Već nekoliko godina – kad saznam koliko točno ću ažurirati – Muzej Turopolja u suradnji s Turističkom zajednicom Velike Gorice te umjetnikom i slikarom Zdenkom Bašićem organizira Perunfest – festival zaboravljenih priča i usmene predaje koji slavi domaću, slavensku mitologiju.

Zdenko Bašić, domaći akademski slikar iza kojeg već stoji novopečeni zagrebački Muzej zaboravljenih priča, u svojstvu autora koncepta i umjetničkog direktora, zajedno sa kostimografkinjom Tajanom Štasni, iznosi velik dio konceptualnog bremena ovog jedinstvenog festivala i zdanja koje, za razliku od brojnih drugih kulturno-umjetničkih manifestacija, u prvi plan stavlja domaću (odnosno, nešto „širu“ od pojma domaće), slavensku mitologiju.

Na jedinstvenoj lokaciji u Donjoj Lomnici, predgrađu Velike Gorice, organiziran je tako tematski festivalski prostor čije lokacije izgledaju, a i zvuče kao nešto iz videoigrice. Tako se možete prošetati Velesovim putem do Velesovog trga na samom ulazu, putom proći do izložbenih prostora raznih rukotvorina, domaćeg craft piva i raznoraznih sajamskih veselja u duhu vremena na Perunovom sajmu kojim dominira totem želja nazvan Veliki krijes, kao nešto iz Wicker Mana.

Prođete li potom Vilinskom šumom, ubrzo ćete se naći na razmeđu između Coperničkog sela i Mogutske šume, gdje se nalazi čarobnjačka škola, i Vilinskog drva s vilenjacima i vedima (ili vedama?), a  kraj turneje mogli biste dočekati na Mokošinom trgu, gdje se nalazi autentična kurija Modić Bedeković, zanimljiv primjerak autohtone i pritom luksuzne turopoljske nastambe iz 1806. godine. Na koncu, možete obići Coperničku kuhinju i Mračnjakov štagalj, ali to sve na vlastitu odgovornost. Odlučite li se pak poći tim putem, imate mogućnost zatražiti potpuno neprofesionalnu psihološku nemoć – nemojte reći da vas nismo upozorili.

Naravno, dio programa sačinjavaju razne radionice, performansi, neizostavno ćakulanje i prepričavanje mitoloških štorija, a postojao je i poseban izložbeni prostor za štandove s raznim tematskim rukotvorinama. Ono što još vrijedi napomenuti je da se ovogodišnje izdanje održavalo u čast 150. obljetnice rođenja jedne od naših najvećih književnica i autorica općenito, Ivane Brlić Mažuranić, čiji je rad uvelike bio zaslužan za popularizaciju brojnih slavensko-mitoloških pojavnosti u tadašnjem – ali sve više i današnjem – kulturno-umjetničkom mainstreamu.

Osim što ćemo vas sada prebaciti u fotogaleriju našeg šefa fotografije, Luke Antunca, usput ćemo poželjeti sreću Perunfestu i za iduća izdanja, da ipak imaju malo više sreće s vremenom jer je nažalost festival umjesto planirana dva, pao samo na jedan dan budući da je subotu uništilo cjelodnevno padanje kiše. Tko zna, uz malo više sreće, molitve i eventualno pokoju žrtvu Perunu, možda i bude tako!

Do godine!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE