Izdavač: Nezavisno

Datum Izdanja: Prosinac 2017.

Producent: Flowdeep

Žanr: rap

Trajanje: 29:00

Broj pjesama: 7

 

Nastavlja se Tvrdokor saga, pred nama je drugi nastavak istoimenog projekta istoimene grupe oplemenjen dvama gostovanjima o čemu ćete više moći čitati u nastavku.

Nažalost, iz dana u dan nastavlja se na našim prostorima praksa zapostavljanja producenata u odnosu na izvođača te htio ne htio dužan sam ukazati na propust publike, pogotovo kada se radi o kalibru producenta kakav je Flowdeep. Dopustimo li si čak da preskočimo njegov prijašnji rad pa počnemo od Žugijevih ‘7 Grama’ i Tiborovog prvog ‘Pacina’ pa sve preko uvodnog Tvrdokora do ovog njegovog nastavka, stvarno bi bilo teško izdvojiti trenutak u njegovom radu koji se spušta ispod razine na kojoj stanuju najbolji domaći rap producenti.

Uvod u Tvrdokor bar po naslovu ‘Tvrdokor Će Uzet‘ obećavao je puno, a zbog Žaeguljovog versa (osobno Žaegulja smatram najslabijim elementom cjelokupnog projekta) za koji mislim da nije ispratio niti nivo kvaliteta instrumentala niti Tiborovog versa dobiva vrlo dobru ocjenu.

Iduću traku pod nazivom ‘S.T.I.R.’ također otvara Žaegulj, ovoga puta dosta bolji, sasvim pristojan nastup, što se Tibora tiče još jednom je pokazao umijeće snalaženja kako u battle elementu tako i u reprezentu, što bi se također moglo reći i za Geralta čija bih zadnja dva stiha: ‘Nemam problem s protokom rima dok kršim protokol, da je devet deveta potpiso bi me Kondorcomm‘, označio kao element koji je zaokružio cijelu stvar. Na idućoj pjesmi još jednom do izražaja dolazi Flowdeepov talent koji nas sampleom pjesme COD – Bijeli Bagremi uvodi u liričke akrobacije Geralta i Tibora koje uz odlično odrađen refren stvaraju slagalicu koja zaslužuje visoku ocjenu.

Sljedeća pjesma ‘Zipa Ziku‘ apsolutno je u znaku Žaegulja koji je ovaj put ruku na srce odnio show svojim nastupom, lirički i stilski odrađeno vrlo kvalitetno, usudio bih se reći njegova najbolja prezentacija ikad, dok je uz Tiborov izostanak Geralt odradio prilično solidan vers prošaran raznim motivima i imenima od Adriana Koznikua do Arsena. Numeru ‘Visoko‘ otvara Tibor ‘skillom sa krova‘ kojeg prate Geraltove interesantne linije, a zaokružuje ju Flowdeepov instrumental za kojeg je bespotrebno trošiti riječi, poslušajte pa prosudite. Sampliranje Muharema Šerbezovskog u predzadnjoj pjesmi ‘Hladna Zima‘ te gostovanje grupe ONI (Jantar, Kali, Scriptor) tvore sklop koji je po mom osobnom mišljenju najbolji trenutak cijelog projekta, odličan instrumental i versovi odrađeni na vrlo kvalitetnoj razini, favorit broj 1.

Što se zatvaranja tiče, moram priznati da sam očekivao nešto više nego što je donio remix pjesme ‘Kaos‘ na kojoj gostuju Goca RIP, Žugi i Shin Tu, koja sama po sebi može proći s prolaznom ocjenom, no gledajući na cjelokupan projekt ne smatram da joj je pravo mjesto ono na koje dolazi zatvarajuća traka. Sve u svemu ruku na srce, i Tibor i Geralt znali su prije svega lirički dati puno više, Žaegulj je bljesnuo na jednoj traci, a Flowdeep po tko zna koji put potvrdio svoj kvalitet. Otprilike, ovaj projekt je ispunio očekivanja, instrumentalno odrađen besprijekorno, lirički i stilski na vrlo pristojnom nivou, nedovoljno da bismo rekli da nosi išta preočaravajuće, ipak sadrži trenutke i elemente koji ga čine zanimljivim i dostojnim slušanja.

 

  1. Tvrdokor Će Uzet
  2. S.T.I.R
  3. Bijeli Bagrem
  4. Zipa Ziku
  5. Visoko
  6. Hladna Zima (feat. ONI)
  7. 7. Kaos (Remix) (feat. Goca RIP, Žugi, Shin Tu)
75%
75%
Awesome
  • 7.5
  • User Ratings (1 Votes)
    7.5
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE