Izvorišta i Vrelo zvuka, projekti novinara, DJ-a i promotora Emira Fulurije, u Zagreb dovode BCUC, trenutno jednog od najvažnijih afričkih izvođača, koji će nastupiti u Močvari 27. kolovoza.

Oni će nas u svojem hipnotičkom nastupu odvesti u Afriku koristeći samo udaraljke, bas i vokale. Mantrične pjesme i luda energija od njih su stvorili jednog od najpoželjnijih afričkih izvođača na velikim festivalima, a sada imamo priliku gledati ih u Močvari. Slobodno možemo reći da je ovo koncert kojeg ne bi smio propustiti niti jedan ljubitelj afričke glazbe. BCUC je i nositelj nagrade za životno djelo uglednog Womexa.
BCUC (Bantu Continua Uhuru Consciousness) dolaze iz Južne Afrike, točnije iz Soweta, dijela Johannesburga koji se smatra i jednim od najvažnijih glazbenih dijelova cijele Afrike. Iz Soweta su došli mnogi slavni izvođači, na neki način se smatra da je afrički jazz nastao tamo, a ako se BCUC mogu nazvati najvažnijim Soweto izvođačem, onda je jasno o kakvom se bendu radi.
Ovaj bend je osnovan 2003. godine, a njihov stil bi se najlakše mogao nazvati hipnotičnim funkom s puno tradicijskih ritmova i chantova, psihodeličnih zvukova i angažiranih tekstova. Upravo zbog tekstova i cijelog pristupa muzici, BCUC se često naziva i punk bendom. Njihove pjesme uživo traju najmanje po 10 minuta, a pjevač Kgomotso Mokone je pravi šaman koji odvodi slušatelje u neki novi svijet. Ono što je izuzetno važno za naglasiti je činjenica kako su BCUC izuzetno angažirani. Njihovi tekstovi često govore o socijalnoj nepravdi, problemima u Africi i rješenju istih.
Put iz Južnoafričke Republike do cijelog svijeta za BCUC je započeo kada ih je čuo slavni Gilles Peterson s BBC-a, jedan od najvažnijih radijskih DJ-a u posljednjih 20 godina. On je bio osupnut njihovom glazbom te ih je doveo u Englesku i organizirao im nekoliko nastupa. Nakon toga nije bilo potrebe za daljnjom promocijom jer svi koji jednom čuju BCUC uživo žele to ponoviti. Tako je i kreator Izvorišta, odnosno voditelj Vrela zvuka, nakon njihovog nastupa u Mariboru na Drugoj godbi prije nekoliko godina znao da ih mora dovesti u Zagreb i sad se napokon to ostvarilo.
BCUC su posljednjih godina praktično na neprestanoj turneji u sklopu koje su svirali na svim kontinentima, na velikim festivalima poput Glastonburyja, Rosklidea ili Le Guess Who te najpoznatijim klubovima. Njihovi koncerti su jedinstveni događaj, a posjetitelji prošlogodišnjeg Womexa, najvažnijeg svjetskog world music sajma/festivala, pričaju kako je njihov nastup bio najbolji u 30-godišnjoj povijesti Womexa.
“BCUC have an impressive sense of dynamics, allowing songs to develop, fade away, change direction and then build to an often furious climax.” Guardian
“Soweto’s BCUC have built a reputation as a festival band, playing long, percussive songs that switch from angry denunciation to spiritual yearning to declamatory incantation.” Financial Times
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE