Turbo Trans Turisti ovog vikenda rade malu turneju po Hrvatskoj. Njihov eksperimentalni punk je sinoć posjetio riječku Beertiju, a večeras sviraju u šibenskom Azimutu. O kakvom se haosu radi možete poslušati i u nedjelju u zagrebačkoj Tvornici Kulture u sklopu programa Burn Out.

Turbo Trans Turisti do sad imaju objavljena dva studijska albuma “Levo ili Desno” i “Ništa nije strašno”. Povodom nadolazećih koncerata smo kroz intervju odlučili predstaviti dvojac koji se krije iza benda.

Veliki pozdrav ekipa! Za početak predstavite se ukratko, tko su zapravo Turbo Trans Turisti?

Turbo Trans Turisti su uglavnom dva rođena brata, Džimi i Boško. U početku je zamišljeno da bude kućni projekt, međutim s vremenom smo uspeli da proširimo priču i tako upotpunimo sastav zajedno sa bubnjarem.

U opisu benda piše da svirate eksperimentalni punk. Možete li opisati svoj zvuk tj. haos našim čitateljima?

Eksperimentisanje žanrovima ume da vodi ka haosu, što je slučaj i kod nas. U poslednje vreme se trudimo da kontrolisemo taj haos, i tako napravimo ritam u kom se osećamo dobro. U osnovi našeg zvuka se nalaze gitare, ritam mašine i bubnjevi, preko kojih pevaju vokali. Zapravo je vrlo jednostavan pristup u pitanju.

Ove godine ste objavili live album “Šta bre? Kontrolisani haos! Kome treba kontrola?”. Kako ste došli na tu ideju i tko je sve surađivao na albumu?

Live album je ništa više nego beleška ideja i pređašnjeg rada benda, koji se vrlo spontano uklopio sa vizualnim pristupom Vladislava ‘Dislava’ Andrejevića (direktora fotografije), koji je ceo session snimao VHS kamerom. Prilkom montaže, Dislav je ubacio već snimljenje fragmente iz svoje arhive. Između ostalog, u jednom snimku se pojavljuje replika: “Šta bre? Kontrolisani haos! Kome treba kontrola?!?!”, što je direktno inspirisalo nas da napravimo i ceo live album, kao i da tako nazovemo taj skup pesama koji smo tokom snimanja uradili.

Što slušaju Turisti? Odakle crpite inspiraciju?

Inspiracija se u našem slučaju uglavnom pojavi iz rada i neprekidnog bavljenja muzikom. Uvek postoji mogućnost da se svaki trenutak u životu opiše putem muzike. U taj rad, takođe se i računa slušanje razne muzike. Nas dvojica smo u poslednje vreme fokusirani na novija izdanja, preko kojih se vrlo lako vratimo na neka starija koje već poznajemo, ali i rado iskopavamo nešto što nismo imali prilike ranije da upoznamo. Posebno bismo izdvojili izvodjača po imenu J.C.R.G koji je ove godine objavio svoj drugi album, a koji je producirao veliki Seth Manchester.

I za kraj. Što publika može očekivati od vašeg prvog samostalnog koncerta u Zagrebu?

Energičan nastup s puno muzičkih preokreta i to sve u gotovo jednom dahu.

Ovim putem se zahvaljujemo dečkima na intervjuju, a ulaznice za njihov koncert u Tvornici možete potražiti putem online sustava CoreEvent. Vidimo se!

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE