Dragi čitatelji, ovoga puta u goste nam dolazi trojac iz Belišća. Belišće, kao i susjedno Valpovo, puno je mladih glazbenika, no led će ipak probiti belišćanski trio. Pa krenimo!

Službeni Youtube kanal Begbie-a

Dakle, Begbie,tko sve čini ovaj trojac?

Tomislav Ladišić (gitara/vokal), Vedran Jelić (bass), Ivan Perković (bubnjevi).

Koliko vremena već postoji Begbie te odakle inspiracija za ime?

Begbie je nastao početkom 2011. godine i od početka djelujemo u istoj postavi. Bend je ime dobio po Franku Begbieu iz knjige odnosno filma „Trainspotting“.

Bavite li se samo ”skidanjem” i sviranjem covera ili ima nekog vašeg materijala, tko su vam glazbeni uzori?

Kao većina ovdašnjih bendova i mi smo započeli sa sviranjem covera, ali smo paralelno radili na svojim stvarima. Rezultat toga su do sada izdana dva EP-a pod nazivom „3Songs“ koji je izašao u ljeto 2012. godine i „Starlight“ koji je izašao u siječnju ove godine.
Glazbeni uzori su nam razni…U većini smo inspirirani alternativnom glazbom 90-ih među kojima bi izdvojili bendove kao sto su Nirvana, Mudhoney, Alice in chains, Sonic Youth, Kyuss…

Odakle inspiracija za tekstove i pjesme? Pripremate li možda neki album?

Inspiraciju isključivo crpimo iz ljubavi prema onome što radimo – glazbi.
Trenutno ne razmišljamo o pripremi full length albuma jer smatramo da nemamo dovoljno razrađeni promo mehanizam tako da ćemo i dalje svoje stvari izdavati kao EP izdanja od 3 ili 4 stvari.

Pošto ste malo ”mlađi” bend, recite nam gdje ste odradili svoju prvu gažu i kako je to prošlo? Kako vas je publika prihvatila i kako vas sada prihvaćaju?

Svoju prvu gažu odradili smo u Valpovu, to je bilo u šestom mjesecu 2011. godine. Svirali smo zajedno sa belišćanskim bendom IMP…
Mislimo da nas je publika od prvog dana zapazila…u smislu da nas jedan krug voli i podržava dok onaj drugi misli da smo neslušljivi. Znači ekstremi…ili nas vole ili misle da smo totalni debili.

Ima li često gaža, ili vas nešto sprječava u tome?

Gaže nisu učestale kao što bi željeli. Razloga je više od kojih bi izdvojili opći vakuum društva i besparica tako da ono malo gaža što imamo pokušavamo iskoristiti na najbolji mogući način.

Mislite li da je ovaj tip glazbe slabo podržan u Hrvatskoj i što bi, po vama, trebalo napraviti da se poboljša scena?

Mislimo da je ovaj tip glazbe slabo podržan u Hrvatskoj. Isto tako mislimo da smo premala zemlja sa premalo klinaca kojih stvarno zanima glazba i da je u takvim uvjetima gotovo nemoguće razvijati alternativnu scenu.
Da bi se poboljšala scena svakako bi bilo korisno da mladi bendovi imaju gdje nastupati i promovirati svoj rad. Konkretno mislimo na rad klubova i osoba koje se motaju u glazbenim krugovima.

Gdje se vidite/ne vidite na glazbenoj sceni za nekoliko godina?

Ne gledamo daleko u budućnost jer puno toga ne ovisi o nama. Fokusirani smo samo na svoj rad i glazbeno razvijanje kroz autorske stvari za koje se nadamo da će jednog dana zapeti nekome za uho i da ćemo na taj način dobiti priliku na nešto većoj „pozornici“.

Kad i gdje vas se može poslušati u skorašnje vrijeme te kakav je plan za ovu godinu?

Planovi za ovu godinu su promoviranje benda kroz gaže koje dogovaramo u hodu, ovisi o situaciji i prilici za hvatanje što kvalitetnije gaže te realiziranju izdavanja našeg posljednjeg EP-a „Starlight“ za jednog domaćeg indie izdavača.

Imate li još nešto poručiti za sam kraj?

Ništa posebno…Hvala svima koji nas podržavaju i slušaju.

I da završimo ovo druženje, zahvaljujemo se što ste se odazvali i predstavili se široj publici. Želimo vam puno uspjeha, gaža, novih autorskih pjesama, i da budete osvježenje na našoj glazbenoj sceni!

Hvala i pozdrav ekipi iz Mixete! 🙂

Još jedan pozdrav šaljemo ekipi iz Belišća te samom gradu, a u srijedu nam dolazi jedan tribute bend iz Osijeka! Do tada, proučavajte bisere hrvatske glazbe za koje niste prije čuli, a na ovome blogu ih ima podosta! Lijep pozdrav.

 

Fotografirali: Osijek031.com i OsijekOnline.com

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE