petak 27. rujna 2024., legendarni Let 3 vraća se u zagrebački klub Boogaloo po prvi puta nakon velikog uspjeha na Euroviziji s megahitom „Mama SČ!“.

U nastupu u kojem će proći cijelu svoju karijeru, pored hitova će odsvirati i pjesme s kojima su debitirali na kultnoj kompilaciji „Rijeka-Paris-Texas“, najbitnijoj riječkoj kompilaciji iz sredine osamdesetih koja je nedavno reizdana na vinilu od strane Dallas Recordsa i čija je također promocija iste večeri uz koncerte riječkih grupa Grad i Grč koje su također zabilježile svoje prve zapise na vinilu baš na toj kompilaciji. Nakon koncerta slijedi prigodni party 80’s party novi val specijal na kojem će DJ Tomi Phantasma puštati prigodnu ex-Yu scenu, tj. novi val, post punk…

Kompilacija “Rijeka-Paris-Texas” objavljena je 1987. godine i sadrži snimke sedam riječkih bendova koji su obilježili riječke glazbene osamdesete. To je ujedno i prvo diskografsko izdanje koje je reflektiralo svu snagu riječke eksplozivne post-punk i novovalne scene. Na kompilaciji se nalaze grupe Let 3GradGrčFitIdejni nemiriOgledala i Strukturne ptice. Svim izvođačima to je bilo prvo objavljivanje na vinilu što znači da je s tom kompilacijom započela i karijera danas jednog od najvećih bendova regije – Let 3. Kompilaciju je složio Goran Lisica Fox, koji je sa svim izvođačima surađivao i prije toga izdanja, pisao o njima u magazinu Val, emitirao njihove snimke na Radio Rijeci, organizirao im koncerte, a na dobrom dijelu snimaka pojavljuje se i u ulozi glazbenog producenta. Također, “Rijeka-Paris-Texas” jedan je od prvih diskografskih izdanja Dallas Recordsa, kojega je Fox ustanovio u Ljubljani gdje se u međuvremenu preselio iz Rijeke. Dallas je bio dio studentske asocijacije ŠKUC-Forum, koja je zapravo bila jedna od najznačajnijih institucija slovenskog civilnog društva u osamdesetim godinama.

Priča o grupi Grad započinje 1985. godine. To je godina u kojoj su izravno s riječkih dokova na koncertne podije cijele bivše države sletjeli Let 3FitGrčCacadou LookOgledala, i konačno Grad, koji su uživali naklonost kritike i publike kao urbani rock sastav sklon artističkim izletima najbolje reflektiranim kroz suradnju s cijenjenim video-umjetnikom Daliborom Martinisom. Svoje prve dvije pjesme objavili su baš na kompilaciji „Rijeka-Paris-Texas“, od kojih je jedna od njih „Ima li nešto“, njihov najveći hit do danas. Svoj prvi album „Ljudi“ objavlili su 1991. godine, a Novi list proglasio ga je jednim od najvažnijih događaja u povijesti riječke scene. Dvije godine kasnije izlazi drugi album „Amerika“, čija je naslovna pjesma tjednima držala vrh tada popularnog Hit Depoa. Priznajući značaj i utjecaj Grada na Ri-rock scenu, na albumu su gostovali Prlja (Let 3), Damir UrbanLeo Rumora (ex-Ogledala), Neno Belan i Davor Tolja (Denis & Denis). Iste godine Grad je izašao i na kompilaciji „The Best Of Indie Rock – Made In Croatia“, potvrđujući i time svoj status jednog od najjačih domaćih rock sastava. Grupa je imala veliku pauzu u radu sve do 1998., kada izlazi i treći album imena „Planet Majmuna 1999“. Album je dobio solidne kritike, a sastav to kapitalizira sjajnim svirkama unutar i izvan granica Hrvatske. 2000. godine su nastupili kao predgrupa The Sisters Of Mercy u zagrebačkoj Klaonici ispred nekoliko tisuća ljudi. Album „Nebo“ 2001. godine donosi novu zvučnu sliku bojanu pastelama iskusnih glazbenika – vokalom Deana Škaljca i gitarama Igora Stevanovića i Orijena Modrušana. Uz odličnu produkciju, te povratnički singl „Nebo“ koji je vratio Grad na pozicije koju zaslužuju, izdali su još dva albuma, „Glad“ (2005) i „Ne“ (2010), te live album „Palach uživo“ (2007).  Grupa je i dan danas aktivna, a nedavno su briljirali svojim nastupom ispred legendarnih Simple Minds u pulskoj Areni.

Grupa Grč osnovana je 1982. godine. Na žalost nisu imali sreće objaviti album u ono vrijeme, ali su i bez toga upisani zlatnim slovima u povijest riječke, hrvatske i ex-Yu alternativne rock scene. Njihov album prvijenac „Sloboda narodu“, iako je sniman u jednom od najboljih studija u bivšoj državi (ljubljanskom Tivoliju) i slovi za jedan od najboljih alt-rock materijala s našeg područja, zbog nastalih problema izlazi tek 1987. godine samo na audio kazeti u izdanju nezavisnog izdavača (ljubljanskog ŠKUC-a) i to u limitiranoj tiraži. Njihove tri pjesme s tog materijala ipak su se pojavile na kompilaciji „Rijeka-Paris-Texas“, a grupa se nakon toga radi raznih tenzija razilazi. 2008. godine Grč izdaje svoj prvi CD „Još ima krvi“ na kojem se nalazi 16 pjesama koje su presjek njihovog rada od početka, tj. „Slobode narodu“, do tada. Nakon toga napokon izlazi i „Sloboda narodu“ na vinilu. Tada u bend dolazi gitarist Orijen Modrušana – Orija i bend ponovo postaje aktivniji. Grč slovi za kontroverzan bend s glazbom inspiriranom post punkom, morbidnim, ali visoko kvalitetnim tekstovima, i performansima na koncertima s frontmenom grupe po imenu Zoran Štajduhar – Zoff.

Nakon koncerta od 00:00 slijedi posebno izdanje programa 80’s Party na kojem će Tomi Phantasma puštati prigodnu ex-Yu scenu, tj. novi val, post punk, punk, pop-rock… (IdoliŠarlo AkrobataElektrični OrgazamLačni FranzEKVPrljavo KazališteAzraFilmHaustor, FitLaki PingviniPartibrejkersVideo SexDenis & DenisXeniaTermitiPekinška PatkaLaibachBorghesiaBoaBoyeDisciplina KičmeMizarZabranjeno PušenjeParafPankrti…)

Vrata se otvaraju u 20:00Grč će započeti svirku u 20:30, nakon njih u 21:15 slijedi grupa Grad, a zvijezde večeri Let 3 će svoj nastup započeti u 22:00 sata.

Cijena ulaznica za ovaj poseban događaj iznosi 17 € early bird za prvih 200 ulaznica, tj. do 02.09.2024, od 03.09.2024. će ulaznice koštati 22 €, a na dan koncerta 25 €. Ulaznice možete kupiti preko Entrio.hr sustava, na Entrio prodajnim mjestima i u Dirty Old Shopu – Tratinska 34, Zagreb.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE