Riječki metalci Kryn vraćaju se svirati nakon određene koncertne pauze, a pozornicu će 17. listopada u zagrebačkoj Močvari dijeliti s grupama Monuments, Vola, Kadinja i Atlas.

Kryn je riječki metal sastav koji je 2014. godine objavio odlično prihvaćen debitantski full-length album “Scars Remind Me”, a u sklopu Good Vibrations koncerata srijedom, Kryn će u zagrebačkoj Močvari na “mini-festivalu” metal glazbe odsvirati i dio novog materijala. Tom prilikom odgovore na pitanja dao nam je Marko Vladilo, basist grupe.

Pozdrav ekipa! Odmah moram napomenuti kako mi je nevjerojatno drago da ponovno stajete na binu, i to s kakvim lineupom u zagrebačkoj Močvari 17. listopada. Kakvo je raspoloženje unutar benda uoči svirke?

Pozdrav Bruno! Hvala ti puno na pozitivnim vibracijama! Raspoloženje je odlično… jedva čekamo da se vratimo na binu… koliko god smo nervozni radi pauze koju smo napravili, toliko smo i nabrijani jer jedva čekamo slomiti vratove na stejđu i odsvirati nove pjesme!

Za čitatelje koji još ne znaju, ako možete, predstavite ukratko Kryn.

Kryn je peteročlani metal bend iz Hrvatske, točnije Rijeke, čija se muzika može opisati kao mix kreativnih ideja, savršeni spoj žestokih rifova, melodičnih i mračnih atmosferičnih dijelova, impresivnim i emotivnim vokalima,  te energičnim i dinamičnim live nastupima.

Svirate moderni oblik metala s raznim uplivima drugih podžanrova, a interesantna je bila i vaša akustična svirka u Vintageu prije nekoliko godina. Možete li nabrojati neke od bendova koji su na neki način utjecali na stvaranje vaše zvučne slike, koja se na kraju pokazala autentičnom?

Uh… ima ih previše jer stvarno slušamo raznovrsnu metal glazbu… nekada inspiraciju nađemo i u imiđu, zanimljivoj biografiji ili priči nekog benda što nakraju utječe na oblikovanje naše kreativnosti… zanimljivi su nam bendovi koji imaju muda pomaknuti granice, stvoriti nešto novo i posebno, dok ne zaboravljaju raditi dobre pjesme!Evergrey, Nevermore, Korn, Tool, Meshuggah, Ghost, Wintersun, Iron Maiden, Pantera, Periphery, Leprous… ima ih previše, doslovno sve od black metala pa do progresivnih i meditativnih bendova…

Vaš debitantski full-length album „Scars Remind Me“ naišao je na veliko odobrenje kritika i široku povezanost s nemalom publikom, što nije tako česta situacija na hrvatskoj metal sceni. Gledajući s odmakom, kako ste zadovoljni cjelokupnom pričom oko tog albuma?

Priča je prošla odlično, odradili smo dosta koncerata i svugdje naišli samo na riječi hvale i podrške. Nekada su te pohvale toliko osobne i pozitivne da ne možemo vjerovati da su naše pjesme toliko inspirirajuće za pojedince. Iznimno smo zadovoljni i zahvalni za sve kritike, bile one pozitivne ili negativne, jer je to znak da interes i zanimanje za naš bend postoji.

Objavili ste spotove za nekoliko pjesama s prvog albuma. Završava li s nadolazećim koncertom priča oko „Scars Remind Me“ i počinje li neko novo poglavlje u radu?

Tako je! Vrijeme je da se pozdravimo s tim poglavljem i napišemo novo. Imamo puno materijala za kojeg smo jako entuzijastični, koji je raznovrstan i jedva čekamo to snimiti i podijeliti sa svima! Studio je bukiran, dogovori za artwork, mix i master su u tijeku s vrlo zanimljivim imenima i sa sigurnošću možemo reći da već ove godine možete očekivati novi singl!

Ne mogu ne spomenuti obradu NIN-a „Hurt“, koja se pokazala, barem po osobnom mišljenju, punim pogotkom. Od vjerojatno većeg broja covera koje ste radili na probama, kako je došlo do ideje da baš „Hurt“ pronađe svoje mjesto među autorskim pjesmama na prvijencu?

Hurt je jednostavno rezonirala na poseban način koji je pasao uz cjelokupnu tematiku albuma, a i svidjela nam se ideja da NIN i Cash-a prikažemo onako kako ih mi doživljavamo.

Iza vas su brojni koncerti na domaćem tlu i inozemstvu (Euroblast, Metaldays, Povorock, Bedem Fest…) i gdje god da dođete, dojma sam da vas publika jednako dobro prihvaća i s velikim odobrenjem. Što mislite, je li za dobar i prihvaćen bend nužna samo dobra svirka i materijal, ili je potrebno i karizme, osebujnosti, samopromocije, ili sve od toga?

Članove Kryna veže neka energija koja je oduvijek u nama i takve stvari se osjete na live nastupima i ljude to privuče. Barem ja mislim da kod muzike svi traže neku vrstu podražaja, nekakvu energiju koja vibrira na nekoj frekvenciji koju slušatelji traže, pa je logično da je to vrlo bitan aspekt kod predstavljanja novoj publici. Općenito mislimo da je paket svega navedenog vrlo bitan za prihvaćanje benda… osim sluha imamo i druga osjetila koja trebaju biti zadovoljena i definitivno će bolje proći bendovi koji su kompletni na svim levelima! U današnje vrijeme socijalnih mreža i pretrpanosti bendovima, promocija i način promocije je vrlo bitna stavka za biti primjećen, jer tipične marketinške fore više nisu zanimljive… a što se tiče karizme… razmislimo na trenutak kako svi doživljavamo velikane metala… kao ljude ili kao bogove… mislim da je odgovor jasan… biti ikona je puno više od same muzike i imidža!

Neću vas pitati za neku anegdotu s koncerata budući da vaši videozapisi s putovanja dovoljno pokazuju da nema smisla za takvo pitanje, no pitat ću vas da mi ispričate neki incident koji se dogodio na bini ili mimo nje, ako ga je bilo? 🙂

Incident… ma bilo ih je previše, ali evo jedne zanimljive priče… svirali smo na jednom festivalu u Mađarskoj blizu Debrecena, odvozili preko 1600 kilometara za jedan koncert, svirali u prime-timu, usred šume, na pola svirke nestalo je struje na cijelom festivalu… nekako su to riješili i nastavili smo svirku… sve dok nas gleda doslovno jedan čovjek, tonac… nikad nismo saznali zašto na festu nije bilo ljudi… ali ono najbolje je da nam je to bio najbolje plaćen koncert u karijeri… jako lijepa četveroznamenkasta cifra u eurima! Jedna od najboljih avantura ikada! …i da, zaboravili smo jednog sedmerožičanog Schectera negdje na festivalu dok smo nosili opremu u kombi… hahahaha!

Na svirci u Močvari izvest ćete premijerno dvije (ili više) nove pjesme. Je li to naznaka da se novi album konačno bliži?

Tako je, sviramo dvije nove pjesme… drugi album će se definitivno desiti, samo je prerano da kažemo kada će to biti.

Ukoliko postoje naznake za novi album, možete li reći nešto više informacija o nadolazećem projektu/ima?

Kako nas dugo nije bilo na sceni, odlučili smo što prije snimiti novi materijal koji se nakupio kroz godine pauze… prije nego album bude gotov izbacit ćemo nekoliko singlova da napokon prekinemo «šutnju» i da čekanje do novog izdanja bude zanimljivije! Možemo premijerno podijeliti informaciju da će za mix i master novih pjesama biti zadužen Ermin Hamidović iz Australije (Peryphery, Architects, Sikth itd.), a za artwork je zadužen Gustavo Sazes iz Portugala (Arch Enemy, Machine Head, The Agonist, Amaranthe, Gus G. itd.), ostale detalje ćemo podijeliti na društvenim mrežama kada za to dođe vrijeme.

Na zagrebačkom koncertu pridružuju vam se bubnjar 2CELLOS-a, Dušan Kranjc te gitarist Danijel Juko, kako je došlo do suradnje s njima?

Danijela znamo već dugo, dobri smo poznanici jer je svirao u par riječkih bendova (Voloh, Black Cult), dijelimo istu strast prema glazbi i bilo je logično njega zvati da uskoči kao druga gitara. Dušana smo kontaktirali iz znatiželje i iznenadili se kada nam je rekao da je u mladim danima bio najveći fan Kryna i to je dovoljno objašnjenje za ostvarenje naše suradnje! Jako smo zadovoljni novom postavom i zajedničkom energijom, tako da se veselimo što budućnost donosi.

Za kraj, što možete poručiti našim čitateljima i posjetiteljima Močvare 17.10.?

Death to false metal, hail and kill!!! Vidimo se u Močvari, dođite na vrijeme podržati sve bendove jer će ovaj «mini festival» biti odličan koncert i uvod u novo poglavlje Kryna!

Zahvaljujem se ljudi na odgovorima i nadam se da ćete uskoro svirati u Osijeku, cheers!

Nema na čemu! Pozdrav i definitivno se vidimo u Osijeku! 😉

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE