Naziv albuma: Ascending

Izdavač: Croatia Records

Datum izdanja: 28. srpnja 2018.

Producent: Amira Medunjanin, Bojan Zulfikarpašić, Ante Gelo

Žanr: Etno

Trajanje: 57:05

Broj pjesama: 11

Prije petnaest godina, tada potpuno nepoznata Amira Medunjanin, napustila je svoj tadašnji posao i svoj život posvetila isključivo tradicionalnoj glazbi Bosne i Hercegovine. Mnogima je srca osvojila svojim unikatnim glasom, a isto tako mnoge i natjerala na neki način, da upiju jedan dašak Bosne i Hercegovine i njezinu posebnost – sevdah. S pozitivnim stavom prema samom početku, i kroz sve ove godine rada na pet studijskih albuma, najnovije studijsko izdanje ”Ascending” zaokružuje njezin glazbeno-autorski rad i pokazuje retrospektivu njezinog cjelokupnog opusa. Sve je to predstavila u pulskoj Areni, 3. kolovoza ove godine, kada je nastupila s vrsnim TrondheimSolistene sastavom iz Norveške, s kojim je Amira zapravo i snimila ovaj album.

Na albumu se nalazi jedanaest pjesama, među kojima su mnoge obrade tradicionalnih pjesama, s potpuno novim i vrlo zanimljivim aranžmanima. Neke od njih Amira je godinama izvodila isključivo na koncertima i nisu se pronašle na dosadašnjim studijskim izdanjima, pa je na veliku radost njezinih slušatelja, diskografski repertoar obogaćen za još koncertnih favorita. Isto tako, na albumu se nalazi i pjesama ”Nestaćeš iz mog života’‘, koju je Amira u suradnji s Bojanom Zulfikarpašićem snimila u svjetski poznatom londonskom studiju Abbey Road. Što se tiče tehničkih dijelova snimanja i produkcije albuma, za njega su bili zaduženi, uz ko-producente Ante Gelu i Bojana Zulfirpašića, i Oli Jacobs, izuzetni audio inženjer iz Real World studija. Za završni miks i audio mastering, bila je zadužena Mandy Parnell (iza sebe ima odlične suradnje s The XX, Brian Enom, Bjork,…), koja je upeglala zvuk albuma do perfekcije.

Sve počinje s ”Gde si dušo, gde si rano”. Gudačke dionice u uvodnom dijelu zvuče kao da su izašle iz nekog dijela klasika (a malo me i podsjetile na soundtrack iz omiljene PC igre Heroes of Might and Magic 3), savršeno su se smirile kada je ušao Amirin vokal. ”Sve ptičice zapevale” u nastavku donose igru trzalačkih i gudačkih instrumenata, koje su svojom atmosferom jednostavno vratile u prošlost. Gudači u drugom dijelu pjesme malo pojačavaju svoj naboj, pa sve to dobiva još jednu, recimo to tako, svečanu dimenziju. Nešto bržeg tempa, u ”Oj meglica”, pojavljuje se klavir, koji uz gudače, nosi pjesmu. Jedan od vrhunaca albuma jest svakako obrada tradicionalne ”Snijeg pade na behar na voće”. Pred sredinu albuma, vremenski najduža ”Si zaljubiv edno momče”. Sentimentalnog ambijenta i usporenog tempa, pokazuje instrumentalnu igru s emocijama slušatelja, držeći ga u neizvjesnosti. Na sredini albuma, nalazi se, također tradicionalna, ”Moj Dilbere”, u kojoj ovoga puta u prvom dijelu pjesme prevladavaju akustične gitare, a onda pjesmu ponesu gudači.

Drugi dio albuma otvara ”Ja izlezi Gjurgjo”. Odmah poslije, isto tako, jedan od vrhunaca albuma, obrada poznate ”Što te nema”. Uz gudače, kroz pjesmu se mogu čuti i gitare. Tempo se malo podiže u ”Ajde Jano kolo da igramo”. Uz lagani bubanj, koji u pozadini savršeno prati tempo pjesme, zajedno s akustičnom gitarom, savršeno nadopunjuju gudače koji vode cijelu pjesmu. Pred kraj albuma – prekrasna instrumentalna ”Tiho noći moje zlato spava”. Na samom kraju albuma nalazi se gore spomenuta ”Nestaćeš iz mog života”, snimljena u londonskom Abbey Roadu, koja je savršeno zaokružila ovo etno glazbeno putovanje albuma ”Ascending”.

Od prve, pa sve do zadnje pjesme, može se svakako čuti ”ispeglanost” produkcije i miksanja, no sve to nikako ne bi bilo to bez Amirinog fantastičnog glasa. Pomno odabrane pjesme koje su se našle na albumu, od tradicionalnih pjesama koje su obrađene na vrlo ambijentalan način, u kojima se osjetio i dašak klasike (upravo zbog gudača), pa do svih instrumenata koji su u nekim pjesmama pojačavali emocije, zaokružio je Amirin glas, kojeg nikako ne možeš prestati slušati i u kojeg se odmah zaljubiš. Za sve one koji vole tradicionalnu glazbu Bosne i Hercegovine, pa čak i one koji će tek početi otkrivati svijet sevdah glazbe, ovaj album je jedan od obveznih uvertira u taj svijet.

  1. Gde si dušo, gde si rano
  2. Sve ptičice zapevale
  3. Oj meglica
  4. Snijeg pade behar na voće
  5. Si zaljubiv edno momče
  6. Moj dilbere
  7. Ja izlezi Gjurgjo
  8. Što te nema
  9. Ajde Jano kolo da igramo
  10. Tiho noći moje zlato spava
  11. Nestaćeš iz mog života
92%
92%
  • 9.2
  • User Ratings (6 Votes)
    8.5
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE