Povom dana zaljubljenih željeli smo u goste dovesti jedno ime koje među slavonskim, a i širim prostranstvima odzvanja elektrikom već dugi niz godina. Naravno, riječ je o grupi O.K. Club, a njihov evergreen ‘Kadilak’ zacijelo je svatko od vas čuo. Odgovore na pitanja davao nam je Berox, frontmen benda (iako je u pozadini za bubnjevima) koji je u grupi od njezina nastanka.

Službeni Youtube kanal O.K. Club-a

Prije svega, dobrodošli na naš blog i velika nam je čast ugostiti bend sa ogromnim iskustvom na hrvatskoj rock sceni.

Pozz svima, hvala na pozivu !

Kako je sve počelo, tko je došao na ideju osnivanja benda, davne 1985. godine?

Prije tog OK…dijela, postojale su još dvije autorske priče, jedna se zvala ”DUGE” (1975. -1983.) i ”TIMŠEL” (1983.-1985.). Ipak sam ja dinosaur (smijeh).
Što se tiče priče o OK bandu, ona počinje 1985., paralelno sa grupom Timšel, kontaktirao nas je šansonjer po imenu Miroslav Škoro (na preporuku Dražena Dragušice ).
Zamolio nas je da ga pratimo na nekim njegovim pjesmama ili ako hoćemo snimiti neku njegovu pjesmu (Nives). Mi smo u to vrijeme slovili kao jedan od boljih bendova u gradu, kao i uvijek (smijeh). Dečki baš nisu bili oduševljeni idejom , ali ja sam odlučio ”DA” i to je prevagnulo u tom trenutku. Snimili smo ”Serbus Juliška”, ”Billy the kid”, ”Nives”, i jednu moju fuck’n’folk style ”Rosne livade”.
Zavrtilo se na radiju , publika je reagirala pozitivno i rodio se OK band!
Trajali smo do veljače 1990. kada ja odlazim u grupu ”VALTER”, a dečki nastavljaju uglavnom kao prateći band ”Neki to vole vruće”.

Koliko se oscilacija i promjena članova dogodilo unutar benda? Vi ste, Berox, ostali član cijelo vrijeme?

Ova nova priča pod imenom O.K. CLUB počinje 2004. godine.
Danko Borozan i ja smo odlučili napraviti bend. Neki pokusni period je trajao dosta dugo, prvo smo pratili Moniku Petrov, pjevačicu za koju je Danko pisao pjesme. Kad se to izjalovilo (2007.) odlučili smo da to bude NAŠA priča. Kroz bend je prošlo 20-tak glazbenika. Definicija banda je i dalje pop-rock, moj glas, melodije, dobri tekstovi i rock bend koji svira uživo. 

Kako sada gledate na scenu nakon toliko godina? Što se, po vama, bitno promijenilo, a da je utjecalo na rock glazbu na Balkanu?

Puno toga se promijenilo od početaka 1975. kada je rock bio jako popularan, i 80-tih je pop bio u usponu, novi val, punk, disko-groznica, publika je sve to pratila i dolazila na koncerte, plesnjake…danas je sve to pod utjecajem elektroničkih medija postalo sporedna stvar. Glazba se danas GLEDA…i na estradi nema glazbe , samo manekeni koji proizvode neke zvukove i za to uzimaju bijesnu lovu…da se razumijemo, u ovim krajevima narodnjak je uvijek bio broj jedan, ali je postojao prostor i publika i za druge urbane glazbene forme, ukratko ”poseljačili smo se do kraja ” i stavili profit na prvo mjesto.

Biste li vratili ono vrijeme kada ste tek počinjali ili ipak sada uživate iskustvo?

Nisam toliko nostalgičan, ali drago mi je što smo uspjeli vratiti dio tog vremena koncertom ”Povijest osječkog rocka 2011.”. Danas uživam u spoju iskustva, mladosti (to se odnosi na ostale u bendu) i novih tehnologija, a živa svirka s bendom je još uvijek nešto posebno.





Koliko dugo djeluje sadašnja postava benda? Nabrojite članove benda.

Danas u OK clubu sviraju Baky, Mr.Tom, Boki i ja.
Danko i dalje komponira i piše tekstove, ponekad svira u studiju.

2008. godine Croatia Records izdaje vaš prvi album u novoj eri pod nazivom ‘Sad je pravo vrijeme’. Na albumu se, osim 11 lijepih pop-rock pjesama nalazi i najveći hit benda, pjesma ‘Kadilak (Vrata Zapada).’ Možete li nam objasniti izvrsnu metaforu koja se pojavljuje u refrenu te himnične pjesme?

Ne mogu…pokušat ću…mislim da su se stvari jednostavno poklopile.

Nakon tog albuma, 2010. godine izdajete drugi album patriotskog naziva ‘Mačkamama’. Kako ste promovirali taj album i koliko je drugačiji od svog prethodnika? Preslušavajući ga, reklo bi se da klasičan rock i dalje dominira.

I prvi i drugi album su ustvari jedna cjelina, pjesme su postojale prije snimanja. Iskreno…ima ih još dosta iako smo snimili 26 pjesama na 2 albuma. Ovo je samo bio uži izbor. Znači ”u ladici” imamo još jednu rundu pjesama iz istog ciklusa.
Još uvijek promoviramo album ”Mačkamama”. Malo smo usporili snimanje novih pjesama jer smo skužili da publika ne može pratiti taj tempo. Prije mjesec dana kaže mi čovjek: ”super vam je ova nova stvar – Njeno ime je ljubav”, a pjesma sa prvog albuma 2008.

Koliko ste zadovoljni brojem koncerata tokom godine i smatrate li da ne postoji dovoljno veliki interes za klasičan rock danas?

Nastupamo koliko god možemo, gdje god nas pozovu, sviramo partyje, zabave, rock’n’ roll svatove (i to postoji). Zanimanje za rock je znatno manje nego prije , ali još uvijek ima publike koja to voli. 





Izdvojite neki poseban nastup.

Svi su posebni na svoj način.

Što OK Club sada radi?

U planu je snimanje dva video–spota…uskoro!!!

Krajem 2012. godine ulazite u suradnju sa osječkim rap dvojcem Shomy & Vuki, a prije njih ste surađivali sa vinkovačkim reperom Shortyjem. Kako vam se čini spoj hip hopa i rocka? Kakvi su rezultati tih suradnji?

Rezultati su odlični u glazbenom smislu i to nas ispunjava. Povećali smo broj ljudi koji zna za nas. Spoj živog rock banda i hip–hopa funkcionira odlično. Dođite na neki od nastupa Shomy&Vuki &O.K. CLUB i bit će vam sve jasno.





Kakvo vam je iskustvo sa snimanja nedavno objavljenog spota ‘U kinu’?

Snimanje spota ”U kinu” još je jedno veliko iskustvo za sve nas. Upoznali smo se sa načinom rada ”Gerilafilm”-a i mogu reći da su pravi profesionalci.

Koliko vam je bitan vizualni prikaz nekog singla ili pjesme? Vidimo da imate dosta spotova u samo dva albuma.

Spotovi su danas potreba i morali smo ih snimiti. Nismo baš mislili na video-produkciju, bilo nam je bitno da se malo slikamo i našalimo .
U budućnosti želimo snimiti – male filmiće.
Bili bi najsretniji da smo kao Pink Floyd: svi znaju za njih, pjevaju njihove pjesme, a nitko ne zna tko je u bandu (smijeh).

Za kraj, biste li jednom željeli da vam službeno vozilo grupe bude bijeli Cadillac?
**** Ma to je riješeno, već 10 godina…”Ja imam bijeli Caddy..LAK..iran je”.

Želimo vam puno sreće u daljnjem radu i puno vam hvala na vremenu i odgovorima. 🙂

Hvala i Vama na pozivu.
…i još jednom HVALA svima koji slušaju naše pjesme i dolaze na naše svirke!!!


Ovime završavamo još jedan special intervju i idemo dalje! Nakon O.K. Cluba, koji nam je stvarno ugodno izašao u susret i podržao naš rad, vrijeme je za nekoliko izvještaja ovaj vikend, a kasnije nam dolazi još nekoliko bendova koji su spremni za razgovor s nama. Do tada, uživajte u danu zaljubljenih ili u Ligi Europe! Do čitanja!

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE