Oni su“ lošeg“ ukusa, dobre volje, bauštelci, studenti,… Sasvim obični dečki s dobrom idejom koji vrijeme krate svirajući – oni su Borovski Štakori. Pročitajte što nam imaju za reći. Saznajte i ponešto o novom albumu, svirkama koje slijede te „općoj šori“u KMT.

Pozdrav, možete li se ukratko predstaviti, prikazati svoje imovinske kartice, OIB te reći nešto o Borovskim štakorima?

(smijeh), kakva imovinska kartica, nemamo ni za umrijeti. Imamo par gitara, dobru volju i loš ukus za glazbu 🙂
Mi smo Štakori, dolazimo iz Vukovara odnosno Borova naselja i otuda naziv “Borovski”, a “Štakori” je došao od klošarenja, života na ulici i preživljavanja. Pa čak nas ni rat nije ubio, onda ti je sve jasno (smijeh).
Sviramo punk rock, s dominantne dvije solo gitare, oštrim vokalom i melodičnim back vokalima. Uporno se trudimo upasti u topliste sa našim gej pjesmama, ali ne ide.

Ime benda je Borovski štakori, ali često uz ime benda piše i Vukovar, možete li malo pojasniti čitateljima konkretnu lokaciju djelovanja benda ?

Kratko i jasno, polovica benda živi Vukovaru, a druga polovica u Borovu Naselju (kvart u Vu). Početna postava je cijela bila iz Borova pa otuda i ime.

Izdali ste dva albuma “To smo uvijek bili mi” i “Romantika i drama”, koje su razlike između ta dva albuma i slijedi li i treće albumsko izdanje Borovskih štakora?

Razlike su ogromne, ali ne u stilu nego u zvuku. Zvučna slika drugog albuma je puno veća, solo dionice su puno bolje odrađene, pjesme su zaokružene, a vokali puno jasniji u odnosu na prvi album. Čuj, skupili smo malo više iskustva od snimanja prvog, pisali o svemu što nas muči, ubacili sve ono što volimo slušati i što nas pokreće i rezultat je “Romantika i drama”.

Treći album je više – manje gotov. Zasad su četiri stvari skroz gotove, a za jedno još osam komada imamo kostur. Treba ih samo dobro aranžirati. Uhvatila nas je neka luda kreativna faza i pišemo pjesme k’o blesavi. Dobra je stvar kod Štakora što gotovo svi imamo tu kreativnu stranu izraženu i sposobni smo napisati pjesmu pa ih štancamo kao na pokretnoj traci.

Koji su vam glazbeni uzori i kako definirate svoj glazbeni pravac s obzirom da ste obradili “Skinhead 4 life”?

Počevši od sebe ( Lero – gitara) mogu reći da mi je blues velika ljubav, Nikola (gitara) je više u nekom metal điru, dok je Tony (vokal) punkerčina od irokeze do marti, Bodo (bass) također, a Zoka (bubnjevi) je stari roker. I to je razlog zašto kombiniramo raznorazne stilove sa punkom, jer svi slušamo drugačiju mjuzu. Bitno je naglasiti da sve što radimo dolazi prirodno i da ne volimo forsirati glazbu i pravljenje glazbe. Sve što dođe je prirodno, a i kad nije mi jednostavno pustimo ideju da “odstoji” i da za nju dođe vrijeme. Neke pjesme koje će se naći na novom albumu su nastale čak dok je bio aktualan 1. album i evo njihovo vrijeme je tek sada došlo:)
Skinhead for life je pjesma sa dobrim riffom i obrada je došla skroz slučajno, jer je glazba dobro pasala uz riječi. Nismo skins orijentirani niti obrada ima skriveno značenje.

Imaju li članovi benda i neke druge glazbene projekte i čime se još bave?

Imaju. Pjevač svira bubanj u Romantičarima i Kontrastu, a gitaru u Otkupu zlata. Basist svira u Otkupu, Romantičarima i Kontrastu. Nikola ima svoj folk rock projekt Raub Master Hac i svira gitaru u Kontrastu. Bubnjar je također bubnjar vinkovačkog benda Neću Žvake Oću Kusur i Wardakhina, a ja sam odan samo Štakorima (smijeh).
Svi manje više radimo. Tony i Bodo su bauštelci bez plaće, Zoka je HEP-ovac, ja VIP-ovac a uz šljaku Nikola i ja studiramo. On biologiju, ja ekonomiju. Osnovali smo i udrugu Udar kako bi formalno stvorili vukovarsku scenu i vratili alternativni život u grad.

Nastupali ste s nekim “velikim” bendovima “Lijepe nam naše”, kakvi su dojmovi i koja je razlika između svirke s Općom opasnosti i npr. Hladnim pivom?

Vjeruj mi, razlike nema, sve su to jaki bendovi koji su i dalje ostali čvrsto na zemlji i s kojima je gušt svirati. Bilo je to odlično iskustvo.

Održavate svirke sve češće i sve vas se češće može uživo čuti pa ste tako nastupali na D.O.F.-u , Rock Marinfest-u kao i po ostalim underground klubovima. Hoćete li ove godine svirati po festivalima i gdje vas se u skorije vrijeme može čuti uživo?

Imamo zasada 4 potvrđena koncerta do kraja ljeta. UFO, 28.6. sa Psihomodo Popom u Vukovaru, Ferragosto Jam, Numi rock festival. To je zasad potvrđeno, a nadamo se i još nekim gažama.

Svirali ste u osječkom klubu Mini teatar. Svirka je završila prije nego je počela masovnom tučnjavom između redara, članova benda te publike. Rezultat okršaja je slomljen nos i mali prst. Kako komentirate svirku s fizičkim obračunima i možete li ukratko objasniti sam “incident”?

Mogu samo reći da su bauštelci dobili plaću i proveli se na borovski način..(šala naravno)..Bilo je to loše iskustvo jer nam nije bila namjera stvoriti masovni pičvajz i to je jedina svirka na kojoj je bilo ekscesa. Al’ eto dogodilo se što se dogodilo i to će nas još dugo pratiti. Najviše nam je žao ostalih bendova te noći jer je cijeli event prekinut zbog pizdarije.
Mi smo bend koji širi pozitivnu vibru na nastupima i ova masovna tučnjava je nešto što uopće nismo očekivali ni poticali. Ali kažem, jedino što možemo je ispričati se ekipi Mini Teatra, svima koji su se našli u tučnjavi i to je to. Idemo dalje…

Imate li konkretne planove za nastavak rada benda i gdje vidite “štakore” u budućnosti ?

Svirke, svirke i samo svirke, a do kraja godine planiramo snimiti nešto novog materijala i vjerojatno izdati spot.

A vidim nas gdje i sad, na istom mjestu, u istom gradu, s još luđim idejama u glavi i više cuge u ruci (smijeh).

S kime biste najviše voljeli dijeliti pozornicu na nekom većem festivalu?
Domaći: F.O.B, Motus, Đubrivo, Kinoklub i Žanamari:) Za prva 3 se nisam zajeb**** 😛

Strani: Maideni su još malo u Areni, a vjerujem da još nisu imali punk predgrupu 😀

Želite li nešto poručiti našim čitateljima i vašoj publici za kraj?

Hvala vam na potrošenih 10 minuta za čitanje ovih gluparija, bolje da ste se uhvatili nečeg pametnijeg. Al’ kad ste već ovdje, želimo vam odličan provod na UFU uz Štakore i nemojte se tući tamo u publici da opet ne dobijemo po labrnji.
Vole vas Štakci!

Štakorima želimo još štakorskih provoda, svirki, šala i pošalica. Radujemo se skorašnjim nastupima te novom albumu i nadamo se da ih neće zatrovati pare, politika i fiskalizacija.
Nadamo se još jednom intervju s novim albumom a do tada ih  poslušajte na njihovom službenom You Tube profilu :

 

http://www.youtube.com/watch?v=xTqWHpHWC9E

ili posjetite FB profil

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE