Nakon susreta sa ‘Syndromom’ i izvještaja s Marchelovog nastupa imamo priliku upoznati i mladog umjetnika poznatog kao Borky Panonski. Nekima od prije poznat kao fotograf, slikar i pisac, ovog puta ga imamo upoznati kroz projekt “Crne opera”.

Pozdrav. Da riješimo odmah, Borna ili Borky ?

Borky, nekako mi je draže 😀

Ok. Borky, opiši nam ukratko čime se baviš, tko je Borky Panonski i što je to ”Crna opera”?

Bavim se crtanjem, poezijom, produkcijom i najnovijim projektom, Crna Opera. Crna Opera je samostalni bend jednog člana (mene)…ali uskoro dolazi jedna ženska osoba kao drugi vokal…točnije to je progresivna vrsta glazbe, jazz fussiona, noise rocka i psy punk rocka…

Znači li to nešto neugodno za uši ili?

Jednom je Koja iz ‘Discipline kičme’ rekao: ”Možda ih je teško razumjeti, ali ih je lijeo gledati i slušati”…kako koja stvar…jer se stvari baziraju na emocijama. Albert je bio veliki kult, znao je što govori. 

Tako je netko također rekao: “Mi smrtnici postižemo besmrtnost u stvarima koje ostaju poslije nas, koje stvaramo zajedničkim snagama.”

Istina.

No dosta s citatima. Opiši ti nama malo konkretnije stvaranje Crne Opere, s obzirom da je to djelo jednog “samostalnog” umjetnika?

Pa imao sam dosta teških situacija kroz dvije godine, nisam se više mogao iskaljivati na samome sebi, pa sam sjeo, uzeo gitaru i počeo svirati nakon stanke od tri i pol godine…počeo sam eksperimentirati s novim zvukom, takozvanim new wave-om…nešto što je drugačije…gdje čovjek može osloboditi svoj um.
Pri tome sam počeo raditi na također samostalnoj diskografskoj kući KamikaZa…gdje sam producirao sam sebi stvari, također i album ”Paranoja”.

Znači autoagresijom si došao do kreativnosti?

Tako je! Iako mi je drag taj Bodyart…koji sam hodio, ali da, izašlo je iz boli u sreću.

Znači, sad svoje frustracije izražavaš samo na platnu, papiru i gitari?

Da, upravo tako…iskreno ne samo na gitari, dođu tu nekad i bass i bubanj, i naravno, vokal.

Bi li mogao opisati nastanak pjesme ”Kako je propao rokenrol”? Dosta zvuči kompleksno za pojedinca.

To nije moj soundround, to je posveta mom omiljenom filmu – ‘Kako je propao rokenrol’. Isproducirao sam ga, profilitrirao možda mrvicu, napravio nešto na tome i nadovezao se s tekstom. 

Možemo li onda uskoro očekivati i obradu ”Disko nindže”?

Hehe, baš sam se neki dan sprdao s ekipom na tu pjesmu, kod nas u gajbi…i dalo bi se, ali mislim, kad bi se to napravilo, to bi bila metla za cajke…potrudio bih se da dospije u osječki Q club ili Bastion itd. (smijeh)

Možemo te onda očekivati i u turbofolk aranžmanu, ali ne u Severininom stilu, već u onom Ramba Amadeusa?

U stilu Martine Romić, samo da dospijem do tigrastih tajica, no ne sumnjam da ih drug Hibrid ima…tako da je i to riješeno.

Sve za slavu. Kakvi su tvoji planovi sa ‘Crnom operom’?

Planovi su da se sad radi na video spotu, Sabotazha..pa dogovor sa urednikom CMC-a…promocija preko TV-a danas pali…i plan je otići u Beograd naći se sa Dušanom Kojićem – Kojom i s njim napraviti 2,3 pjesme, znači Crna opera u sklopu sa Disciplinom Kičme.

Moram priznati, jako ambiciozno za jednog mladića. Kada ćemo imati priliku čuti Crnu operu uživo?

Ovaj petak, 18.1.2013 u Medium dance hallu…sa još dva benda…Syndrome od mog jako dobrog kolege Antonia Benkotića kojeg pozdravljam ovim putem, Posrnule Djevice i naravno, Crna Opera.

Onda se u petak vidimo i vraćamo sa recenzijom. Želimo ti puno uspjeha u daljnjem stvaralaštvu. Želiš li još nešto poručiti za kraj?

Naravno, samo dođite u što većem broju i zabavite se! Yes, još jedan pozdrav…Syndromu, mojim prijateljima i Josipi B…također i organizatoru Dejanu Blaževiću.

Crnu Operu možete preslušali na YT kanalu 

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE