Zavod za Eksperimentalni Zvuk napokon predstavlja lineup ovogodišnjeg ZEZ Festivala koji će se odviti u već najavljene datume – od 9. do 12. listopada.

Radi trenutih okolnosti zatvorenog nam KSET-a, ZEZ se nastavlja suradnje s drugim programima i prostorima kulture grada Zagreba. Pojedini dani festivala tako se odvijaju u AKC Attacku, klubu Močvara, kao i relativno nedavno otvorenom Primarius Craft Breweryju (Slavonska 3B) te u suradnji sa Žarištem (Novi prostori kulture, klub Kontesa).

Možda ste neke od izvođača već vidjeli najavljene na njihovim tour posterima, poput The Body i Dis Fig, logično uparenje veterana abrazivnog zvuka koji na ovoj turneji donose kolaborativni set ritmičnog noisea.
Iz New Yorka dolazi nam Deli Girls, agresivni queer elektronički punk. Iako je u startu formiran kao duo, od 2022. projekt predvodi originalni član Danny Orlowsky čiji solo scenski nastup i suradnje s drugim producentima čine taj nedostatak nebitnim.
Podršku za nasilje ovom festivalu primamo (između ostalog) od slovenskog glitch multi-instrumentalista poznatog kao SsmKOSK, jednako kompetentnog u sviranju španjolske gitare kao i programiranju breakova i blastova.
Friško iz Zagreba dolaze Naum Toga, peteročlani noise rock bend koji uključuje ljude iz bendova Shell, Bongorodica, Nokti i Hesperian Death Horse. I Srakić.
Bliže srcu, toplini drveta i analognih sklopova biti će nastup čuvene vojvođansko-austrijske glazbenice Jelene Popržan. Dolazeći iz klasične pozadine, Jelena već dugi niz godina razbija taj okvir kao eminentni improvizator, skladatelj i kolaborator na široj lokalnoj sceni.
Iz Beča pa do ZEZ-a stižu nam i ne-baš-tipični jazzeri /kry koji tipičnom scenariju klarinet-bubanj-bas pridružuju i poneka elektronička iznenađenja, poslužujući jednu finu post-avant jazzcore poslasticu.
Zadnji dan festivala kao i obično biti će direktnije posvećen elektroničkoj glazbi gdje će uz lokalne mlade nade eksperimentalne i live elektronike Natalij4 i A’jitam Da’a – večer upotpuniti Otay:onii, kinesko-američka producentica, bivša vokalistica i klavijaturistica obećavajućeg-ali-nažalost-već-zamrlog Elizabeth Colour Wheel. I dok se više direktno ne bavi ekstremnim metalom, nemojte ni na trenutak posumnjati da i dalje ne gura granice kad god stigne, inkorporirajući elemente zapadne i kineske klasične glazbe, kao i sami “minimum pop senzibiliteta.”
Cijela festivalske ulaznice je 35 eura, za prvi dan festivala je 15 eura, dok je za drugi dan festivala 17 eura. Ulaznice je moguće kupiti preko CoreEvent sustava.

Šire predstavljanje line-upa, raspored i dnevne karte slijede uskoro! Program je realiziran uz potporu Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE