U Vukovaru je jučer na trgu Dr. Franje Tuđmana održan koncert pod nazivom „Herojski grad Bihać – herojskom gradu Vukovaru“. Na koncertu su nastupili razni umjetnici iz Bihaća na čelu sa jednom od najvećih legendi ex YU rocka, Alenom Islamovićem.

 

 

Program, koji je vodio poznati bosansko-hercegovački voditelj Esad Budimlić, započeo je bogatim kulturno-umjetničkim nastupima u kojemu treba izdvojiti zbor „Bišćanke“ koji je otpjevao pjesmu skladanu samo za ovu priliku, o prijateljstvu Bihaća i Vukovara. Nakon toga je uslijedila, još jedna dobro poznata vokalna umjetnica, Donna Ares i publiku zagrijala svojim pjesmama među kojima su publici najpoznatije bile „Sviraj nešto narodno“ i „To mi nije trebalo“.
 

 

 

Za kraj večeri, oko 22:30, dolazi, uz pratnju benda „Okus meda“, svima nam dobro poznati Alen Islamović. Svoj nastup započeo je hitom svoje nekadašnje grupe, slavnog „Bijelog Dugmeta“ – „Napile se ulice“. Uslijedila su još dva hita „Dugmeta“ „Ne spavaj mala moja muzika dok svira“ i „Da sam pekar“. Nakon toga otpjevao je svoj solo hit „Haj, nek se čuje“. Uslijedio je još jedan hit „Dugmeta“ „Na zadnjem sjedištu moga auta“, a nakon toga Alenov najveći hit iz vremena provedenoga u „Divljim Jagodama“ – „Motori“. Kao što se i očekivalo, prevladavali su hitovi „Bijelog Dugmeta“ pa je stoga na redu bilo „Doživjeti stotu“. Kako ne bi ispalo da Alen nema i zavidnu solo karijeru, otpjevani su i noviji hitovi poput „Heroin“ i „30 kvadrata“. Između pjesama iz Alenove solo karijere, našlo se i mjesta za hitove Mladena Vojičića Tife te „Divljih Jagoda“ u originalnoj izvedbi Tonija Jankovića „Kiše jesenje“, „Jedina moja“ i „Krivo je more“. Publika je poludjela na hitove „Dugmeta“ „Nakon svih ovih godina“ i „Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac“. Serija hitova „Dugmeta“ prekinuta je hitom Alena i Indire Radić „Lopov“, koju je Alen u nedostatku Indire sam otpjevao. I za kraj, naravno hitovi „Bijelog Dugmeta“: „Hajdemo u planine“, „Ružica si bila“, „A i ti me iznevjeri“ te za sam kraj- „Lipe cvatu“.

 

Ljubitelji ex YU rocka, ponajviše „Bijelog Dugmeta“, mogli su zadovoljni otići kući. Alen je podsjetio na zlatno razdoblje domaćeg rocka, otpjevavši tako i pjesme „Dugmeta“ koje su pjevali i njegove kolege Željko Bebek te gore spomenuti Mladen Vojičić Tifa. Razlog velike posjećenosti koncerta je i besplatan upad. Iako će mnogi ovaj program smatrati političkim, jer nam se bliže lokalni izbori, za grad poput Vukovara ovo je bio veliki glazbeni događaj, a izvođači, ponajviše Alen Islamović pokazali su klasu. Pratite nas i dalje, jer slijedi zanimljiv intervju s mladim vukovarskim reperom. Pozdrav svima od ekipe miXete! 🙂

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE