnica, ali još datuma dolazi!

 

Kolike su šanse da, ako nastavite napredovati ovom brzinom, da uskoro nastupite i na svjetski poznatim pozornicama?

Zoltan: Sve je moguće, iako bi nas to vjerojatno iznenadilo.

Marko: Nema pravila. To je kao lutrija. Nekad uplatiš 5 kuna i dobiješ bogatstvo,a nekada potrošiš bogatstvo za 5 kuna.

 

S kim biste od poznatih metal ili rock imena voljeli dijeliti pozornicu?

Marko: Trenutačno bih volio dijeliti pozornicu sa Depeche Mode-om jer su mi oni odmalena možda glavni krivci zbog kojih sam se upustio u glazbu! Sada ako su oni rock… mislim to je sve rock n’roll, što ne?

Pure: Ako se mene pita to bi bili Nine Inch Nails,ili još bolje, Rammstein.

Andrea:Ja bih ipak najradije AC/DC ili Iron Maiden.

 

”Dok vjetar obavija gore, naš prah na polju ostaje, zlatne snove upija povijest, dok čelik piše pobjede”, stihovi su koje nalazimo u pjesmi ”Balkanska”. Opisujete li pohode koji su se nekad odvijali na prostorima Balkana ili općenito progovarate o socijalnim temama uzrokovane ratom?

Zoltan: I jedno i drugo. U osnovi, ta pjesma je posvećena bitci kod Sigeta, no u malome prikazuje sve borbe i prevrate Balkana koji se ponavljaju kroz povijest, tako da je tema vječna i dodiruje se i sadašnje situacije. Uvijek smo se borili za svoje zlatne snove o slobodi, koje su nam povijesne situacije krale.

Marko: I sada ulazimo u EU i opet smo robovi, znači povijest se ponavlja, to je sudbina Balkana!

 

Dobili ste ponudu za snimanje glazbene teme za videoigricu ‘Legends of Dawn’, koja je planetarno popularna. Kako vas se dojmio taj poziv i kakve su reakcije na glazbu?

Marko: Ok.

 

Izjavili ste da ste ‘geekovi’, fanovi videoigara. Koje su najčešće video igre koje članovi igraju? 😀

Marko: Ufff, fan sam avantura „Monkey Island“ (1,2 i 3), „Alone in the Dark“ starog serijala od početka 90-ih, „Doom“, itd… Ali bih izdvojio prvi nastavak domaće igre „Serious Sam“ koja je u svoje vrijeme bila iznad svih pucačina. Prvi je Warcraft zbog kojeg sam glumio u osnovnoj školi da sam bolestan kako bi izbjegao nastavu i igrao igru po cijele dane. Mislim da tu nisam ni jeo ni spavao, ništa nisam radio. Od novih mi je super „Amnesia“. Volim igre sa dušom, a ne ove modern gluposti na dvije tipke i hodaj dalje, ubij. Najveće razočaranjemi je bio “Skyrim” kojega su najavljivali k’o ne znam što, a na kraju je ispala najgora igra desetljeća. Neusporedivo sa dobrim starim igrama „Baldur’s Gate“ i „Falloutu 2“!

Andrea: Play Station konzola mi je ukrala najviše vremena (smijeh) tako da sam najviše vremena proveo na utrkama, sijao strah u „MediEvil“ (1 i 2) i virio ispod deke za vrijeme horror-survival igrica. 😀

 

Što nakon ”Horizonta”? U kojem će se smjeru kretati vaš glazbeni put?

Zoltan: Vidjet ćemo, vjerojatno će biti prepoznatljiv zvuk, no tko zna, možda od svega ostane samo srž, a ostatak bude nešto novo.

Marko: Ne opterećujemo se i mislimo da je to dobro. Kako osjećamo to i napravimo i to je najiskrenije i najbolje.

Pure: Još se trebamo dogovoriti u kojem smjeru će ići zvuk albuma, ali sigurni smo u jedno, a to je da će sljedeći album biti još iskreniji, još eksplozivniji i osobno se nadam da će imati još više mržnje 🙂

 

Planirate li suradnju s nekim bendom sličnog stila?

Marko: A koji bi to bend bio? 😀 Osjećamo se nekako usamljeno. (smijeh)

Pure: Otkad slušam glazbu pa sve do danas obožavam vidjeti kada razni izvođači surađuju jedni s drugima tako da se iskreno nadam skoroj suradnji Manntre sa nekim drugim bendom.

 

Smatrate li da se na ovom podneblju mogu probiti alternativni bendovi koji još traže svoju priliku? Je li došlo vrijeme neke nove glazbe za ovaj prostor?

Zoltan: To se često i sami pitamo, čini se kao da se nešto malo kreće na ovim prostorima, no ponekad dolazi do stagnacija, što zbog situacije, što zbog neprihvaćanja novih tokova. No vjerujemo da se stalnim radom i trudom može doći  do pomaka.

Marko: Najveći neprijatelji glazbe su naši voljeni radiji kojima stalno nešto smeta ili je previše gitara, ili previše ovoga, ili teksta ili ono ili ovo. U globalu, ne daju potporu mladim bendovima i općenito domaćima, nego puštaju Rihannu i ostale gluposti jer jednostavno moraju. To je isto svojevrsni lobby gdje glavni urednici na kraju krajeva nemaju zadnju…

Andrea: U biti, svi se moraju voditi za jednom stvari, a to je : Bez muke nema nauke! Tako da, ekipa, ne nadajte se ponudama diskografskih kuća i milijunskim isplatama nego samo pomalo, jasna vizija, puno truda, vjera u ono što radite i punim jedrima naprijed!

 

 

 

Za kraj, imate li što poručiti našim čitateljima ili vašim fanovima?

Zoltan: Jedino da se nadamo vidjeti vas u što većem broju na nekom skorijem nastupu!

Marko: Zahvaljujemo svima i vidimo se na svirci!

Pure: Samo sam čekao priliku da se javno zahvalim svim ljudima koji su ove dvije godine stajali uz Manntru. Svim fanovima bez kojih smo ništa i našoj ekipi koja ide s nama na koncerte i rade više od nas samih. Pozdrav i hvala! 🙂

Andrea: Pozdravljam sve koji me poznaju, a posebno 8.c te sve vas u studiju i režiji, i da, i Hugu i Hugolinu!!!!! Šalu na stranu, stvarno zahvala svima koji su uz nas sve ovo vrijeme, pogotovo bližnjima koji su sa nama kroz sve ovo prošli, a i još prije ovoga te ekipi koja je s nama na touru također. <3 I naravno, svim fanovima hvala na potpori!!

 

miXeta vam želi puno uspjeha u vašem daljnjem radu i nadamo se da ćete uskoro svirati u blizini pa da popijemo koju u to ime! Lijep pozdrav i hvala 🙂

Andrea: Ne, ne, hvala vama!

Bila je to Manntra! A mi se okrećemo novim radnim pobjedama u tekućem tjednu, pratite nas u novom ruhu i dalje! 🙂

Uredila: Valentina Stantić

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE