Ovaj put smo za vas, dragi čitatelji, ugostili Seljačku Bunu, mladi petereočlani bend iz Beograda. Sviraju agro-metal i uveseljavaju publiku veselim i žestokim zvukom. Pročitajte što smo popričali s njima.

Pozdrav!  Za početak jedno klasično pitanje. Što je to Seljačka Buna te tko sve čini Seljačku Bunu i kako je nastala ideja za bend ?

Pozdrav i vama! Evo jedan klasičan odgovor na klasično pitanje! Seljačka Buna je agro-metal bend iz Beograda, Srbija, još uvek ne EU. Bunu čini 5 individua: Šendo – bubanj, Gazda Vuja – bass gitara i pisanija, Brada – glas (naroda i narodnosti), Vučina – gitara, Šarki – gitara i domarski poslovi. Ideja o osnivanju benda je nastala još davne 2004. godine kada je Gazda Vuja sa nekoliko drugara shvatio da beton sve više zauzima njive  oranja pa je rešio da pesmom otera urbane smradove iz sela!

Samo ime Seljačka Buna dosta je neobično i asocira na Gubčevu seljačku bunu. Ima li ime benda veze s bilo kakvom bunom ili je do imena došlo nekim drugim okolnostima?

Kao što rekosmo u prethodnom odgovoru: ova Buna je naša borba protiv svih koji nam se ne dopadaju, a naročito protiv onih koji favorizuju grad ispred sela, hamburger ispred čvaraka, fensi piće na splavu/kafiću ispred domaće rakije. Mi smo glas naroda! Gubec i njegova frka su svakako dali šlagvort a mi smo samo zapevali na njegove note.

Vaša peteročlana skupina svira „agro-metal“.  Što je točno agro-metal te koji su vam bendovi glazbeni uzori?

Agro metal je u stvari pravi metal. Kad se seljak dohvati gitare, bubnja, basa i glasa, to nikako ne može da bude loša stvar. Uzmimo na primer Panteru. Imate 4 seljačine iz Teksasa koje su uzele da tuku metal, i dan danas njihove pesme su očit primer oranja. Tako i mi, iako smo nesrećno svi rođeni u velikim gradovima (3x Beograd, 1x Pariz i 1x Najrobi), duboko u nama leži neki debeli brka sa sekirčinom, sa dva zuba, tri mladeža i dva padeža. Uzori su nam Tenacious D, System Of A Down, DVDA, Electric Six, a od „domaćih“ – Nervozni Poštar.
 

 

Bend je nastao 2005. god i imao je dvogodišnju stanku, vratio se na scenu ponovno 2010. na kojoj ste aktivni i dan danas. Čemu ta pauza i koji su daljnji planovi Seljačke Bune?

Pauza je morala da se desi usled opšteg prsnuća što nas što publike. Kada smo obrnuli proces prsnuća, prsli smo u pozitivnom smislu i rešili da se vratimo pa kud puklo. A puklo je. Čak do Zagreba, a posebno do pivnice Medvedgrad, gde smo, iako mamurni, jeli trgance i pili „Gričku vješticu“. Nismo još uvek od Vardara do Triglava svirali, pre će biti od Nišave do Zagorja, ali velika je ex-Yu, doć’ će Buna i do Makedonije i do Slovenije. Trenutno čekamo da se gazda Vuja vrati iz mađarenja po Budimpešti pa ulazimo u studio da pravimo nove pesme. Plan za bližu budućnost je učešće na nekom od letnjih festivala (već smo bili u Osijeku na UFO-u) i kompletiranje 2. albuma.

 

Publiku ste osvojili hitovima: Hevi metal je to!, Nije htela, Gotik Cica Maca i Devojka s gotik nogama…
Tko vam smišlja tekstove i odakle crpite inspiraciju? Postoji li neki recept za tekstove ili je metoda pokušaj-promašaj?

Tekstove uglavnom sklapa gazda Vuja (svi su do sad shvatili da je on glavni tu, jelte), a inspiracija je svuda oko nas. Sve što nam smeta mi ćemo pljunuti a sve što nam se sviđa ćemo pretvoriti u himnu koju će svako pevati. Nema recepta, sve je trenutak inspiracije.

 

Često spominjete „Gotik“, a zapravo ste veseljaci.
Čemu to „gotičarenje“ i zašto je teško voljeti momka u zelenim starkama ?

Volimo gothic dupeta, zato gotičarenje. Momak u zelenim starkama je tužan jer nema martinke da bi mogao da đuska sa gotik cica-macom u KST-u. Ne izgleda kao Edvard Kulen, on je prost balkanski metalac. Tek kasnije na nagovor DJ Steve se našminkao kao leš i nagrabio je cica-macu. Ne znamo šta se posle desilo sa njim.

 

Obrada Devojke sa čardaš nogama Đorđa Balaševića – Devojka sa gotik nogama otvorila vam je put k novim obožavateljima.
Kakve su reakcije publike  na Devojku sa gotik nogama? Što su rekli Balaševićevi obožavatelji i je li to možda neki pokušaj obrade Balaševića po uzoru na: Tetrapank, Crosspoint, Piknik, Super s karamelom koji su također obrađivali Balaševića?

Publika očito voli parodije jer nam je „Devojka…“  najgledaniji video na YouTube-u. Na svakoj svirci nam je to numera kojom zatvaramo naš nastup i tu nastane opšta ludnica. Balaševićevi fanovi se lagano, jedan po jedan, žale (a neki čak i hvale!) da su zaboravili originalni tekst pesme jer naš je bolji! Te obrade Balaševića koje pominjete su urađene za kompilaciju „Neki noviji klinci i…“, i ta ekipa sa kompilacije je ozbiljno odradila svoj posao. Čisto sumnjamo da bi Đole pristao da ova naša verzija završi na tako nečemu.

 

Pobijedili ste i na gitarijadi te ste za nagradu svirali s „Crvenom jabukom”, “Hladnim pivom”, “Pekinškom patkom” i “Zemljom gruva”.
Možete li opisati sam događaj i proceduru takmičenja na gitarijadi? Kakvi su vaši dojmovi i jeste li zadovoljni nagradom?

To je Gitarijada u Starčevu, pored Pančeva, a opet pored Beograda. Starčevo je selo u Vojvodini a takve svirke uvek, u 100% slučajeva podrazumeva vrhunsku hranu, vrhunski provod i doček bendova. Organizatori su se svojski potrudili da sve izgleda i zvuči kako treba. Svirali smo u Domu kulture, velika sala, samo je publika zakazala, jer je u jednom drugom selu nastupala YU Grupa. Da ne dužimo priču, nakon svirke takmičara, nastupio je lokalni bend, a mi smo uz pasuljčinu/grahčinu par ekselans čekali rezultate. Nismo znali da ćemo tako ubedljivo dobiti prvu nagradu (nekih 100e u dinarima i nastup na EX-YU Rock Festu). Naravno da smo bili zadovoljni i nekih mesec dana posle gitarijade smo svirali na stadionu FK Borac u Starčevu. Doneli smo svoja pojačala, svoje wireless sisteme za gitaru, izglupirali se pošteno i zagrejali publiku za ostale izvođače. Vrlo lepo iskustvo i nadamo se ponovnom nastupu.

Nastupali ste i s grupom Mortal Kombat na Antievrovizijskom koncertu.
Što je točno Antievrovizijski koncert i koja je njegova ideja i poruka?

Kombati su naši dobri drugari i agro saborci. Često dobijamo poruke po našim profilima na internetima, tipa: „Kada će nekada Buna i Kombati zajedno u _____ (upiši ime mesta)“. To samo znači da ovo što mi radimo ima veliku bazu obožavalaca. Antievrovizija je kontra globalnom sranju koje se plasira putem TV ekrana jednom godišnje, a Kombati su najbolje objasnili to:

„Evrovizija se sprema, ljudi su srećni

Histerija golema, retardi su večni

Sredinom maja to je glavna tema,

a samo ti i ja bi hteli da je nema.“
 

Do sad ste svirali s Mortal Kombatom, Perom Defformerom, Crvenom jabukom, Hladnim Pivom, Pekinškom Patkom, Zemljom Gruva, Scarlet Dust, Belfast Food…
Možete li izdvojiti jedan bend s kojim ste ostvarili najbolju suradnju, a možda i neki koji vam nije priuštio lijepa sjećanja?

Zaboravili ste da pomenete da smo svirali i sa Brkovima u Zagrebu 2011. Sa svima uglavnom imamo odličnu saradnju, a najbolje se ipak slažemo sa bendom Penetracija iz Našica. Iako nismo još uvek imali zajedničku svirku, Gelo (gitarista) je više puta bio dovoljno dobar da nas ugosti. Ima raznih bendova, sa nekima je lakše, a sa nekima teže sarađivati, ali trudimo se da uvek sve bude u najboljem redu i bez stresa.
 

 

Ostvarili ste i suradnju s Brkovima te ste gostovali na albumu Brkati Gosti s obradom pjesme Tolerancija.
Kako je došlo do suradnje sa Shamsom Sikstinajnom i njegovim Brkovima?

Tomac nam je poslao poruku: „E, je li, ‘oćete da uradite jednu našu pesmu za kompilaciju?“, a mi smo mu odgovorili: „Da.“

 

Izdali ste i spot za pjesmu Hevi metal je to!
Tko je začetnik ideje za spot, tko vam čini produkciju i kako je protekla sama realizacija spota?

Svi smo učestvovali u idejama za spot a uobličili su ga Nikola Pavlović (montaža), Nenad Tesla (kamera i režija) i Bruno Ranković (kamera). Sve je snimano na imanju našeg bubnjara osim par scena u teretani, ali nikako ne možemo da se setimo gde je to tačno.

Kako je došlo do ideje za pjesmu Punk Šlager i koja je poruka pjesme?

Poruka pesme je „Mi ne sviramo pank!“. Ideja je došla kao i sve ostale – spontano. Trebala nam je „(nešto)-šlager“ pesma. Ideje su bile „traktor-šlager“, „kombajn-šlager“, „šlager-šlager“ itd. A onda, iz čista mira je neko odvalio „Pank Šlager“ i to je bilo to.

S pjesmom Nije htela pogodili ste mladiće u srce i dušu.
Pjesma je možda iz nekog osobnog iskustva nastala ili?

Svaki muškarac je imao „Nije htela“ momenat u životu, tako da je ovo svačije osobno iskustvo…

U pjesmi Gotik Cica Maca učite mladiće da se šminkaju i obuku u crno „jer to svi rade“.
Iskreno, ima li u tome kruha i je li to možda neki trik za „smuvat ribu“?

Nismo pokušali ali znamo ko jeste i uglavnom je palilo kod gotičarki. Sve je stvar ukusa i pristupa. Ne odgovaramo za eventualne neuspele pokušaje.

Za kraj, imate li još nešto za dodati i možemo li očekivati nešto novo iz radionice Seljačke Bune?

Vrlo uskoro će izaći nova pesma „Boemska raspadija“ i prigodan spot za nju. Spot je radila nešto skraćenija ekipa u odnosu na spot za „Hevi metal je to!“, ali kvalitet neće biti ništa manji. Radimo na drugom albumu i nemamo više ništa za dodati, osim:
BUNA JE POČELA! \m/

Dečkima iz Seljačke Bune se zahvaljujemo na suradnji i želimo im puno uspjeha i što više svirki. Za njih imamo samo riječi hvale te se nadamo da ćemo imati više prilika za poslušati ih uživo. Lijep pozdrav!

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE