Recepti za tulume su jednostavni, nabavka sastojaka također je jednostavna. Jedino što nije jednostavno jest priprema. Ovaj put recept je glasio: nabavi Creme de la Creme, u ovom slučaju potrebno je bilo dovesti Punčke, Dječake i Brkove. Sve to lijepo žanrovski pomiješati, dodati par nadobudnih likova, prstohvat solidne organizacije, ostaviti sve da se lagano krčka nekoliko sati, porciju naplatiti 50/60 kn i to je to. Zabava je zagarantirana.

 

Sam događaj trebao se održati u ŠD Zrinjevac, što na prvu nije dobro mirisalo. Sam po sebi, Zrinjevac je jedno od najgorih mogućih mjesta za organizaciju koncerta. Zagušljiv je zbog ne održavanja ventilacije koja je prepuna uginulih golubova, a akustičnost zbog interijera je gotovo pa nikakva. Sama vijest o premještanju lokacije događaja u kino Europa lijepo me iznenadila. Koncerti u kinu su uvijek bili dobri jer kino ima sve, osim mogućnosti uživanja u duhanskim proizvodima, što je najveći udarac za publiku.

 

Los Angeles Agency (organizator) prekinuo je dugogodišnju tradiciju da sve mora kasniti. Tako su se vrata otvorila u 20:00 h, a netom nakon 21:00 h na binu popele su se Punčke. Nažalost većina publike ih je propustila, što zbog manjka zainteresiranosti, što zbog prakse da u Osijeku sve mora kasniti barem sat vremena. Punčke su poklonile publici 45 min zabave, a među repertuarom moglo se poslušati stvari s prvog albuma i dvije nove stvari, a mi smo zabilježili „Ritam kaosa“, „Petra Pan“, „Ocean“ itd. Od Punčki smo dobili i svojevrsnu ekskluzivu koje vam poručuju da će njihov sljedeći album biti znatno bolji od prvog. Dodale su još i da su ugodno iznenađene kako ih je osječka publika prihvatila.

 

Nakon Punčki, na binu se penje splitsko-zagrebački rap sastav Dječaci, ovaj put u pratnji benda. Publike je sve više i više, u prvim redovima nije više bilo mjesta. Nastup Dječaka otvoren je s pjesmom Maci, a odmah nakon tog slijedi i Krek kuća. Energija koju su Dječaci prosipali po kinu prštala je na sve strane, što zbog mentaliteta publike, što zbog dobi, a nešto i zbog tekstova. Prilikom nastupa Vojko je izjavio kako je poptuno trijezan, što je rezultiralo njegovom statičnosti, u narodu poznato i kao sindrom „Drvene Marije“. Bacali su Dječaci pošalice malo-malo, a netko iz publike (pretpostavimo da je djevojka u pitanju) dobacio im je i gaćice. Ni Dječaci nisu ostali dužni pa su tako publiku počastili s pjesmama :Punjene paprike, Meko sranje, Siromašan, Narodna, Lovrinac… Vrhunac su dosegli izrugujući aktualnu situaciju i kampiranje u Savskoj s pjesmom After u šatoru. Svoj nastup zatvorili su s pjesmom Bile starke koje su među ostalom apsolutni „must have“ zadnjih par godina među djevojkama.

 

Teško je prosuditi zbog koga se zapravo došlo na „Tulum“, da li zbog Dječaka ili zbog Brkova. Al’ stvar je jasna – Brkovi su ukrali show. Ukradu ga gotovo uvijek gdje god da se pojave. Trenutno su na turneji i zakupljuju sve velike dvorane u gradovima, a predgrupe su sastavljene od trenutno najpopularnijih grupa na ovim prostorima (Dječaci, S.A.R.S, Šank?!, …). Muškarci bez brkova u tajicama koji se izruguju uvijek sa svim i svačim definivno su show sami po sebi.

 

Između Brkova i Dječaka, došlo je do smjene publike koja se u tom trenu kretala kao da je požar. Netom prije početka nastupa puštena je kultna stvar Iza zida Satana Panonskog, pola kina jednoglasno ori kao (loš) zbor. Shamso 69 otvorio je nastup s izvedbom pjesme Vrati se, vrati i show je počeo. Pršti pivo na sve strane, šutke su neizostavan dio nastupa, višak testosterona se rješava na sve strane. Shamso 69 tradicionalno se obračunavao sa svojim i našim ugnjetavačima, a redari su se obračunavali s klincima koji su pušili u prostoru koji nije za to predviđen. Sav taj punk folk wellness, koji su Brkovi poklonili publici, nebi bio to da nije bilo već viđenih odjevnih kombinacija i modnih dodataka uz dozu „šabanluka“. Odličan line-up za sve povrijeđene muškarce od strane povampirenih žena: Nisi me bila vrijedna, Nisam ja za tebe, Znanac, Neću da idem u disko skup, Nije život cvjetno polje,… navukao je osmijeh na svačije lice. Uslijedili su i ostali hitovi kao što su:Srećo laku noć, Bolje da sam s frendovima pio rujno vino te Opasno se drogiram, Kurvo prokleta, a nastup je završen uz obradu Baneta Bojanića Samo pijan mogu. Među ostalim, Brkovi su već tradicionalno izdvojili vrijeme „slobode“ za publiku, gdje je svatko mogao reći što je želio, izvrijeđati Shamsu ili osobu pored sebe. Naravno, to se ništa nije moglo razumjeti. Sve je zvučalo kao svađa između 5.b i 5.c razreda.

 

Kad se sve sagleda kao cijelina, „Tulum“ uopće nije bio loš. Uvijek može biti bolje, al’ ovaj put sve je bilo na nekoj posebnoj razini. Definitivno 95% publike odlično se zabavilo, recept je uspio, a kuhari (organizatori) skuhali su pravi žanrovski čobanac za posjetitelje. 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE