Naziv albuma: Sada

Izdavač: Aquarius Records

Datum izdanja: 30. svibnja 2018.

Producenti: Nikša Bratoš, Ivan Popeskić, Predrag Martinjak

Žanr: Pop

Trajanje: 58:02

Broj pjesama: 14

Nakon dva studijska albuma – ”1 dan ljubavi’‘ i ”Dodirni me slučajno”, Massimo Savić svojoj je publici predstavio novo studijsko izdanje u obliku albuma ”Sada”. Album s čak 14 pjesama, u kojem prevladavaju odlično isproducirane pop radiofonične pjesme, zapravo ne donosi ništa previše novo što se tiče Massima. Upravo ta produkcija (trojac – Bratoš, Popeskić, Martinjak) možda je i malo ”razvodnila” dobar pop album. Ne može se reći da je ijedna loša, ali da nijedna pjesma, osim singlova ”Lice Varalice”, ”1000 ljudi” i ”Neka ti plove brodovi”, pa čak i bonus pjesma, točnije kolaboracija Massima s Vatrom u pjesmi ”Nama se nikud ne žuri” nije jednako ili potencijalno pamtljiva. Te četiri pjesme čine oslonac cijelog albuma, dok su zapravo sve ostale pjesme, na neki način, filleri, što je zapravo u vremenu kada se opet većinom snimaju singlovi ili manji EP albumi (ovo prvo se odnosi na većinu domaćih mainstream izvođača, a drugi za alternativnu scenu), jer mainstream zahtjeva to tako, sasvim normalna stvar. Ovaj singl s Vatrom, jedna je od najslušanijih (a i bit će) pjesama ove godine, što se tiče radijskih postaja, što će svakako potvrditi Massima kao kvalitetnog hrvatskog pop izvođača, ali ne i osobu koja može snimiti kompletan album.

Već od prve pjesme, singla ”Lice Varalice”, slušatelj dobija dojam da će se upustiti u slušanje odličnog albuma, no već nakon idućih – ‘‘Sad” i ‘‘Znam”, polako se osjeti prenaglašena produkcija. ”Paranormalan’‘, nakon nekoliko slušanja, sjeda u uho, i potencijalni je singl, upravo zbog dobre radiofoničnosti, ali i dobro složene produkcije. Do izražaja je tu došao producent, možda i premalo poznat, Sandro Bastiančić. Iduća, ”Voli me’‘, ima zanimljivu atmosferu, ali nakon nekoliko slušanja postaje malo ”dosadnjikava”. ‘‘Ne ostavljaj me tu” mi je na neke trenutke bila jako slična njegovom singlu ”Neka ti plove brodovi”, ‘‘Jedan potez previše’‘ je donio klasičnu ”four chord song” pjesmu koja bi bila dobar singl, a ”Šapći tugu” u sebi ima gibonnijevskih elemenata iz njegove faze Mirakula. Sve se smiruje s ”Nisam spreman”, laganom klavirski nošenom pjesmom.

Sredinu albuma smo polako prešli, a dolazimo i do singlova ”1000 ljudi’‘ te ”Neka ti plove brodovi’‘. Ova druga jedna od je njegovih pjesama koje se znaju tjednima, pa čak i mjesecima držati na hrvatskim glazbenim top listama. Upravo dobro složena produkcija, u kojoj nema pretjerivanja, nego jednostavno sve ”plovi” na neki način, drži cijeli ovaj album na jednom mjestu. U zadnjem dijelu albuma, pred kraj, ”Simfonija”. Po meni, odličan potez polakog smirivanja atmosfere. Na samom kraju (službenog) dijela albuma, ”Anđeli u dvoje”. Odlična pop stvar kojoj bi savršeno sjeo neki ženski vokal, pa ovu pjesmu pretvorio u jedan dobar duet, koji ovom albumu jako nedostaje. Massimo najbolje radi u duetu (od Meritasica, Nine Badrić), pa i do zadnje, takozvane bonus pjesme, dueta s grupom Vatra. ”Nama se nikud ne žuri” zapravo je bonus pjesma na albumu, logički stavljena na sam kraj. Uz ”Neka ti plove brodovi” čini najbolju pjesmu na albumu, no treba ju isključiti s tog popisa jer je to ipak bonus pjesma, koja je vjerojatno ubačena na kraju snimanja albuma, jer se pokazala kao pun pogodak.

Sve u svemu, dobro produkcija, dobar album, kojem zapravo nedostaje ”ono nešto” da bi bio pamtljiv i upečatljiv. Massimo jest poznat po albumima, ali albumima ”Vještina” i ”Vještina 2”, koji su zapravo većinom obrade popularnih pjesama starije i novije hrvatske glazbene diskografije. No zapravo, Massimo jest najpoznatiji po singlovima. Možda nakon ovog vremenski glazbenog razdoblja u kojem prevladavaju singlovi, dođe vrijeme u kojem će opet albumi vladati, pa će Massimov album tada doći do boljeg izražaja.

 

  1. Lice varalice
  2. Sad
  3. Znam
  4. Paranormalan
  5. Voli Me
  6. Ne ostavljaj me tu
  7. Jedan potez previše
  8. Šapći tugu
  9. Nisam Spreman
  10. 1000 ljudi
  11. Neka ti plove brodovi
  12. Simfonija
  13. Anđeli u dvoje
  14. Nama se nikud ne žuri (bonus)

 

73%
73%
  • 7.3
  • User Ratings (9 Votes)
    6.5
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE