Puuluup, estonski dvojac koji je ove godine zabilježio zamjetan – doduše, ne toliko u rezultatskom smislu – nastup na Euroviziji, dolazi u zagrebačku Močvaru 15. rujna!

Zombie-folk? Neo-folk? Glazbenici? Pjevači? Performeri? Eurovizijska senzacija? Vikinzi? Ljudi koji pjevaju o skijaškom trčanju? Ponajveća folk/world music atrakcija sa sjevera Europe? Sve to su Puuluup, estonski dvojac koji nam po prvi put dolazi u Močvaru nakon što su posljednjih godina oduševili publiku na raznim festivalima i u raznim klubovima. Ove godine Puuluup su nastupili i na Euroviziji te svojim nastupom doprinijeli mišljenju da je ovo bila jedna od najboljih godina u povijesti te manifestacije. Oni inspiraciju crpe sa svih strana i mjesta, od starog estonskog punka i poljskih serija do Vivaldija, vjetrenjača i još mnogo toga.
U Hrvatskoj smo Puuluup imali priliku gledati prošle godine na premijernom Shipu, a svi koji su tada bili u Šibeniku bili su složni da je to bio jedan od najboljih nastupa na festivalu, onaj koji vas ne ostavlja ravnodušnim i o kojem se dugo priča. Sigurni smo da će tako biti i nakon koncerta u Zagrebu. Ili performansa. Ili kako god Puuluup nazivaju ono što izvode na pozornici i oko nje.
Puuluup su 2014. godine osnovali Ramo Teder i Marko Veisson. Oni su se susreli jer su obojica ljubitelji jouhikka, odnosno talharpe, tradicijskog vikinškog instrumenta kojeg bi se najlakše moglo opisati kao liru s gudalom s dvije ili tri žice. Taj instrument bio je popularan u sjevernoj Europi od ranog srednjeg vijeka i sviran na zapadnim estonskim otocima do početka 20. stoljeća, a Puuluup su ga odlučili popularizirati i u ovom trenutku, ali ne na tradicijski način. Naime, oni zvuk talharpe provlače kroz efekte i loopove, a koriste i alternativne tehnike gudanja, udaranja i drugih načina pravljenja zvukova.
No, glazba je samo dio njihovog izričaja. Puuluup su pravi performeri koji ne dozvoljavaju da publika mirno gleda njihov nastup. Svojim energičnim nastupom s puno humora oni animiraju gledatelje da postanu dio koncerta i tako kreiraju jedinstven nastup koji se teško može opisati baš kao što se teško mogu opisati teme o kojima Puuluup pjevaju. Tekstovi i melodije mješavina su nostalgije i improvizacije, a većina pjesama govori o ljubavi i skijaškom trčanju. Najviše o skijaškom trčanju.
O skijaškom trčanju nisu pjevali na Eurosongu na kojem su nastupili zajedno s grupom 5Miinust. Na kraju su zauzeli 20. mjesto, ali ih je publika stavila na dosta više mjesto, ono 13. O mišljenju žirija nema smisla raspravljati.
Cijena ulaznice je 13€ u pretprodaji te 16€ na dan događaja. Više informacija popratite na službenom događaju klikom OVDJE.
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE