Pred vama je novi razgovor kojeg smo obavili sa momcima iz Koprivnice, s grupom ‘Dead Fish’. Kakav su bend, što sviraju, kakav stil prenose publici, gdje su dosad nastupali i što planiraju u budućnosti možete pročitati u razgovoru koji slijedi.

Službeni Youtube kanal grupe Dead Fish

Tko je Dead Fish, odnosno tko čini bend i koji instrument određeni član svira?

Dead Fish je bend iz Koprivnice koji kombinira hip-hop, d’n’b, ska i slične tipove glazbe te stvara neku svoju ideju o tome kako bi glazba trebala zvučati. Čine ga Aleksandar Rapaić (sampler, vokal), Matija Peić (gitara), Relja Kekez (bass), Marijan Katić (bubanj) i Denis Košćak (vokal).

Odakle inspiracija za ime grupe?

Ime je nastalo sasvim spontano, kao i većina stvari oko benda 🙂 Bilo je dovoljno uživanje u moru na luftiću i jedna mrtva ribica koja je plutala po površini i rodila se ideja o nazivu benda. Iz nepoznatog razloga, svi članovi su se složili s tim 😀

Temelji vaše glazbe leže u hip hopu, no često kombinirate zvuk sa ska i d’n’b glazbom. Kako ste se odlučili na primjenu tog zvuka? Imaju li svi članovi benda sličan ukus?

Da, bend je zapravo nastao iz nekadašnjeg striktno hip-hop benda. Kroz vrijeme su neki naučili svirati instrumente, promijenio se glazbeni ukus i dogodile određene transformacije u zvuku. Tako smo došli i do ove današnje varijante gdje kombiniramo nekoliko stilova i za sad nam je ta varijanta najbolja. Što se ukusa tiče, oni su dosta šaroliki, ali bitno je da se generalno svi nalazimo u tome što radimo.

Imate li neke glazbene idole koji su vas pokrenuli na ovaj projekt?

Ta priča s „idolima“ je zapravo uvijek diskutabilna. Da, sigurno smo imali neke najdraže bendove koje smo slušali i poželjeli imati baš takav bend, ali mislim da je ta situacija nekako rezervirana za one ranije, ajmo reći srednjoškolske godine 🙂 Danas na te stvari gledamo malo drugačije, respektiramo svačiji rad, ali ne dižemo nikog na tu razinu da ga smatramo „idolom“. Zna to biti i kontraproduktivno.

Dijelili ste pozornicu s nekoliko poznatih imena scene kao što su S.A.R.S., Dubioza Kolektiv, Kawasaki 3p i dr. Mislite li da imate žanrovske poveznice s tim grupama?

Da, svi navedeni bendovi nisu striktno orijentirani na određeni stil, već kombiniraju puno toga u svojoj glazbi. S te strane se može reći da postoje poveznice. No, naravno da je naš cilj biti prepoznatljiv i drugačiji na neki svoj način. Nadam se da u tome uspijevamo.

Imate li u planu neku suradnju?

Trenutno smo u fazi kada počinjemo raditi na pjesmama za novi album i mogu reći da smo oko nekih početnih materijala komentirali kako bi određena gostovanja vjerojatno dobro došla. Upoznali smo puno odličnih bendova kroz sve ove godine, možda je vrijeme da nešto zajedno i napravimo 🙂

Ostvarili ste pozamašan broj koncerata u Hrvatskoj, a nastupali ste i u regiji. Gdje ste sve nastupali izvan ‘Lijepe Naše’ i imate li u planu još neke koncerte u inozemstvu?

Izvan Hrvatske smo svirali u Banja Luci na Demofestu i u Sloveniji dva koncerta, u Gornjoj Radgoni i Kopru. Planova za koncerte uvijek ima, a ključnu ulogu odigra publika koja te želi vidjeti u određenom mjestu, tada kreće i priča oko toga.

Probajte izdvojiti neku anegdotu s koncerta koji vam je ostao u lijepom sjećanju.

Uh, toga je stvarno hrpa i trebalo bi mi malo duže da pokušam izdvojiti neku ludoriju koja nam se dogodila. U posljednje vrijeme smo čak uveli zapisivanje onog što nam se dogodi na putu za koncert ili na samim koncertima, pa možda te anegdote jednog dana i objavimo. Uglavnom, dosadno nam nikad nije 🙂

Prije vašeg prvog studijskog albuma ‘Okreni ploču’ imali ste i demo album. Upoznajte nas s njim.

Da, prije „Okreni ploču“ je izašao demo pod nazivom „CRONOPOL“. Na njemu se nalazi 6 pjesama koje se u određenoj mjeri stilski razlikuju od albuma „Okreni ploču“. To su zapravo neki početci razvoja benda i taj demo će nam sigurno uvijek ostati u lijepom sjećanju. A s obzirom da je riječ o prvom materijalu, može nam uvijek biti orijentir koliko smo u glazbenom smislu napredovali….ili nismo. 😀

Pričajmo malo o vašem albumu ‘Okreni ploču’. Kako je sve krenulo i završilo, kako ste se odlučili koje će pjesme ići na album?

Taj album je rađen puno temeljitije nego demo. Radili smo više od godinu dana na pjesmama, aranžmanima, tekstovima… Pojavio se taj novi element samplera u bendu, promijenio se sam zvuk benda i zapravo smo uz tu novu situaciju stvarali cijeli album. Što se izbora pjesama za album tiče, kada imaš određen broj pjesama i kreneš ih preslušavati, vrlo brzo dobiješ dojam koje pjesme čine cjelinu, a koje možda nisu spremne za objavu. Tako smo i mi izabrali one koje idu na album….osjeti se ta kemija među njima i onda to nije teško odabrati.

Album je izašao pod nezavisnom etiketom Rocklive. Planirate li za drugi album tražiti neku izdavačku kuću?

I za album „Okreni ploču“ je bilo određenih kontakata s izdavačkim kućama, ali nikad nije došlo do neke konkretne suradnje. Iskreno, smatramo kako je uloga izdavačkih kuća danas poprilično mala. Vrijeme je interneta gdje u jednom danu dobra stvar nađe put do tisuće slušatelja. Vidjet ćemo što nosi budućnost, gledamo samo na to da uživamo u stvaranju glazbe, sve ostalo će doći samo po sebi.

Promociju albuma održali ste po brojnim mjestima, kako publika reagira na vaš rad?

Da, 2012. godina je stvarno bila uspješna za bend. Zadovoljni smo što smo u godinu dana odradili najviše koncerata do sada i to nam je na neki način potvrda da smo na dobrom putu. Reakcije publike su poprilično dobre, ritam je ta stvar koja pokreće sve, a kako u većini slučajeva radimo plesnu glazbu, to sasvim dobro prolazi 🙂

Mislite li da se putem društvenih mreža može ostvariti kvalitetnija i prisnija komunikacija sa slušateljima?

Da, društvene mreže koliko god mi pričali protiv njih, u tom dijelu poprilično pomažu. Pružaju mogućnost da ljudi prate što radiš, istovremeno komentiraju i ako im se sviđa dijele isto svojim prijateljima. Nebrojeno puta se pokazalo da je baš to način na koji se može uspjeti u onome što radiš, bila to glazba ili nešto drugo.

Na albumu je 11 pjesama, od kojih su dvije skit, a jedna je obrada sa demo albuma. Možete li izdvojiti jednu ili dvije pjesme s kojima ste se najviše povezali i koje najradije svirate?

Hm…to je ona priča o izdvajanju najdražeg djeteta i slično tome. Teško je to odrediti, vjerujem da svatko od nas ima neku svoju pjesmu koja mu je favorit. Meni je posebno draga pjesma „Znam da ne znam“, zbog publike koja odlično reagira kad ju sviramo uživo, dok su mi s druge strane pjesme „Spremni za potres“ i „Jedite te pare“ tekstualno najdraže.

Snimili ste i dva videospota, za pjesme ‘Ajmo s ritmom’ i ‘Znam da ne znam’. S kim ste surađivali u snimanju i mislite li da su danas sa pojavom masovnih medija video spotovi važna stvar u stvaranju ‘imidža’ grupe?

Spot „Ajmo s ritmom“ radila je miniAni ekipa, zaslužna još i za spotove bendova poput Lollobrigida, Pink Studio i drugih. Spot je nastao u sklopu Okolazh projekta (http://www.facebook.com/Okolazh), “šalji dalje” metodom. U izradi kadrova sudjelovalo je ukupno 17 autora. Drugi spot za pjesmu „Znam da ne znam“ je radio Dinko Šimac tj. njegov Theikobraz Productions (www.facebook.com/theikobraz), trenutno aktualan s spotom benda Overflow za pjesmu „Bijeda“.

Pjesme su pretežito socijalne tematike, tko je sve zaslužan za tekstove?

Da, tekstovi u velikom postotku obrađuju socijalne teme, no na zadnjem albumu se pojavilo i nekoliko „opuštenijih“ pjesama. Mislim da ćemo i u budućnosti imati tu kombinaciju. Tekstove pišemo Aleksandar i ja.

Nastupate na velikom koncertu Rocklive-a u Koprivnici, gdje ćete nastupiti s nekoliko glazbenih imena. Što očekujete od koncerta?

Biti će to zapravo prva prava premijera zadnjeg albuma pred domaćom publikom. Odradili smo 20-ak koncerata prošle godine, a nije se poklopilo da isto napravimo i u našem gradu. Zato se jako veselimo tom nastupu i nadamo se da će biti dobar show 🙂

Ekipa miXete vam želi puno uspjeha u daljnjem radu i želimo nastaviti uspješnu suradnju s vama. Imate li nešto poručiti našim čitateljima? 🙂

Hvala vama na mogućnosti da se predstavimo i vašoj publici, a čitateljima poručujemo nek’ budu dobri, slušaju dobru mjuzu i posjete neki od naših budućih koncerata.
Pozdrav od ribica 😉

DeadFish će nam ostati u lijepom sjećanju i nadamo se da ćemo i dalje s momcima uspješno surađivati. A vi, dragi čitatelji, ako ste u mogućnosti svakako posjetite koncert Rocklive-a u Koprivnici gdje ćete vidjeti nekoliko talentiranih glazbenika na djelu. Veliki pozdrav do sljedećeg posta!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE