Kada je još Verbalni delikt kao izdanje bio aktualan, Woo je svojevremeno redovito posjećivao Osijek, praktički je, po njegovim riječima sa sutrašnjeg intervjua bilo pretjerivanja, stoga je od zadnjeg nastupa pred osječkom publikom u Oxygeneu prošlo već više od dvije godine.

Iako je bilo govora o jednom koncertu kao promociji zadnjeg albuma Pad sistema prošlog ljeta u sklopu Osijek Summer Adventure projekta, do toga zbog određenih razloga ipak nije došlo. Da se post ne nastavi, pobrinuo se osječki klub Exit koji je odlučio dovesti General Woo-a i njegovu prateću sekciju, Pendreka i DJ Noleta, kako bi se dostojno dvostruki album predstavio i Osječanima.

 

 

Nastup je počeo, za domaće standarde nešto kasnije, oko pola 1. Prije toga, DJ Nole je uredno vrtio klasični old school za warm-up kako i priliči koncertu ovakvog tipa. Potom je na binu prvo došao Pendrek, mladi reper i član zagrebačkog kolektiva 40Industry, koji u zadnje vrijeme nastupa zajedno s Woo-om kao hypeman i back-vocalist. Prizvan je zatim i General na bojno polje te je time bitka otpočela.

A otpočela je bome podosta agresivnije, sa Vukovarac je popizdio. Klasična public-enemy stil kritika društvu i sistemu kakvih nimalo ne nedostaje u diskografiji Srđana Ćuka, a ponajviše na novom albumu, koji i je nekako koncpiran kao dvostruka cijelina; jedan dio albuma je spomenuta agresija na vladajući aparat i sve oko njega, dok je drugi dio više opuštenije, marihuanastije prirode.

Zatim je uslijedila pjesma za koju je nedavno objavljen i spot – Ja sam ulica koja je također podosta odjeknula među publikom koja nije bila u očekivanom broju ali je bilo zasigurno iznad 100 ljudi. Repertoar su nastavile Sve je bila laž, svevremena tram-elevenovska Pad sistema po kojoj dakle i album nosi ime, Vidim zvijezdice, Vukojebina, MC, zatim pjesma 20 da bi se atmosfera polagano prešaltala u nekakav opušteniji tok sa storytellingom Za osobne potrebe i Rolaj, za vrijeme koje se Pendrek istaknuo svojim bek vokalima. Pomalo nazalan glas spomenutog MC-a nekako je kohezivan sa težim glasom nekadašnjeg asa Tram 11-a pa to dosta zanimljivo zvuči live.  Inače, zadnjih godinu dana Pendrek je neizostavan dio divizije koje General vuče na koncertima a sudeći po okolnostima koje prate Dirty Hairyja, dosad nezamjenjivog DJ-a od Woo-a, novi DJ polagano postaje DJ Nole kojem je jučerašnji nastup bio drugi za ‘jedinicom i dvojkom’.

 

 

Nego, nastavimo dalje s nastupom. Nakon ovih opojnih, za vrijeme kojih su Woo i Pendrek čak dobili porciju degustacije iz publike, uslijedila je Repam dok ne krepam a obračunao se Woo sa svim dušebrižnicima i hejterima u pjesmi Jazo, pa su potom on i Pendrek pozdravili Cavu Ledenog (Ajs Nigrutina op.a.) koji je originalno na postavi spomenute stvari.

Izveo je i Pendrek Set za brijanje, naslovnu pjesmu njegovog kolaboracijskog albuma sa kolegom iz 40-a, Doktorom Bolesti, da bi Woo nastavio klasicima Zašto sada šutite i Banksteri sa Verbalnog delikta. Malo feminističniji ton koncert je dobio izvedbom stvari S tobom ne znam i Malu na stranu, a koncert koji je trajao nešto više od jednog sata završavao se polagano najvećim klasikom starog dobrog Trama – Hrvatski velikani. Potom je odjeknula Repchuga za, navodno kraj koncerta. Ipak su potom izveli Gledaj klošara (koji je zbog sitnog falša bio DJ Nole na trenutak) a sve je završilo sa Samo kod nas, da bi se po drugi put izvodila Ja sam ulica, nakon čega su Osječani dobili naklon, a svi fanovi priliku da se slikaju sa Generalom u prolazu kluba.

 

 

Jedan, rekao bih, rutinski odrađen koncert bez većih specijalnosti vrijednih nekog nepotrebnog duženja. Post i nemrs Generala u Osijeku simbolično je prekinut na Veliki petak, a ostaje nada da se do idućeg navrata neće ponovno čekati dvije godine.

Fotografirao: David Jerković

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE